Normal veya sağlıklı bebek dışkısı yumuşak ve gevşektir. Bir bebeğin bağırsak hareketleri normal olarak bebeğin ne yediğine (anne sütü, formül veya katı gıdalar) bağlı olarak farklı dokulu, renkli ve kokulu olur.
Bebekler 1. ve 2. aylarında daha sık dışkı yaparlar. Bu nedenle bebeğinizin ishal olduğunu söylemek zor olabilir. Bağırsak hareketleri aniden çok gevşek ya da daha sulu, sık ve bol olursa bu durum ishal olabilir.
Bebeklerde İshalin Nedenleri Bebeklerde ishal nedeni bağırsak enfeksiyonlarından beslenme değişikliğine kadar uzanan bir dizi sebepten kaynaklanabilir. Aşağıdakilerden herhangi biri bebeklerde ishale neden olabilir:
- Bir virüs, bakteri ya da parazitin neden olduğu bir enfeksiyon; bebeklerin kirlenmiş yüzeylere dokunması ya da kirlenmiş yiyecek veya su ile teması ve sonrasında ellerini ağızlarına koyarak bakteri ve virüsleri alabilirler.
- Bir gıda alerjisi veya ilaç hassasiyeti
- Çok fazla meyve suyu içme
- Zehirlenme
Sık sık el yıkama bebeklerde ishali önlemek için önemlidir. Özellikle yemeklerden önce ve sonra, bebek bezini değiştirdikten sonra ve banyoyu kullandıktan sonra.
Bebeklerde İshalin Belirtileri ve Etkileri Bebeğiniz ishal olup olmadığını karar vermenize yardımcı olacak aşağıdaki belirtilere bakın:
- Bebeğiniz dışkı yapmasındaki ani artış
- Beslenme başına birden fazla dışkı
- Dışkının daha sulu görünmesi
İshal vücuttaki su ve tuzların (elektrolitler) normal dengesini değiştirebilir. Çok fazla su ve elektrolit kaybolduğunda, bebekler susuz olabilir. Dehidrasyon bebeklerde çok hızlı gerçekleşebilir (ishal başladıktan sonra bir veya iki gün içinde ) ve özellikle yeni doğanlarda çok tehlikeli olabilir.
Eğer bebeğinizde dehidratasyonun bu belirtilerini görürseniz, tıbbi destek alın.
- Normalden daha az sıklıkta idrar (az ıslak çocuk bezi)
- Sinirlilik
- Kuru ağız
- Ağlarken göz yaşının gelmemesi
- Olağandışı uyuşukluk veya sersemlik
- Bebeğin başının üstünde batık yumuşak bölge
- Cildinin her zamanki gibi esnek olmaması (nazikçe sıktığınızda ve serbest bıraktığınızda tekrar eski haline gelmemesi)
Bebeğiniz ishal, 6 aylıktan küçük ya da bu belirtiler varsa, tıbbi destek alın.
- 38 derece ateş veya daha yüksek ateş
- Karın ağrısı
- Dışkıda kan veya irin ya da siyah, beyaz veya kırmızı dışkı
- Uyuşukluk
- Kusma
Bebeklerde ishalin tedavisi ve Evde yapılacaklar Bebeğinizin bol sıvı aldığından emin olun.
Emzirme ishali önlemeye yardımcı olur ve aynı zamanda ishalden kurtulmasını hızlandırır.
İshal hassas ciltlere oldukça fazla zarar verebilir. Derhal bebeğin alt bezini çıkartın ve temizleyin.
Doktorlar genelde çocuklar için reçetesiz anti-ishal ilaçları önermiyorlar. Ancak doktorlar bakteriyel bir enfeksiyon ya da bir parazit ile ilgili bir durum görür ise, anti-parazitli bir antibiyotik reçete edebilir.
Bebeğiniz katı gıdalar yiyor ise, doktorunuz ishal durana kadar muz, elma püresi, pirinç tahıl gibi nişastalı gıdaları önerebilir.
Eğer aşağıdaki belirtileri bebeğinizde görürseniz, çocuk doktorunuzu arayın:
- 3 ayın altında ve ishal ise
- İshalde kan ve mukus görürseniz
- Ateş ve 3 günden fazla süren ishal
- Bebekte dehidrate belirtileri görünüyorsa
- 8 saat içinde 8 den fazla dışkı
- Kusma 24 saatten fazla devam eder ise
Yasal Uyarı: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm telif hakları magkadin.com ait olup; çalınması, alıntı yapılması, çoğaltılması gibi durumlarda ihtarda bulunmaksızın, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserlerini Koruma Kanunu ve ilgili kanun hükümleri gereği her türlü yasal mecrada haklarımızı sonuna kadar arayacağımızı bilmenizi isteriz. Site kullanım koşulları