Laktaz vücudun sütteki (laktoz) şeker sindirimi için kullandığı bir enzim veya kimyasaldır.
Laktoz intoleransı durumunda vücut yeterince laktoz üretmez. Yani süt ve süt ürünlerinin sindirilmesi için gerekli olan enzimi üretmez. Bu durumun sonucu olarak, sindirilmemiş laktoz bağırsakta kalır ve neticesinde mide bağırsak sorunlarına neden olur.
Bazen erken doğan bebekler bir süre için yeterli miktarda laktoz üretemez. Bir bebeğin düzeyi normal olarak gebeliğin son trimester sonlarında artar.
Laktoz intoleransı bebeklerde çok nadirdir. İki yaşından büyük çocuklarda daha sık görülür.
Laktoz intoleransının nedenleri nelerdir? Laktoz intoleransının iki türü vardır: Birincil ve İkincil. Her birinin nedenleri farklıdır.
Birincil laktoz intoleransı durumu bebekler laktaz enzimsiz doğarlar ise gerçekleşir. Bu durum genetiksel olarak taşınır ve son derece nadirdir.
İkincil laktoz intoleransı ise çocuğun sindirim sisteminin hastalık nedeniyle bozulmasıyla ortaya çıkar ya da yeterli miktarda laktoz üretemez ise.
Laktoz intoleransının genel belirtileri nelerdir? Çocuğunuzda laktoz intoleransı var ise, süt ürünleri yedikten veya içtikten sonra ya da emzirmeden sonraki 30 dakika ila 2 saat arasında ishal (köpüklü yeşil ishal), karın krampları, şişkinlik ve gaz rahatsızlıkları görülebilir.
Laktoz intoleransı olan bir çocukta ayrıca kilo alamama, kırmızımsı pişikler ve huysuzluk gibi belirtilerde görülebilir.
Not: Laktoz intoleransı kusma yapmaz, ancak gıda alerjileri kusma yapabilir.
Bebeklerde laktoz intoleransı için herhangi bir test var mıdır? Evet ancak laboratuvar testleri genellikle gerekli değildir. Doktorunuz bebeğinizin dışkısındaki asit seviyelerini kontrol edebilir veya nefes hidrojen testi ile durumu saptayabilir.
Bebeklerde laktoz intoleransı tedavi etmenin en iyi yolu nedir? En iyi yol süt ürünlerinden sakınmaktır. Laktozsuz süt formülleri tercih edilebilir. Bebek büyüdükçe az miktarda sütü tolere etmesi mümkün olacaktır. Tolere edemiyor ise laktaz tabletleri kullanmak gerekecektir.
Laktoz intoleransı için tedavi nedene bağlıdır. Birincil ve ikincil durumlara göre doktorunuz sizi yönlendirecektir.
Yasal Uyarı: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm telif hakları magkadin.com ait olup; çalınması, alıntı yapılması, çoğaltılması gibi durumlarda ihtarda bulunmaksızın, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserlerini Koruma Kanunu ve ilgili kanun hükümleri gereği her türlü yasal mecrada haklarımızı sonuna kadar arayacağımızı bilmenizi isteriz. Site kullanım koşulları