Bir çok yönteme rağmen yeni doğan bebeğinizin halen huysuzluğu devam ediyor ise, şikayetin nedeni mide krampları olabilir.
Bebeğiniz ateşi varsa, sağlıklı bir oranda kilo alımı durmuş ise ya da acı çekiyor gibi görünüyor ise, olası nedenlerini belirlemek için bir çocuk doktorundan destek almaya çalışın.
Bebeğiniz rahatsız göründüğü zamanları dikkatle gözlemleyin. Rahatsızlığı hemen beslenmeden sonramı başlıyor? Ateşi çıkıyor mu? İshal veya kusma eylemlerini gerçekleştiriyor mu?
Aşağıdaki koşullar bebekler için mide ağrısının ve kramplarının en sık nedenleridir.
Kolik - Bu terim kontrol edilemez ağlamayı tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Bebeğiniz 5 aylıktan küçük, ağlaması aşırı ve kontrol edilmeyecek bir şekilde 3 saatten fazla sürüyor ise veya sık ataklı ağlama krizleri geçiriyor ise, aynı zamanda bu duruma neden olacak herhangi tıbbi bir rahatsızlığı da yok ise bu durum kolik olarak kabul edilir.
Ne yazık ki kolik tedavisi yoktur. İyi haber ise genelde bu durum 3 ay ile 5 ay arasında kendiliğinden düzelmektedir.
Gaz ağrısı - Gaz ağrısı bebeklerin ilk üç ayında yaygındır. İlk kez farklı gıdalara vücutların adapte olabilmesi ile ilgilidir. Bağırsaklarının olgunlaşması 6 ia 12 aylıkken gerçekleşir ve bu dönemden itibaren farklı gıdaları da yemeye başlarlar. Gaz sorunu olan bebeğin midesi şişmiş ve kabarmış görünebilir.
Kabızlık - Genelde bebeklerde kabızlık katı gıdalar yemeye başladıklarında görülür. Eğer bebeğinizin kaka yapması daha az sıklıkta gerçekleşiyor ise, rahatsızlığının nedeni muhtemelen kabızlıktır. Başka bir belirti ise kaka yaparken zorlanarak sert ve kuru dışkı çıkarmasıdır.
Bebeklerde kabızlık durumunda yapılması gerekenler ile ilgi bu yazımızı okuyabilirsiniz. Reflü - Bebekler beslenmeleri sonrası yediklerinin birazını tükürerek ve bir süre sonra kusarak çıkartıyor ise ve bunu sık sık yapıyor iseler, bu duruma gastroözofageal reflü denir. Bebekteki yemek borusu ve mide arasındaki kapakçık düzgün çalışmıyor olabilir.
Mide iltihabı - Bebeğiniz kusma veya ishalden muzdarip mi? Eğer öyleyse, bebeğiniz mide iltihabı olarak bilinen gastroenterit olabilir. Bebeğinizde aynı zamanda ateş ve iştah kaybı da görülebilir.
Diğer enfeksiyonlar - Bir idrar yolu enfeksiyonu ve hatta bir kulak enfeksiyonu, bazen bulantı ve kusma ile birlikte karın sıkıntılarına neden olabilir. Ayrıca soğuk algınlığı ve grip de bebeklerde karın ağrısı yaşatabilir.
Gıda alerjisi - Gıda alerjileri kusma, ishal ve mide ağrılarına neden olabilir. Bebeğiniz de ayrıca, kanlı dışkı veya derisinde kızarıklıklar varsa bu durumun suçlusu bir besin alerjisi olabilir.
Bağırsak tıkanması - Bebeğiniz bir dakika iyi olacak gibi görünüyor ve sonrasında acı içinde kıvranıyor ise, bacaklarını yukarı çekiyor ve şiddetli ağlıyor ise, bu belirtilerin şiddeti ve sıklığı artıyor ve bebekte kusma eylemi de gerçekleşiyor ise hemen tıbbi destek alınız. Bu belirtiler bir bağırsak tıkanıklığını işaret ediyor olabilir.
Zehirli madde - İlaç, bitki ya da kimyasal olarak toksik şeylerin yutulması durumunda, bebeklerde kusma veya ishale neden olabilecek karın ağrıları görülebilir.
Hareket hastalığı - Bebeğiniz bir araba içinde ya da başka bir şekilde gezi de iken, hasta görünüyor veya kusuyor ise bu durumun nedeni hareket hastalığı olabilir. Uzun süreli yolculuklarda bebeğiniz içim molalar vermeye çalışın.
Yasal Uyarı: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm telif hakları magkadin.com ait olup; çalınması, alıntı yapılması, çoğaltılması gibi durumlarda ihtarda bulunmaksızın, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserlerini Koruma Kanunu ve ilgili kanun hükümleri gereği her türlü yasal mecrada haklarımızı sonuna kadar arayacağımızı bilmenizi isteriz. Site kullanım koşulları