Bebeklerde Öksürük: Çeşitleri, Belirtileri ve Yapılması Gerekenler

Bebeklerde Öksürük: Çeşitleri, Belirtileri ve Yapılması Gerekenler

pin
Öksürükler çocukluk hastalıklarında en sık görülen belirtilerden biridir. Genellikle ciddi bir durumun belirtisi olmayan öksürük, boğaz ve göğüsteki solunum yollarının korunmasına yardımcı olmak için sağlıklı ve önemli bir reflekstir.

Bazen ise öksürükler bir doktora görünmenin işareti olabilirler. Hangi tür öksürüklerde yardım almanız gerektiğini bilmek ne zaman doktora gitmeniz gerektiği konusunda veya ne zaman endişelenmeniz gerektiği konusunda size yardımcı olacaktır.

Bir bebeğin öksürüğü çok farklı şeyler ifade edebilir. Öksürükler vücudun kendini koruma yöntemlerinin yoludur. Bu amaca hizmet eden öksürüğün iki türü mevcuttur:

Kuru öksürük: Bu tür öksürük bebeklerde bir soğuk algınlığı veya alerji durumunda ortaya çıkar. Kuru öksürük herhangi bir balgam veya mukus üretmez. Kuru öksürük geniz akıntısının veya boğazdaki acıya neden olan iltihaplanmanın temizlenmesine yardımcı olur. Acılı veya şiddetli olabilir. Tedavisi altta yatan nedene bağlı olarak doktor tarafından değerlendirilmelidir.

Islak öksürük: Bu tür öksürükler bakteriyel enfeksiyona eşlik eden solunum hastalıkları sonucu belirir. Islak öksürük balgam veya mukusa neden olur.

4 aylıktan küçük bebekler çok fazla öksürmezler. Eğer böyle bir durum var ise, bu ciddi bir durumun belirtisi olabilir. Kışın bebeğiniz korkunç derecede öksürüyor ise, bunun nedeni solunum sinsisyal virüsü (bebekler için tehlikeli bir viral enfeksiyon) olabilir. 1 yaşından daha büyük çocuklarda öksürük daha az endişe vericidir ve genelde nedeni soğuk algınlığıdır.

Anlamanıza yardımcı olması için öksürüğü dikkatle dinleyin ve aşağıdaki yönergeleri izleyin.

Soğuk algınlığı veya gribin neden olabileceği öksürükler

Yürümeye başlayan bebeklerde veya bebeklerde öksürüğünün nedeninin soğuk algınlığı ile ilgili olabileceğini gösteren işaretler şunlardır:
  • Burun tıkanıklığı veya burun akıntısı
  • Boğaz ağrısı
  • Gözlerde sulanma
  • İştah azalması
  • Hapşırma
  • Düşük dereceli ateş veya geceleri hafif ateş
  • Kısa ve sık sık öksürme sesleri

Tedavisi: Bol bol dinlenme ve bolca sıvı tüketmek gerekir. Yan etkilerinden dolayı 6 yaşından küçük çocuklar için soğuk algınlığıyla ilgili ilaçların kullanılması tavsiye edilmemektedir. Doğal yöntemleri denemeniz gerekir. Çocuğunuzda bir haftadan daha uzun süreli bir öksürük var ise, çocuğunuz sıvıları reddediyor ise, gözlerinde sarı akıntı var ise ya da öksürükten dolayı kusma durumu var ise en kısa sürede doktorunuza görünün. Bebeğiniz 4 aylık veya daha genç ise çok az ateşi bile olsa kesinlikle doktor yardımı alın.

Krup hastalığının neden olabileceği öksürükler

Geceleyin bebeğiniz havlama sesine benzer öksürük ile uyanıyor ve zorlukla nefes alıyor ise krup hastalığına yakalanmış olabilir. Bu hastalık genellikle 5 yaş altındaki çocukları etkilemekte ve hafif nezle yada soğuk algınlığı gibi belirtiler ile başlamaktadır. Hırıltı, ateş, tipik soğuk algınlığı belirtileri, havlama sesine benzer öksürük, nefes almada zorluk ve ses kısıklığı gibi belirtiler bu hastalığa eşlik eder.

Tedavi: Öncelikle çocuğunuzu sakinleştirmeye çalışın. Sonra çocuğunuzun nefes alabilmesini kolaylaştırmak için banyoda duşu açıp buharlı havada nefes almasını sağlayın. 3-4 gün içerisinde geçmeyen öksürüklerde doktor yardımı almayı ihmal etmeyin.

Zatürre hastalığının neden olabileceği öksürükler

Zatürre akciğerlerdeki viral veya bakteriyel bir enfeksiyondur. Öksürüğün sesi genelde ıslak ve balgamlıdır. Diğer belirtileri aşırı ''üretken'' öksürük ve aşırı yorgunluğu içerir. Tedavisi altta yatan sebebe bağlıdır. Doktor desteği almanız gerekir.

Bronşit veya Astımın neden olabileceği öksürükler

Bronşiolit ve astımın ikiside öksürük ve burun akıntısı gibi temel bir soğuk algınlığı gibi görünür. Bir çok şey hırıltı ve solunum yollarının daralmasına neden olur. Öksürüğe hırıltılı solunum ve gürültülü nefes alma eşlik eder. Astım durumunda bebeğinizin gözleri kaşıntılı ve akıntılı olabilir. Bronşit (genellikle sonbahar ve kış aylarında görülür) durumunda ise bebeğinizde hafif ateş ve iştah kaybı görülebilir. Tedavi için doktor yardımı almanız gerekir.

Boğmaca öksürüğü (şiddetli öksürük)

Boğmaca durumunda genelde bebeklerde ateş veya soğuk algınlığının belirtileri görülmez. Çoğunlukla 1 ila 4 yaşları arasındaki çocuklarda yaygındır. Aşırı öksürme , kusma, bulantı ve kan öksürmesi gibi belirtileri içerebilir. Öksürüğün sesi yüksek sesli ve hızlı bağırtılıdır. Sık öksürük spazmlarına yüzde renk değişikliği, şişmiş gözler ve dil ucunun dışarı çıkması gibi belirtiler de eşlik edebilir. Tedavisi aşı yolu ile yapılmaktadır.

Yabancı nesnelerin neden olabileceği öksürükler

Bir bebek yemek yerken ya da oyuncakları ile oynarken nefes nefese kalmış veya aniden öksürmeye başlamış ise, hemen ağzının içini kontrol edin. Öksürüğün sesi genelde küçük, inatçı veya nefes nefese kalma olarak kendini gösterir.
Nesne tamamen bebeğinizin solunum yolunu bloke etmiş ise çocuğunuz huzursuz görünecek, ses çıkarmayacak, rengi soluk veya maviye dönecektir. Eğer yabancı cisimi çıkaramadıysanız derhal tıbbi destek alın.

Çocuklarda, bebeklerde veya yürümeye yeni başlayan bebeklerde öksürük ile ilgili aşağıdaki belirtileri fark ederseniz derhal tıbbi destek alın.
  • Öksüren bebeğiniz 4 aylık veya daha küçük ise
  • Soğuk algınlığının neden olduğu bir kuru ve ıslak öksürük 5-7 gün içinde geçmiyor ise
  • Çocuğunuzun ateşi 37.7 derece ve üzeri ise
  • Hırıltı var ise
  • Öksürük nöbetleri var ise
  • Hızla geri çekilen ve genişleyen bir midesi var ise
  • İnleme var ise
  • Rengi maviye dönüyor ise


Yasal Uyarı: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm telif hakları magkadin.com ait olup; çalınması, alıntı yapılması, çoğaltılması gibi durumlarda ihtarda bulunmaksızın, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserlerini Koruma Kanunu ve ilgili kanun hükümleri gereği her türlü yasal mecrada haklarımızı sonuna kadar arayacağımızı bilmenizi isteriz. Site kullanım koşulları

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR