Çocuklarda iştah kaybı 2-6 yaş arası çocuklar arasında çok yaygın bir sorundur. Çocuğunuzun daha fazla yemek yemesini ikna etmeye çalışırken, muhtemelen yemeyle ilgili olumsuz kabul etmeme etkileri ile karşılaşabilirsiniz.
Çocuklarda iştah kaybının nedenleri veya iştahsızlığın nedenleri: Yürümeye yeni başlamış çocuklarda büyüme oranının yavaşlaması, genellikle onların beslenme gereksinimlerinin biraz azalmasından kaynaklanır. Çocuklar hoşlandığı ve hoşlanmadığı şeyleri dile getirerek kendi bağımsızlığını uygulamaya başlarlar.
En ufak hastalıklarda iştah kaybının azalması normaldir.
Mutsuz bir olay ile yeme eylemini ilişkilendirdiklerinde, çocuklarda iştah kaybı başlayabilir.
Çocuğu zorlayarak istediğinden daha fazla yemek yedirmeye çalıştırmak da, iştah kaybına neden olabilir.
Yapılması gerekenler:
- Çekici bir şekilde yemekleri çocuklara sunmaya çalışın – renkli kaşık veya tabaklar kullanarak
- Mümkün olduğunca çocuğunuzun yemek zamanını saptayın.
- Gıda tercihleri yaşamın erken dönemlerinde geliştirilen ve kazanılan bir özelliktir. Bu nedenle, çocuğunuza sağlıklı gıda seçeneklerini teşvik ediniz.
- Bir süre çocuğunuzun ne yemek istiyorsa seçmenize izin verin. Azalmış iştah ile çocuklar genellikle yeterli sıvı içmeye devam ederler.
- Çocuğunuzun ne kadar yediği ile ilgili sorumlu olmasını sağlamak, yemek zamanı tatsızlıkları ve onun sağlığı ile ilgili kaygıları 2 ila 4 haftalık bir süreçte ortadan kaldıracaktır. Çocuklar büyüdükçe daha fazla yemeye ihtiyaçları olduğundan iştahları artacaktır.
- Ara öğünlerde küçük bir aperatif almalarına izin verin.
- Parmaklarıyla yemelerine izin verin.
- Küçük porsiyonlu yemekler sunun.
- Yemek saatlerinde keyifli olun.
- Yemek süresini uzatmayın.
Yapılmaması gerekenler:
- Çocuğu beslemek için geceleri uyandırmayın.
- Kısa aralıklarla (en az 2 saat) aperatifler teklif etmeyin.
- Büyük aperatiflere izin vermeyin.
- Çocuğun suçlu hissetmesini sağlamayın.
- Çocuğunuzu tehdit etmeyin
Yasal Uyarı: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm telif hakları magkadin.com ait olup; çalınması, alıntı yapılması, çoğaltılması gibi durumlarda ihtarda bulunmaksızın, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserlerini Koruma Kanunu ve ilgili kanun hükümleri gereği her türlü yasal mecrada haklarımızı sonuna kadar arayacağımızı bilmenizi isteriz. Site kullanım koşulları