Gebelik sonrası hemoroid çok yaygın bir illettir. Neyse ki, bu rahatsızlık verici durumu düzeltmeye yardımcı olacak bir çok ev çözümü ve tıbbi tedavileri mevcuttur.
Hamilelik döneminde ve sonrasında hemoroid (basur) rektal bölgede meydana gelen yaygın bir bir yan etkidir. Çoğu kadın gebelik döneminde çevresinde ilk kez bu sıkıntı ile karşılaşsa da, doğumdan önce hemoroidi olan kadınların doğum sonrasında da hemororide yakalanma ihtimalleri daha yüksektir.
Gebelik sonrası hemoroid nasıl hissettirir ve belirtileri nelerdir? Tıbbi olarak variköz venler (varisli damarlar) olarakta bilinen hemoroide rektal bölgedeki tahriş ve rahatsızlık neden olur. Damarların şişmesi ve kan ile tıkanması durumudur. Çok büyük değillerdir ve genellikle üzüm boyutunu aşmazlar. Bağırsak hareketleri sırasında kan gelmesi ile tespit edilebilirler.
Kanın yanı sıra hemoroid olabilirliğini gösteren diğer belirtiler şunlar olabilir. Alanı çevresinde kaşıntı ve hatta aşırı ağrı. Büyük hemoroidler anüs dışında fiziksel olarak belirgindirler ve yumuşak şişmiş yumru şeklini alırlar. Hemoroidler basitçe tedavi edilebilirler ve çoğu durumda kendiliğinden kaybolurlar.
Gebelik (Hamilelik) sonrası Hemoroid Nedenleri Gebelik esnasında rahim boyutu artar. Neticesinde sağ tarafınızda bulunan büyük damarlar ile pelvik damarlar gerilirler. Doğal kan akışı azaldığında, vücudunuzun alt yarısında yeterli kan olmaz. Sonucunda artan basınç dolayısı ile rahim altındaki damarlar genişler. Damarlar kalbe geri kan itmek için bir tür vana olarak çalışırlar. Bu vanalar zayıflamış hale gelebilir veya kan ile şişebilirler. Neticesinde hemoroide neden olurlar.
Gebelik sırasında kadınlarda daha sık hemoroid görülür. Çünkü hamilelikte kadınlar progesteron adı verilen bir hormon üretirler. Nedeni ise kolayca büyüyebilmesi için damarlar etrafındaki duvarı gevşetmektir. Bu hormon aynı zamanda kabızlıktan da sorumludur. Bir çok kadında hamilelik sırasında ve hatta sonrasında kabızlık deneyiminin nedeni bu hormondur.
Gebelik (doğum) sonrası hemoroid için doğal ev tedavi yöntemleri Tıbbi olarak veya evde hemoroidi nasıl tedavi edebileceğiniz ile ilgili bir çok yol mevcuttur. Bunlardan bazıları şöyle:
1. Buz Paketi Uygulamak - Etkilenen bölgeye yumuşak ambalajlı bir buz paketi uygulamak şişme azaltmak için ortak bir çözümdür. Gün boyunca birden çok kez bunu uygulayabilirsiniz.
2. Ilık suya oturmak - Kendiniz için sıcak bir banyo hazırlayın ve ağrı azalıncaya kadar (genellikle 10-15 dakika) alt yarınızı ılık suda ıslatın. Bu damarlar üzerindeki gerilmeyi ve vücudunuzu rahatlatacaktır.
3. Hemoroid için kullanılan özel kapları deneyin - İçinde bir miktar sıcak su bulunan ve eczanede satın alın bu kapları oturarak kullanabilirsiniz. Rahatsızlık düzeyine bağlı olarak, bir gün içerisinde bu işlemi bir kaç kez tekrarlayabilirsiniz.
4. Gün içerisinde sıcak ve soğuk suya oturma döngüsü - Yukarda ki soğuk ve ılık yöntemlerden ilk olarak buz paketini kullanın ve sonrasında ılık veya sıcak suya oturmaya çalışın. Gün boyunca süreci tekrarlayarak yapın.
5. Temizlik için nemli mendil kullanın 6. Rektal damarlara basınçtan kaçının - Sizi streste bırakacak, yoracak, uzun süre oturtacak veya ayakta bekletecek şeylerden kaçının. Uzanmaya çalışın.
7. Dışkı yumuşatıcı alın - Düzenli ve yumuşak bağırsak hareketleri hemoroidin daha fazla tahrişini önlemeye yardımcı olur. Doktorunuz doğum kullanım için güvenli olduğunu söylüyor ise dışkı gevşetici, fitil gevşetici veya müshil kullanabilirsiniz.
8. Kremler ve ağrı kesiciler deneyin - Eczaneden alabileceğiniz bir çok reçetesiz krem ve ağrı giderici ürünleri bulabilirsiniz. Herhangi birini satın almadan önce doktorunuza danışın.
9. Asetaminofen veya ibuprofen alın - Emziren kadınların aspirinden kaçınması gerekir. Eğer ağrı hafifletmek için bir şey gerekiyorsa, o zaman asetaminofen veya ibuprofens daha iyi seçeneklerdir. Önerilen miktarı doktorunuza danışarak kullanın.
Gebelik sonrası hemoroidin iyileşmesini nasıl hızlandırabilirim? - Gıdalar ve İçecekler - Yüksek lifli bir beslenme, çok su içme ve düzenli egzersiz ile kabızlık önlenir.
- Tuvalet alışkanlıklarınızı geciktirmeyin
- Kegel egzersizleri yapın. Aşağıdaki videodaki hareketleri günde 2 kez yapmaya çalışın.
Ayrıca hemorid ile ilgili bu yazımızı da okuyabilirisiniz.Yasal Uyarı: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm telif hakları magkadin.com ait olup; çalınması, alıntı yapılması, çoğaltılması gibi durumlarda ihtarda bulunmaksızın, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserlerini Koruma Kanunu ve ilgili kanun hükümleri gereği her türlü yasal mecrada haklarımızı sonuna kadar arayacağımızı bilmenizi isteriz. Site kullanım koşulları