Gebeliğin ilk 3 Ayı ve Hafta Hafta Anne Adaylarını Bekleyenler

Gebeliğin ilk 3 Ayı ve Hafta Hafta Anne Adaylarını Bekleyenler

pin
Gebeliğin ilk üç ayı hem anne adayları için heyecan hem de meraklarla doludur.

İlk hafta: Hamilelik başlangıcı son adet tarihinin ilk gününden başlar. Bebek henüz birinci haftada ortada yokken anne babanın sperm hücreleri ve yumurta olarak bulunmaktadır. Anne babanın beslenmesi, sigara ve içki alışkanlıklarından etkilenecektir.

İkinci hafta: Döllenmenin gerçekleştiği bu dönemde sperm yumurtayla birleşip bebeğin cinsiyetinin belirleneceği haftadır.

Üçüncü hafta: Embriyo hücreleri anne rahmine tutunarak bebeğin içerisinde gelişeceği kaseyi oluştururlar.

Dördüncü hafta: Bu haftada bazı hücreler bebekte bazı dokuları ve organları oluşturabilmek için tabakalanmaya başlayıp belirli bir plan dâhilinde göç etmeye başlarlar.

Hamileliğin 1. Ayı: Anne adayının ilk 4 hafta sonunda gebe olduğunu anladıktan sonra sigara ve alkolden uzak durmalı, doktorunun önerdiği folik asit takviyesini düzenli almalı, beslenmesine ve uyku düzenine özen göstermeli.

Beşinci hafta: Adetinizin geciktiği gebe olduğunuzu öğrendiğiniz haftadır. Bebeğin kol ve bacakları taslaklar halinde oluşmaya başlanmıştır. Anne de yorulma, gün içerisinde uyku ve sık acıkma belirleri görülür. Mide bulantısı, Kokulara hassasiyet, mide bulantısı ve sersemlik gibi hallerde görülebilir.

Altıncı hafta: Bebeğin organlarının oluşmaya başladığı bu dönem en hassas dönemdir anne adayı için. İlaç kullanımı ve röntgen çekimi gibi işlemlerden kaçınılmalıdır. Annede halsizlik. Anne de sabahları geç kalkma, bulantı ve koku hassasiyeti artabilir.

Yedinci hafta: bulantı ve baş dönme şikayetlerinin artığı,bebeğin sinir sisteminin, sindirim sisteminin ve kolları ile bacaklarının birer çıkıntı olarak geliştiği haftadır. Annede kusmada görülebilir. Yiyecekleri sık sık almanız bulantıları azaltabilir.

Sekizinci hafta: Düşük yapma ihtimalin azaldığı, annede rahminin büyüdüğü bu haftada anne de sık sık tuvalet ihtiyaçları, önceden sevdiği yemekleri yememe isteği, az sevdiği besinlere daha fazla ilgi oluşabilir.

Hamileliğin 2. Ayı: Çoğu anne adayında sürekli uyuma ihtiyacı, bel ağrısı, özellikle sabahları ortaya çıkan bulantı, iştahsızlık, bazı maddelerden tiksinme ve bazı maddelere karşı daha fazla ilgi duyma gibi belirtilerin ortaya çıkmasına neden olsa da anne adaylarının bir kısmı adet gecikmesi dışında hiçbir belirti hissetmez ve endişeye kapılabilirler. Anne adaylarının büyük çoğunluğu bu ay içinde doktorlarına ilk kez giderler.

Dokuzuncu hafta: anne midesinde ekşime ve yanma, meme uçlarının etrafında küçük kabartılar görülmeye başlanır. Annenin süt ve süt ürünlerin tüketerek beslenmesi gerekir bebeğin kalsiyum gereksinimi için.

Onuncu hafta: Annenin hafifçe kilo almaya başlamıştır.annelerin günlük aktivitelerini sürdürmeleri ve düzenli yürüyüş yapması faydalı olur.

On birinci hafta: Anne karnının hafifçe öne çıktığı ve annenin gebelik başlangıcından bu yana yaklaşık 1 kilo aldığı haftadır. Mide bulantılarının azalmaya başladığı, iştahın artığı dönemdir.

On ikinci hafta: Anne karnının öne doğru büyümeye başladığı ve sık idrara çıkmaya başlandığı haftadır.

Hamileliğin 3. Ayı: Anne adayının bulantı ve iştahsızlık belirtileri bu ay içinde doruk noktasına ulaşsa da ayın sonuna doğru eski iştahı çoğu durumda yerine gelecektir. Anne adaylarının çoğu bu dönemde ekşi, tuzlu yiyeceklere daha çok ilgi duyarlar. Doktor kontrolünde bebeğin baş-popo arasındaki uzunluğu ölçülerek hamilelik haftasıyla uyumu belirlenecek ve kan sayımı, kanda enfeksiyon arama testleri, idrar ve tiroid testleri bu dönemde istenecektir.

Annenin gebeliğin İlk 3 ayında dikkat etmesi gerekenler:
  • Hamileliğinizin ilk 3 aylık döneminde anne adaylarının beslenmelerine dikkat etmesi gerekir. Günlük öğün sayınızı 4-8 arası olacak şekilde ayarlayın.
  • Sıvıların da bir besin maddesi olduğunu unutmayın. Sıvıları yemekler arasında alın.
  • Aşırı kalorili, besin değeri düşük olan gıdalardan kaçının.
  • İlk aylardaki mide bulantılarından en az etkilenmek için; sabah yataktan kalkmadan önce kraker ya da bisküvi gibi gıda maddelerinden birkaç adet atıştırın ve bunları yedikten sonra yataktan kalkın.
  • Midenize ve bağırsaklarınıza dokunan yiyeceklerden uzak durun.
  • Yürüyüş yapın


Yasal Uyarı: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm telif hakları magkadin.com ait olup; çalınması, alıntı yapılması, çoğaltılması gibi durumlarda ihtarda bulunmaksızın, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserlerini Koruma Kanunu ve ilgili kanun hükümleri gereği her türlü yasal mecrada haklarımızı sonuna kadar arayacağımızı bilmenizi isteriz. Site kullanım koşulları

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR