Gebelik döneminde sık karşılaşılan bir durum olan gaz sancısının oluşmasındaki önemli faktörlerinden biri progesteron seviyelerinin artmasıdır. Progesteron vücudun genelinde kasların gevşemesine neden olan bir hormondur. Progesteron artışı sindirimi yavaşlatır ve daha fazla gaz oluşmasını sağlar.
Rahim büyüdükçe, bağırsaklar değişir ve karın bölgesi kalabalıklaşır. Bu durumda sindirimi yavaşlatır ve mide de şişkinlik hissini artırır. Sonucunda gaz problemi, gaz sıkışması, gaz çıkarma sorunu veya karında şişkinlik durumu oluşur.
Ne yazık ki, progesteron hormonunun kasları gevşetmesinden dolayı gaz salınımını kontrol etmek zordur. Bu durum utanç oluştursa da, sadece gülün ve bebeği suçlayın. Çünkü bu vücudun doğal bir tepkisidir.
Hamilelik döneminin ilk aylarından itibaren başlayan gaz sancısı, hamilelik sonrasında da artar. Büyüyen rahim karın boşluğuna baskı yaparak, sindirimin yavaşlamasını ve gaz oluşmasını sağlayacaktır.
Gebelikte gaz nasıl önlenebilir? Gebelik döneminde gaz oluşmasını önlemek hemen hemen imkansızdır. Ancak gaz oluşmasını azaltmak veya kontrol etmek için atabileceğiniz adımlar var. Birinci amacınız daha az gerçekleşmesini sağlamak olmalıdır.
Bazı gıdalar gebelik döneminde daha fazla gaz oluşmasını tetikleyebilirler. Eğer bu durum sizi gerçekten rahatsız ediyorsa, günlük yediğiniz ve içtiğiniz yiyeceklerin izlemesini yaparak hangi gıdaların daha çok gaz oluşturduğunun bir değerlendirmesini yapabilirsiniz.
Gaz oluşturabilecek şüpheli gıdalardan bazıları fasulye, bezelye ve tam tahıllardır. Ne yazık ki, bazı sağlıklı gıdalarda gaz oluşmasına neden olabilir: Brokoli, kuşkonmaz, lahana gibi...
Gebelik döneminde fazla gazın önlenmesi, azaltılması veya giderilmesi için aşağıdaki önerileri uygulayabilirsiniz:
- Karbonhidratlı içecekleri ve yiyecekleri azaltın veya kaçının
- Yağlı kızartılmış gıdalardan kaçının
- İçecekleri pipet kullanmadan için
- Gün boyunca küçük öğünlere odaklanın
- Egzersizler sindirimin uyarılmasına yardımcı olur
- Bel çevresini sıkacak giysilerden kaçının
- Yapay tatlandırıcıları sınırlayın ya da kaçının
- Kabızlığı önlemeye yardımcı olması için bol bol su için. Özellikle yemek aralarında
- Yavaş yavaş ve iyice çiğneyerek yiyin
- Sigara. Alkol ve sakız çiğnemek gaz sorununu artırabilir.
Gebelik dönemindeki gaz problemi için alınacak önlemler güvenli midir? Gaz oluşmasını sağlayan her şeyi beslenmenizden kaldırmamalısınız. Önemli olan bebeğinizin sağlıklı gelişimi için gerekli olan besinleri aldığından emin olmaktır.
Eğer hamilelik dönemindeki gaz sancısı karın bölgesinde ağrı oluşturuyor ya da ishal veya kan gelmesine neden oluyorsa, doktorunuza danışmakta gecikmeyin.
Yasal Uyarı: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm telif hakları magkadin.com ait olup; çalınması, alıntı yapılması, çoğaltılması gibi durumlarda ihtarda bulunmaksızın, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserlerini Koruma Kanunu ve ilgili kanun hükümleri gereği her türlü yasal mecrada haklarımızı sonuna kadar arayacağımızı bilmenizi isteriz. Site kullanım koşulları