Gebelik döneminde vajinal kanama gebeliğin ilk üç ayında sıkça görülebilir ve bir sorunun belirtisi olmayabilir. Ama gebeliğin ikinci ve üçüncü trimester dönemlerinde olası sıklıktaki kanamalar bir komplikasyonun belirtisi olabilir. Anne adayının ve bebeğinin sağlıklı olduğundan emin olmak ve kanamanın olası nedenlerini bilmek için doktor tarafından kontrol edilmesi gerekir.
Hamilelikte kanama bir dizi nedenden kaynaklanabilir.
Birinci Trimester Kanama (ilk 12 hafta) - Birinci trimester döneminde olası kanamaların nedenleri şunlardır:
- İmplantasyon kanaması. Döllenmiş yumurta implantasyonundan sonra ilk altı ila 12 gün içinde bazı lekelenmeler ile karşılaşabilirsiniz. Bazı kadınlar hamile olduklarının farkında değillerdir. Genellikle kanama çok hafiftir ve birkaç saat ile birkaç gün sürer.
- Düşük yapma. Düşük olasılığı gebeliğin ilk 12 haftasında yaygındır ve birinci trimester dönemindeki kanamaların en büyük kaygılarından biridir. Düşük belirtileri: vajinal kanama, alt karın bölgesinde güçlü kramplar ve vajinadan gelen doku parçası
- Ektopik gebelik. Ektopik gebelikte döllenmiş yumurta implantları rahim dışındaki herhangi bir yerdedir (genellikle fallop tüpünde). Ektopik gebelik potansiyel olarak tehlikeli olmasına rağmen, sadece gebeliklerin yaklaşık %2 'inde görülür. Ektopik gebelik belirtileri: alt karın bölgesinde güçlü kramplar, kanama, ağrı ve baş dönmesi
- Molar gebelikler. Çok nadir görülen ve rahim içinde anormal dokuların büyümesidir. Molar gebelik belirtileri: şiddetli bulantı ve kusma, kanama ve hızlıca büyüyen rahim
Erken gebelikte kanamanın ek nedenleri şunlarda olabilir:
- Servikal değişiklikler. Hamilelik sırasında ekstra kanın rahim boynuna akar. Cinsel ilişki ya da testler kanamayı tetikleyebilir. Bu tip kanamalar endişe nedeni değildir.
- Enfeksiyon. Serviks ve vajinadaki herhangi bir enfeksiyon ya da cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon ilk trimester döneminde kanamaya neden olabilir.
İkinci ve üçüncü trimester döneminde kanama Gebeliğin ileriki dönemlerinde anormal bir kanama ciddi bir durumun belirtisi olabilir. Eğer ikinci veya üçüncü trimesterde herhangi bir kanama yaşarsanız en kısa sürede doktorunuza başvurunuz.
Geç gebelikte kanamanın olası nedenleri şunlardır:
- Plasenta previa. Plasentanın bebeğin doğum yolu üzerine yerleşmesi durumudur ve acil tıbbi müdahale gerektiren bir durumdur.
- Plasenta ayrılması: Gebeliklerin yaklaşık %1'inde görülebilen ve kanama, karın ağrısı, vajinadan gelen pıhtılar, hassas rahim ve sırt ağrısı gibi belirtileri vardır.
- Uterus rüptürü (rahim yırtılması). Uterus rüptürü hayatı tehdit edici olabilir ve acil sezaryen gerektirir. Belirtileri: kanama, karın ağrısı ve hassasiyet
- Vasa previa. Belirtileri aşırı kanama ve anormal fetal kalp hızı
- Erken doğum. Gebeliğin geç dönemlerindeki kanama vücudunuzun doğuma hazırlanmasını da işaret ediyor olabilir. Eğer kanama ve doğum belirtileri gebeliğin 37. haftasından önce başlarsa, erken doğum olabilir ve hemen doktorunuza başvurun. Erken doğumun diğer belirtileri ise alt sırt kasılmaları, vajinal akıntı, karın içinde basınç ve ağrı olabilir.
Geç gebelikte kanamanın olası ek nedenleri şunlarda olabilir:
- Serviks veya vajinada sakatlık
- Polipler
- Kanser
Gebelikte Anormal Bir Kanama Varsa Ne Yapmalıyım? Gebelik döneminin herhangi bir zamanındaki vajinal kanama
(kanama miktarı veya rengi ne olursa olsun ya da ağrılı ağrısız) bir sorunun işareti olabilir ve bundan dolayı doktorunuza başvurun.
Eğer aşağıdaki belirtilerden herhangi birini yaşıyorsanız, acilen tıbbı destek alın.
- Karın bölgesinde şiddetli ağrı ya da yoğun kramplar
- Şiddetli kanama – ağrılı ya da ağrısız
- Vajinadan dokusal boşalma
- Baş dönmesi veya bayılma
- Anormal ateş ya da titreme
Yasal Uyarı: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm telif hakları magkadin.com ait olup; çalınması, alıntı yapılması, çoğaltılması gibi durumlarda ihtarda bulunmaksızın, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserlerini Koruma Kanunu ve ilgili kanun hükümleri gereği her türlü yasal mecrada haklarımızı sonuna kadar arayacağımızı bilmenizi isteriz. Site kullanım koşulları