Gebelikte (Hamilelikte) Sık Sık İdrara Çıkma

Gebelikte (Hamilelikte) Sık Sık İdrara Çıkma

pin
Gebelikte sık sık idrara çıkma hamileliğin erken belirtilerinden biridir. Bu durum özellikle ilk ve son trimester döneminde yaygındır.

Hamilelik ilerledikçe ve bebek büyüdükçe mesane küçülecek ve vücudunuz daha fazla idrar üretecektir. Mesane boş olsa bile üzerindeki baskı dolu hissetmenize neden olabilir. Özellikle gebeliğin geç döneminde bunu hissedebilirsiniz.

Gebelikte (Hamilelikte) Sık Sık İdrara Çıkma Nedenleri

Hamile kaldıktan kısa bir süre sonra, hormonal değişiklikler kanın böbrekler yoluyla daha hızlı akmasına ve mesanenin daha çabucak dolmasına neden olur.

Hamilelik boyunca vücudunuzdaki kan miktarı hamile kalmadan önceki kan miktarına göre neredeyse % 50 daha fazla olur. Bu ekstra sıvı böbrekler yoluyla işlenerek mesaneye ulaşır. Neticesinde büyüyen rahim mesane üzerinde baskı oluştur ve sık idrara çıkma gereksinimini doğurur.

Tuvalet de daha az zaman harcamak konusunda herhangi bir ipucu var mıdır?

Pek sayılmaz! Sakın günlük sıvı alımı veya su içmeyi kısıtlamaya çalışmayın. Bebeğinize besin taşımaya yardımcı olması için bol sıvı almanız gerekir. Artı dehidratasyon (susuz kalma) idrar yolu enfeksiyonuna yol açabilir.
Gece gezilerini azaltmak yada uyanmalarınızı kısıtlamak için yatmadan bir veya iki saat önce çok az sıvı almayı deneyebilirisiniz.

İdrar yaparken öne doğru eğilin. Bu mesanedeki idrarın daha iyi dışarı boşaltmasına yardımcı olacaktır.

Kafein gibi diüretik içecekleri atlayın. Bu içecekler daha sık idrara çıkmanıza neden olur.

Sık idrara çıkma ne zaman olası bir sorunu işaret eder?

İdrar yaparken ağrı veya yanma hissederseniz ya da işeme dürtüsünü hissetikten sonra bir kaç damlalık idrarınız geliyor ise doktorunuzla bu durumu paylaşın. Bunlar idrar yolu enfeksiyonunun belirtileri olabilir.

İdrarı tutmak idrar tutamama hastalığına neden olur mu?

Birçok kadın gebelikleri döneminde öksürürken, gülerken, hapşırırken, ağır nesneleri kaldırırken ya da koşu gibi egzersiz türlerini yaparken idrarlarını tutamayabilirler ve bu duruma "stres üriner inkontinans" denilir. Bu durum genelde üçüncü trimesterde veya postpartum (doğum sonrası) döneminde en olasıdır. Mesanenin çok dolu olmasına izin vermeyerek bunu önlemek mümkün olabilir. Bu yüzden işeme dürtüsü geldiğinde bunu gözardı etmeyin. Ayrıca pelvik taban kaslarını güçlendirmek için kegel egzersizleri yapın.

Bebeğiniz doğduktan yaklaşık 5 gün sonra idrar ihtiyacınız hamile olmadan önceki durumunuza yakın olacaktır.

Yasal Uyarı: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm telif hakları magkadin.com ait olup; çalınması, alıntı yapılması, çoğaltılması gibi durumlarda ihtarda bulunmaksızın, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserlerini Koruma Kanunu ve ilgili kanun hükümleri gereği her türlü yasal mecrada haklarımızı sonuna kadar arayacağımızı bilmenizi isteriz. Site kullanım koşulları

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR