Gebelikte (Hamilelikte) Varis Oluşumu

Gebelikte (Hamilelikte) Varis Oluşumu

pin
Varislerin oluşmasındaki en önemli risk faktörlerinden biri gebeliktir. Hamilelik döneminde vücutta kan hacmi artarken, bacaklardan pelvise kanın dönüş hızı ise azalır.

Neticesinde damarlar üzerindeki baskı artar. Ayrıca progestin hormonunun yüksek düzeyi ve anne karnındaki bebeğin giderek büyümesi sonucu pelvis bölgesine olan basınç da varislerin oluşmasına katkıda bulunur.

Gebelik döneminde varisler genelde üçüncü trimesterde oluşurlar. Varis belirtileri çok hoş değildir. Bacaklar ağır, ağrılı, hassas ve kaşıntılı hissedilebilir.

Gebelik sırasında varisler bacaklar ile sınırlı değildir. Varisli damarlar vulva (kadın dış genital organı- vajina bölgesi varisleri) bölgesinde de oluşabilir. Bunlar küçük ve zar zor fark edilebilir ya da oldukça büyük ve bozuk şekilli olabilirler. Vulva bölgesi şişmiş, ağrılı veya oturken rahatsız edici olabilir.

Hemoroid de varisin başka biçimidir. Hemoridin en sık nedenlerinden birisi hamile olmak ve kabızlıktır.

Hamilelik döneminde kan dolaşım sistemindeki değişiklikleri veya hormonal değişikleri ya da aile üyelerinden birinde olan varisli bir durumdan dolayı genetiksel olarak etkilenmemeyi kontrol edemezsiniz. Yine de gebelik döneminde varis oluşumunu önlemek için veya gebelik sırasında varis etkilerinin azaltılmasına yardımcı olmak için adımlar atabilirsiniz.

Bunları deneyin:

Bacaklarınızı yükseltin. Bacaklarınızı kalp seviyesinden daha yüksekte tutmak kan dolaşımını teşvik etmeye yardımcı olur. Hatta uyurken bacaklarınızı yükseltmek için ayak kısmına bir yastık yerleştirebilirsiniz.

Konumunuzu değiştirin. Eğer çok uzun süre ayakta iseniz oturmak için ya da çok uzun süre oturuyor iseniz yürümek için sık sık molalar verin. Düzenli egzersizleri de ihmal etmeyin.

Kilonuzu izleyin. Kısa bir süre içinde büyük bir kilo alımı damarlarınızı zorlayacaktır.

Destek alın. Destekli külotlu çoraplar, dereceli kompresyon çoraplar, hamileliği destekleyen taytlar veya varis önleyici elastik çoraplar deneyin.

Kabızlığın neden olacağı hemoroid tipi varisleri önlemek için bol sıvı tüketmeye ve diyetinize lifli gıdalar eklemeye çalışın.

Otururken bacaklarınız veya bileklerini üst üste çapraz atmayın.

Gebelikten sonra varis geçer mi? Gebelik sırasında gelişen varisler genellikle doğumdan sonraki bir kaç ay ile 1 yıl içerisinde kaybolurlar. Eğer varisler kaybolmuyor ise, kısa sürede bir doktora başvurun. Çok nadir durumlarda varisli damarlar sertleşir ve kırmızılaşır. Bu durum tromboflebit hastalığının bir işareti olabilir. Eğer böyle bir durum fark ederseniz, kısa sürede bir doktora başvurarak gerekli tedaviyi yaptırınız.

Yasal Uyarı: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm telif hakları magkadin.com ait olup; çalınması, alıntı yapılması, çoğaltılması gibi durumlarda ihtarda bulunmaksızın, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserlerini Koruma Kanunu ve ilgili kanun hükümleri gereği her türlü yasal mecrada haklarımızı sonuna kadar arayacağımızı bilmenizi isteriz. Site kullanım koşulları

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR