Hamilelikte bitkinlik, yorgunluk ve halsizliğin sebepleri? Hamilelik döneminde vücudunuzun hemen hemen her sistemindeki büyük değişiklikler aşırı yorgun hissetmenize neden olur.
Gebelik süresince, ama özellikle ilk trimesterde (ilk üç ay) vücut son derece zor çalışır. Bu dönemde bebeğinizin yaşam destek sistemi için plasenta'yı oluşturuyorsunuz. Kan şekeri ve kan basıncı seviyelerini düşürme eğilimi için hormon düzeyleri ve metabolizma hızlıca değişir. Tüm bu değişimler ise sabit yorgunluk duygusuna katkıda bulunur.
Yorgunluk veya halsizlik ne zaman başka bir şeyin belirtisi olabilir? Yorgun olmak ve halsizlik ruh halinizi etkileyebilir. Bazen yorgun olmakla birlikte uyumakta zorluk çekmek depresyon belirtisi olabilir. Eğer umutsuzluk duygusuna sahipseniz ve size zevk veren şeylere ilginizi kaybettiyseniz, tıbbı destek almaya çalışın.
Nadir de olsa, yorgunluk ve düşük enerji düzeyleri bazen gebelikte aneminin belirtisi olabilir. Halsizlik, nefes darlığı ve hatta bayılma nöbetleri gibi diğer belirtiler demir eksikliği anemisinin belirtileri olabilir. Gebelik dönemlerindeki rutin doktor kontrol testleriyle bu durum anlaşılabilir.
İlk trimesterın bitmesiyle (plasentanın inşa edilmesiyle), vücudun hormonal değişime alışmasıyla ikinci tirmestera yenilenen bir enerji süreci ile başlanır. Ancak üçüncü trimesterde yorgunluk veya halsizlik tekrar vücudu etkilemeye başlayabilir.
Gebelikte yorgunluk veya halsizlik ne kadar süre sizi etkileyecektir? Bu süreç her anne adayı için farklı olsa da, hamilelikte ilk ve üçüncü trimesterde yorgunluk yaşamak muhtemeldir.
İlk üç aylık dönemde yorgunluk mide bulantısı, iştah kaybı ve bazen kusma ile birlikte hamileliğin belirtilerinden biridir. Yorgunluk bulantı ve kusmayı çok daha kötü yapabilir. Bu yüzden olabildiğince dinlenmeye çalışın.
Üçüncü trimester dönemiyle birlikte bebeğin artan kilosuyla birlikte ekstra ağırlık yorgun hissetmenize neden olabilir.
Gebelikte yorgunluk ile başa çıkmak için ne yapabilirim? Vücudunuzun sinyallerini dinleyin. Şekerleme yapmaya ya da geceleri erken yatmaya çalışın. Erken gebelikte vücudun daha fazla uykuya ihtiyacı vardır.
Yardım isteyin. Eşinizden, ailenizden ve yakın dostlarınızdan tam destek alarak adil bir paylaşım yapın.
Planlamanızı ayarlamayı deneyin. Çalışıyorsanız işteki saatlerinizi azaltarak veya bu mümkün değilse kendinize mola vererek dinlenmeye çalışın.
Daha fazla uyuyun. Eğer sürekli uykulu iseniz, daha fazla uyku almaya çalışın.
İyi beslendiğinizden emin olmaya çalışın. Sağlıklı bir diyet enerji seviyelerini tutmaya yardımcı olacaktır. Sık sık tüketilecek mini yemekler ve atıştırmalıklar enerjinizi istikrarlı tutmaya yardımcı olacaktır.
Hafif egzersizler yapmaya çalışın. Yürüyüş veya yüzmek geceleri daha rahat uyumanıza yardımcı olacaktır.
Yasal Uyarı: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm telif hakları magkadin.com ait olup; çalınması, alıntı yapılması, çoğaltılması gibi durumlarda ihtarda bulunmaksızın, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserlerini Koruma Kanunu ve ilgili kanun hükümleri gereği her türlü yasal mecrada haklarımızı sonuna kadar arayacağımızı bilmenizi isteriz. Site kullanım koşulları