Yenidoğan Bebekler ile Yürüyen Bebeklerde Kabızlık: Nedenleri ve Nasıl Geçer

Yenidoğan Bebekler ile Yürüyen Bebeklerde Kabızlık: Nedenleri ve Nasıl Geçer

pin
Yeni doğan ve 12 aylık ile 3 yaş arasındaki yürüyen bebeklerde kabızlık çok yaygın ve sinir bozucu bir sorundur. Bebeğinizde kabızlık belirtileri fark ederseniz endişelenmenize gerek yoktur.

Bebeklerde ve çocuklarda kabızlık probleminin çözümü, tedavisi ve gidermek için yapılması gerekenler zor değildir.

Bebekteki dışkı sert ve ağrıya neden oluyorsa kabızlık hakkında konuşabiliriz. Bebeğin ıkınması normaldir ama ağlayarak bu işlemi gerçekleştiriyorsa bu kabızlığın bir işareti olabilir.

Bebeklerde kabızlık ilk işaretleri sert ve kuru dışkı ile ağrılı bağırsak hareketleridir. Kabızlıktan muzdarip bir çocuk bacaklarını midesine doğru katlayacak, ciyaklayacak ve yüzünde garip mimikler oluşturacaktır. Hatta bazı kan izleri de dışkı ile birlikte görülebilir. Bazen de anüste yarıklar ve çatlaklar görebilirsiniz.

Bebeklerde Kabızlık Nedenleri

Anne sütü ile emzirilen bebeklerde - Anne sütüyle beslenen bebeklerde çok nadiren kabızlık görülür. Anne sütü motilinin denilen bir hormon içerir. Bu hormon bebeğin bağırsak hareketine yardımcı olmaktadır. Anne sütü ile beslenen bebeklerde dehidrasyon kabızlığa neden olabilir. Bebeğiniz büyüdükçe anne sütünün bileşimi de değişir, bu yüzden her zaman bebeğinizin ihtiyaçlarını tedarik etmeye çalışır. Anne sütü ile beslenen bebeklerin kabızlığa karşı daha fazla korunabilmesi için daha fazla anne sütü ile beslenmeleri gerekir.

Biberon ile beslenen veya mama ile beslenen bebekler - Formüllü süt ya da mama ile beslenen bebeklerde sütün sindirilmesi zor olduğundan kabızlık daha sık görülmektedir. Dışkıları daha kalın, farklı ve daha yeşilimsi olur.

Katı gıdalar ile beslenen çocuklarda kabızlık - Bebekler katı gıda yemeye başladıklarında vücutları yeni gıdaları yönetmeyi daha öğrenemediğinden genelde kabızlık görülür. Düşük lifli gıdalar ve yetersiz sıvı alımı da kabızlığa katkıda bulunur.

Dehidrasyon - Bebekler boğaz enfeksiyonu, pamukçuk, soğuk algınlığı, bir kulak enfeksiyonu ya da diş çıkarırken sütü reddedebilirler. Ya da daha büyük bebeklerde katı gıdalar ile birlikte yeterli süt ya da içme suyu almıyor ise kabızlık görülebilir.

Bir tıbbi durum ya da hastalık - Nadiren kabızlık bir gıda alerjisi belirtisi, gıda zehirlenmesi veya metabolik bir bozukluktan kaynaklanabilir. Çok nadiren bebeklerde kabızlığa doğumsal koşullar da neden olabilir.

Ayrıca bebekler çok üzgün olduklarında bağırsak hareketleri bu durumdan etkilenir ve neticesinde kabızlık veya ishal görülebilir.

Bebeklerde kabızlık nasıl tedavi edilir? Bebeklerde kabızlığı gidermek için ne yapmalı?

Bebeğinizin karnına masaj yapın - Göbek deliğinden başlayarak ve saat yönünde dışa doğru açılan masajlar yapın. Parmaklarınızın biraz yağlayarak veya krem sürerek hareketlerin yumuşak ve nazik olmasına yardımcı olabilirsiniz. Bebeğiniz masajdan zevk alıyor, rahat ve konforlu görünüyor ise devam edin.

Bebeğinizin bacakları ile bisiklet hareketi yapın - Bebeğiniz sırt üzeri uzanıyorken bacaklarını tutun. Nazik ve hızlıca bisiklete biniyorcasına dairesel hareketler yapın.

Bebeğinize banyo yaptırın - Ilık bir banyo bebeğinizi rahatlatarak kakasının daha kolay geçmesine yardımcı olacaktır. Aynı zamanda bebeğinizin midesine masaj yapabilirsiniz.

Bebeğinizin altını yıkarken anüs dışına ve etrafında biraz jel ya da vazelin uygulayabilirsiniz. Mineral yağlar kullanmaktan kaçının.

Kakasını uyarmak için bir termometre kullanmayın - Bebeğiniz de bağırsak hareketlerini uyarmak için bir termometre veya başka bir şeyi anus içine asla koymayın.

Kaynatılmış ve sonrasında ılıtılmış su verin - Bebeğiniz formüllü besinler ile besleniyorsa, beslenmeleri arasında ona ekstra su verin. Ama formülü su ile sulandırmayın. Bir şişe süt yaparken süt tozunu önerilen miktardan fazla kullanmadığınızdan emin olun. Kaynatıldıktan sonra ılıtılmış suyu bebeğe ekstra sıvı olarak beslenmeleri arasında verin.

Bebeğiniz katı gıdalar yemeye başladıysa - Bebeğinizin bol su ya da sulandırılmış meyve suyu (60 ml ile 120 ml arasında) içmesini sağlayın. Ayrıca lifli gıdalar kabızlığı önlemeye yardımcı olacaktır. Püre veya doğranmış elma, kayısı, yaban mersini, üzüm, armut, erik, kuru erik, ahududu ve çilek lif bakımından yüksektir.

Formül ile beslenen bebeklerde paket üzerindeki talimatlara uymaya dikkat edin. Düşük demir içerikli mamalar bebeklerin kabız olmasını bir nebze engelleyebilir.


Eğer kabızlık için bu ev tedavilerinden sonuç almıyorsanız, herhangi bir ilaç kullanmadan önce doktorunuzdan destek almaya çalışın.

Yasal Uyarı: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm telif hakları magkadin.com ait olup; çalınması, alıntı yapılması, çoğaltılması gibi durumlarda ihtarda bulunmaksızın, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserlerini Koruma Kanunu ve ilgili kanun hükümleri gereği her türlü yasal mecrada haklarımızı sonuna kadar arayacağımızı bilmenizi isteriz. Site kullanım koşulları

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR