Beynin Hangi Bölümü Duyguları Kontrol eder

Beynin Hangi Bölümü Duyguları Kontrol eder

pin
Beyin vücudumuzdaki en karmaşık organdır. Beynin çeşitli bölümleri duyguların farklı türlerini kontrol eder. Bütün bu parçaların düzgün çalışması bizi duygusal açıdan sağlıklı ve istikrarlı kılar. Aksaklıklar ise ciddi duygusal sorunlara yol açabilir.

Derin Limbik Sistem

Derin limbik sistem beynin orta bölgesinde ve bir ceviz büyüklüğündedir. Bu bir kişinin duygusal durumunu belirlemede önemli bir rol oynar. Duygusal anılarımızın yaşam boyu deneyimleri güçlü bir şekilde duygusal tonumuzu etkiler. Örneğin, travmatik deneyimler kişileri negatif ve melankolik bir hale getirebiliyorken, olumlu duygusal anılar ise insanları daha iyimser ve daha mutlu yapabilmektedir.

Prefrontal Korteks (ön beyin)

Prefrontal korteks beynin ön yarısındadır. Odaklanma, planlama, dürtü kontrolü, duygusal kontrol, empati, yargılama ve içgörüden sorumlu olan beynin bölümüdür. Eğer prefrontal korteks aktivitesi düşük ise bu kişinin kafasının karışmasına, düzensiz olmasına ve bazen de antisosyal olmasına neden olur. Öte yandan prefrontal korteksin aşırı çalışması da kaygılara, düşünmeden hareket etmeye ve esneksizliğe neden olur.

Anterior singulat girus

Anterior singulat girus (ACG) beynin orta bölgesinde ve ön loblar boyunca uzunlamasına çalışır. Bu kısım insanların esnek olmasını ve yaşamda seçenekleri algılamalarını mümkün kılar. Bazen "beynin vites kolu." olarak da adlandırılır. Anterior singulat girus'un sağlıklı aktivitesi olan kişiler genellikle daha yardım sever ve değişikliklere daha kolay adapte olurlar. Anterior singulat girus da dengesizlik ise gelecek hakkında çok fazla endişe duymaya, kine ve güvensiz hissetmeye neden olur.

Bazal Ganglion

Bazal ganglion derin limbik sistemini çevreleyen çekirdeklerinin büyük bir setidir. Onların ana görevi hareketleri, duygu ve düşüncelerini entegre etmektir. Diğer bir deyişle, şaşırdığınızda sıçramanıza ya da şok olduğunuzda donmanıza neden olan kısımdır. Yüksek bazal ganglion anksiyete, işkolikliğe ve kas gerginliği neden olur. Düşük bazal ganglion ise hareket bozukluklarına ve düşük motivasyona neden olabilir.

Temporal loblar

Temporal loblar şakağın altında ve gözlerin arkasındadır. Hafızayı, dil öğrenmeyi, nesneleri tanımayı ve ruh halinin istikrarını kontrol ederler. Özellikle sol taraftaki temporal lobdaki sorun saldırganlığa ve şiddetli depresyona neden olur. Öte yandan, sağ temporal lobdaki yüksek aktivite ise artan duyusal algıya neden olur.

Yasal Uyarı: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm telif hakları magkadin.com ait olup; çalınması, alıntı yapılması, çoğaltılması gibi durumlarda ihtarda bulunmaksızın, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserlerini Koruma Kanunu ve ilgili kanun hükümleri gereği her türlü yasal mecrada haklarımızı sonuna kadar arayacağımızı bilmenizi isteriz. Site kullanım koşulları

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR