Antienflamatuar Diyet Nedir?

Antienflamatuar Diyet Nedir?

pin
Anti-enflamatuar diyet, aşırı aktif bağışıklık sisteminin neden olduğu kronik enflamasyonla (iltahaplanma) bağlantılı sağlık problemlerine yardımcı olma prensibine dayanmaktadır.

Anti-enflamatuar diyette asıl amaç kilo vermek değil, sağlıklı beslenmektir. Sağlıklı beslenme sonucunda ise kilo kaybı da sağlanmaktadır.

Belirli gıdalar sistematik iltihaplanmaya karşı mücadele etmekte yada neden olmaktadır. Stres, çevresel toksinler, fiziksel aktivite ve beslenme tarzı iltihaplanmaların ortaya çıkmasında önemli rol oynamaktadır. İltihaplanmalar kalp hastalığı, kanser ve Alzheimer gibi ciddi hastalıklara neden olabilir. Anti enflamatuar diyetteki amaç ise fiziksel ve ruhsal sağlığı artırmaya yardımcı olmak, sabit bir enerji kaynağı sağlamak ve yaşla ortaya çıkacak hastalıkların risk olasılığını azaltmaktır. Nasıl mı? Lif bakımından zengin meyve ve sebzeler tüketerek, bol su içerek ve hayvansal proteinleri kısıtlayarak.

Anti-enflamatuar diyetin faydaları;

  • Kalp hastalıkları riskini azaltır.
  • Kan basıncı ve kötü kolesterolü azaltır.
  • Kilo vermeye yardımcı olur

Anti-enflamatuar diyet sağlıklı, yararlı ve işlenmemiş gıdalardan oluşur. Anti- enflamatuar diyet; kişinin cinsiyet, boyut ve aktivite düzeyi ne bağlı olarak günlük 2000 - 3000 kalori alması gerektiğini söylemektedir. Kalorinin yaklaşık % 40 ile 50'si arası karbonhidrat, %30'u yağlardan ve %20 ile 30'u arasının da protein olarak alınması gerekiyor.Ayrıca antioksidan özelliklerinden dolayı bol miktarda sebze ve meyve tüketmek gerekmektedir.

Yağlar; Anti- enflamatuar yağlar bu diyetin yapı taşlarıdır. Yabani somon, sardalya, ringa, hamsi, keten tohumu, kendir tohumu ve ceviz gibi omega-3 yağ asitleri yüksek gıdalardır. Ayrıca sızma zeytinyağı, avokado yağı, keten tohumu yağı, kendir tohumu yağı, ceviz yağı anti enflamatuar yağlardır. Margarinler, hidrojene yağlarla yapılan ürünler, ayçiçeği yağı, mısır yağı, pamuk tohumu yağı ve bitkisel yağlarlardan kesinlikle uzak durmanız gerekmektedir.

Protein; 2000 kalorilik bir diyette günlük alınması gereken protein miktarı 80 ile 120 gram arasında olmalıdır. Eğer karaciğer veya böbrek sorunları, alerji veya otoimmün hastalığınız varsa daha az protein yemelisiniz. Balık, yüksek kaliteli doğal peynir ve yoğurt dışındaki hayvansal protein tüketimini azaltın. Özellikle bitkisel proteinler tüketin. Baklagiller gibi(soya, fasulye...)

Karbonhidrat; 2000 kalorilik bir diyette, günlük yetişkin kadınların 160-200 arasında gram arasında karbonhidrat tüketmeleri gerekir. Bu karbonhidrat miktarını düşük glisemik indeksli, daha az rafine ve daha az işlenmiş besinleri tüketerek almalısınız. Beyaz unlu ürünlerden, şekerden ve aperatif yiyeceklerden (simit, cips…) uzak durmanız gerekmekte. Tam tahıllar, kahverengi prinç ve beyaz bulgur iyi anti enflamatuar karbonhidratlardandır.

Bir günlük örnek menü;

Kahvaltı: Badem, kuru üzüm, çilek, yulaf ve az yağlı süt

Öğle: tam tahıllı ekmek, hindi, domates ve marullu salata

Ara öğün: 1 avuç yaban mersini ve badem

Akşam: Fırında somon, esmer pirinç pilavı ve ıspanak salatası

Yasal Uyarı: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm telif hakları magkadin.com ait olup; çalınması, alıntı yapılması, çoğaltılması gibi durumlarda ihtarda bulunmaksızın, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserlerini Koruma Kanunu ve ilgili kanun hükümleri gereği her türlü yasal mecrada haklarımızı sonuna kadar arayacağımızı bilmenizi isteriz. Site kullanım koşulları

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR