Mutlu, üzgün ya da kızgın olduğunuz durumlarda farkında olmadan yemek yemek duygusal yeme anlamına gelir. Duygusal beslenme körü körüne yapılan görünmez yemek yeme olarak da adlandırılan kötü bir durumdur.
Duygusal yemek yeme kısa süreli bir rahatlama da sağlıyor olsa da aşırı yemem yeme sonuncunda istenmeyen kilo alımlarına yol açabilir. Uzmanlar aşırı yemek yemenin % 75'inin, duyguların bir tepkisi sonucunda gerçekleştiğini tahmin etmektedirler.
İyi haber ise; olumsuz bir duygu halinde duygusal sıkıntılarınızın hisleri ile alternatif yollar ve beceriler öğrenerek duygusal yemek yemeye neden olan sağlıksız beslenme şeklini düzenleyebilirsiniz.
Sizi yemek yemeye tetikleyen şeyi tanımlayın. Gıda tetikleyicileri, genellikle beş ana kategoriye ayrılır.
- Sosyal: yemeye başkaları tarafından teşvik edilme veya uyum sağlama amacıyla beslenme
- Duygusal: yorgunluk ve anksiyete gibi hoş olmayan duygulara tepki olarak veya yalnızlıktan doğan boşluğu doldurmak için yemek yeme
- Düşünceler: negatif bir öz imajdan dolayı yeme
- Durumsal: Bir şey seyrederken veya bir lokantanın önünden geçerken ya da reklamlarından görüp etkilendiğiniz durumlarda yemek yeme isteğinin ortaya çıkması durumu gibi.
- Fizyolojik: Örneğin, öğün atlanması sonucu artan iştah hissi ya da baş ağrısı sonucu fiziksel isteklerin artması gibi.
Duygusal yemek yeme nasıl durdurulur:
- Eğer bir yemek yeme tetikleyicisine cevaben yiyeceklere ulaşmaya başladığınızda, bunun yerine aşağıdaki faaliyetlerden birini deneyin.
- Bir kitap veya dergi okumak ya da müzik dinlemeye çalışın
- Yürüyüş ya da koşuya çıkın
- Köpüklü bir duş alın
- Derin nefes alma egzersizleri yapın.
- Herhangi bir oyun oynamayı deneyin
- Bir arkadaşınızla konuşun.
- Sizi meşgul edecek herhangi bir şeyle uğraşın
- Arabayı yıkayın
- Bir mektup yazın
- Yemek yeme dürtüsü gidene kadar zevk alacağınız herhangi bir etkinlik yapmaya çalışın.
Bazen bunlar gibi alternatif durumlar yeterli olmayabilir. Meditasyon veya danışmanlık desteği alarak ya da duygusal stresle mücadele etmenize yardımcı olacak doktor desteği de alabilirsiniz.
Yasal Uyarı: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm telif hakları magkadin.com ait olup; çalınması, alıntı yapılması, çoğaltılması gibi durumlarda ihtarda bulunmaksızın, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserlerini Koruma Kanunu ve ilgili kanun hükümleri gereği her türlü yasal mecrada haklarımızı sonuna kadar arayacağımızı bilmenizi isteriz. Site kullanım koşulları