Yemeklerde hangi yağı kullanmalıyım?

Yemeklerde hangi yağı kullanmalıyım?

pin
Basit yemekler hazırlamak için bile ihtiyaç duyduğumuz yağlar genellikle beslenmede ki kötü adamlar olarak kabul edilir.

Yemek pişirirken veya salata yaparken kullanacağınız yağ seçimi o kadar seçenek arasından kafa karıştırıcı olabilir.

En popüler yağlar (kanola, ayçiçeği, zeytin ve pamukyağı gibi) bitkilerden elde edildiği için yararlı ve sağlıklı kabul edilirler. Ancak bütün yağlar sağlık açısından eşit değillerdir. Bazıları diğerlerinden daha sağlıklıdır ve bütün yağlar her türlü pişirme içinde uygun değillerdir.

Yağların sağlıksal yararları bir yana, dikkate almanız gereken önemli faktörler ısıtma sıcaklığı ve lezzet aromalarıdır. Yağlar belirli bir sıcaklıkta (dumanlama noktası) bozulurlar. Bu nokta her yağ için farklı ve nasıl rafine edildiğine göre de değişir.

Rafine yağlar yüksek sıcaklığa daha dayanıklıdırlar ve daha nötr bir tatları vardır.

Hangi yağ daha sağlıklıdır ve nerelerde kullanılabilir?

Kanola yağı (Dumanlama noktası 204 ° C)

Kanola yemek pişirirken kullanabileceğiniz en sağlıklı yağlardan biridir. Kanola bitkisinin ezilmiş tohumlarından elde edilen bu yağ, diğer bitkisel yağlara oranla doymuş yağ oranı daha düşük ve doymamış yağ oranı ise daha yüksektir. Kanola yağı omega-3 yağlarının iyi bir kaynağıdır. Yüksek trigliserid düzeylerinin azaltılmasında ve kardiyovasküler hastalık riskini önlemeyede yardımcı olur.

Yemekler ve salatarda kullanabileceğiniz çok amağlı bir yağ çeşididir.

Ayçiçeği yağı (Dumanlama noktası 232 ° C)

Bu yağ kimyasal olarak ayçiçeği tohumundan elde edilir. Doymuş yağ oranı düşük ve sağlıklı doymamış yağ oranları ise yüksektir.
Kolesterol seviyesini düşürmek için küçük miktarlarda tüketilecek ayçiçeği yağının faydalarının olduğunu bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

Kızartma, salata sosları, hamursal besinler ve pişirme için uygundur.

Zeytinyağı

Zeytinyağı sağlıklı yağlardan biri olarak bilinmektedir. Kalp hastalığı, felç ve düşük kan basıncını önlemeye yardımcı olur. Dumanlama noktaları zeytinyağı türüne göre değişir: Sızma 160 ° C, ham 215 ° C, Prina 237 ° C, Extra Light 242 ° C.

Sızma zeytinyağı salatalarda ve rafine zeytinyağı ise sotelemek için iyidir. Kızartma veya kızgın yağda haşlamalar için uygun değillerdir.

Bitkisel Yağlar (Dumanlama noktası bitkisel yağın türüne bağıdır)

Bitkisel yağlar soya fasulyesi, ayçiçeği ve yalancı safran yağlarının herhangi bir kombinazyonundan oluşturulur. Çoğu bitkisel yağların dumanlama noktası yüksek olduğundan her türlü pişirme ve salatalar için uygundurlar.

Mısır yağı (Dumanlama noktası 232 ° C)

Mısır yağı düşük ısı gerektiren pişirmeler için uygun değildir. Yüksek dumanlama noktasından dolayı yüksek ısı gerektiren kızartmalarda kullanılması uygundur.

Tereyağı (Dumanlama noktası 177 ° C)

Tereyağı fırında pişirilecek veya ocakta pişirielecek yemekler için idealdir.

Badem yağı (Dumanlama noktası 216 ° C)

Az yağ gerektiren ve hızlıca kızartılacak gıdalar ile hafifçe kızartılacak gıdalarda kullanılması uygundur.

Avokado yağı (Dumanlama noktası 271 ° C)

Az yağ gerektiren ve hızlıca kızartılacak gıdalar ile yüksek sıcaklıkta hızlı yemek pişirmelerde kullanışması uygundur.

Hindistan cevizi yağı (Dumanlama noktası 177 ° C)

Şeker ile hazırlanan gıdalarda, pastalarda, böreklerde kullanılması uygundur.

Fındık Yağı (Dumanlama noktası 221 ° C)

Marine edilmiş yiyecekler, salata sosları ve fırında pişirilecek gıdalar için uygundur.

Pamuk çekirdeği yağı (Dumanlama noktası 216 ° C)

Marine edilmiş yiyeceklerde, kızgın yağda pişirilecek gıdlarda, salata soslarında ve fırında pişirilecek gıdalarda kullanılması uygundur.

Yasal Uyarı: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm telif hakları magkadin.com ait olup; çalınması, alıntı yapılması, çoğaltılması gibi durumlarda ihtarda bulunmaksızın, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserlerini Koruma Kanunu ve ilgili kanun hükümleri gereği her türlü yasal mecrada haklarımızı sonuna kadar arayacağımızı bilmenizi isteriz. Site kullanım koşulları

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR