Ayak tırnaklarının sararmasına çeşitli durum ve hastalıklar neden olabileceği gibi, aynı zamanda kişisel alışkanlıklarda neden olabilir. Örneğin; koyu renkli ojelerin kullanılması gibi. Ancak, çoğu durumda ayak tırnaklarının sararmasına bir mantar enfeksiyonu (en sık nedeni), diyabet, tırnak sararması sendromu ya da lenfödem (kronik bacak şişkinliği) gibi durumlar neden olur.
Ayak tırnaklarına dikkat etmek çok önemlidir. Çünkü onlar vücut sağlımızın hikâye anlatıcılarıdır. Tırnaklardaki renk değişikliğinin ilk işaretinde, bir
ayak hastalıkları uzmanı (Podiyatri uzmanı) veya ayak doktorundan yardım alın. Sorun daha da kötüleşmeden önce nedeni belirlenebilir ve tedavisine derhal başlanabilir.
Ayak tırnaklarının sararması herkesi etkileyebilir, ancak bu durumdan etkilenen insanların çoğu 20-70 yaşları arasındadır.
Ayak tırnaklarının sararmasının belirtileri: Ayak tırnaklarının sararmasına genellikle ek belirtiler eşlik eder. Bu ek belirtiler renk değişikliğindeki gerçek nedenin büyük göstergeleridir. Bazen, tırnak kalınlaşacak ve yükseltilmiş bir görünüme sahip olacaktır. Bazen ise tırnak kırılgan ve zayıf olacak ve neticesinde parçalanıp dökülecektir. Kimi zaman ise tüm ayak tırnakları sararır ya da sadece bir veya ikisinin rengi değişecektir.
Ayak tırnaklarının sararmasının sebepleri nelerdir?
- Çoğu durumda, ayak tırnaklarının sararması tırnak mantarının sonucudur.
- Ayak tırnaklarına oje uygulanması veya kaldırılması
- Diyabet, dolaşım sistemi bozuklukları veya zayıflamış bağışıklık sistemi
- Sarı tırnak sendromu (genetik bozukluktur)
- Kırılgan veya zayıf ayak tırnakları
- Lenfödem (kronik bacak şişkinliği)
Ayak tırnaklarının sararmasında tedavi: Ayak tırnaklarını doğal rengine döndürmenin en iyi yolu renk değişikliğine bağlıdır. Renk değişikliğinin nedenine, şiddetine ve yaygınlığına göre doktorunuz veya podiyatri uzmanı uygun tedavi yöntemini belirleyecektir.
Ayak tırnaklarının sararmasında alınabilecek önlemler:
- Her zaman temiz çorap giymek
- Her zaman nefes alan malzemelerden yapılmış ayakkabılar giyin.
- Tedavi sırasında, tamamen doktorunuzun talimatlarına uyun.
- Halka açık ve nemli alanlarda çıplak ayakla yürümekten kaçının.
- Mantar enfeksiyonu olan kişiler ile temastan kaçının.
- Günlük, ayaklarınızı ve ayak parmaklarınızı iyice temizleyin ve kurulayın
- Tüm olası tedavi yöntemlerini uygulamadan önce doktorunuzla konuşun.
- Renk değişikliğinin ilk işaretinde doktorunuzla konuşun.
- Asla tırnaklarınızı çok kısa kesmeyin ve her zaman uçlarını aynı düzlükte kesin.
Yasal Uyarı: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm telif hakları magkadin.com ait olup; çalınması, alıntı yapılması, çoğaltılması gibi durumlarda ihtarda bulunmaksızın, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserlerini Koruma Kanunu ve ilgili kanun hükümleri gereği her türlü yasal mecrada haklarımızı sonuna kadar arayacağımızı bilmenizi isteriz. Site kullanım koşulları