Ağız çevresinde tahriş olan cilt çatlamış, kabuklanmış ve pulumsu görünür. Yaygın bir durum olan ağız çevresindeki kuruluk bazen kaşıntılı, kırmızımsı ve iltihaplı olabileceği gibi ekstrem durumlarda kanamalıda olabilir.
Ağız çevresindeki kuruluğun bir çok nedeni vardır. Soğuk hava, nem, doğal nedenler ve tıbbi koşullar gibi. Seçtiğiniz çözüm size yumuşak ince cilt vermelidir; Bu çözümler gündelik uygulamalardan sadece mutfakta bulabileceğiniz şeyleri uygulayarak değişir.
Ağız çevresindeki ciltte kuruluk nedenleri Kuru bir cilt ile karşı karşıya kalma eğilimi herkes de olabilir. Ancak iklim koşulları ve yaşlılık ciltteki kuruluğun önemli etkin faktörleridir. Soğuk, kuru ve düşük nemli bölgelerde yaşayan insanlar ile 65 yaş üzeri yetişkinkinlerin ciltleri bu duruma karşı daha savunmasızdırlar.
1. Çatlak dudaklar - Çoğu kişi sık sık dudaklarını yalamaya alışkındır. Sürekli dudakların yalanması dudaklarında çevresindeki deriyi kurutur. Tükürük vücudun doğal sıvı salgılamasını engellediğinden dudakların çatlamasına ve ağız çevresinde kuruluğa neden olur.
2. Seboreik dermatit - Bu durum yağlı cilde sahip kişilerde yaygındır. Cilteki yağlanma ve köpüklenme birleşerek bir enfeksiyona yol açarlar. Ani iklim değişiklikleri, artan stres seviyeleri ve kaşımaktan dolayı da bu durum oluşabilir.
3. Allerjik reaksiyonlar - Cilt alerjenlere veya diğer unsurlara doğal olarak duyarlı olabilir. Cilt ile bu unurların herhangi bir teması bir reaksiyona yol açabilir.
4. Yaşlanma - Kuru cildin doğal nedenlerinden biri yaştır.
5. Angular cheilitis (eğik keilitis) - Cildiniz kurur ve ağzınızın köşelerinde çatlamalar oluşur ise bu durum eğik keilitis olarak ifade edilmektedir. Üst dudağın alt dudağı örtüğü dudak kenarlarındaki iltihabik bir durumdur.
6. İklim koşulları - Kış ve düşük nemli iklimler gibi sert hava koşulları ciltteki yağ bezlerinden yağ salgılanmasını azaltır ve neticesinde ciltte kuruluk oluşur.
7. Perioral dermatit - Küçük, kırmızı tümsekler veya ağız çevresinde papüllerin görünümü perioral dermatit olarak adlandırılır. Bu durumun olası nedeni steroid içeren yüz kremleri olabilir.
Ağız çevresindeki ciltte kuruluğu önlemek için evde neler yapılabilir? - Bol su için - Cildinizdeki nem seviyesini artırmak için en güvenilir tedavi yöntemidir. Günlük 8 bardak kadar su içiniz.
- Yeterince uyuyun - Uykuda iken vücut istenmeyen vücut atıklarını çıkarmak için kendini temizlemeye ve vücut için gerekli olan doğru dengeyi yakalamaya çalışır. Vücudun günde en az 7 saatlik bir dinlenmeye ihtiyacı vardır.
- Dudakları nemlendirin - Yapay aromalı türlerin aksine, doğal aromalı dudak kremleri kuru cilt için başka bir çözümdür.
- Kakao yağı - Kakao yağı kuru cilt koşullarını düzeltir ve çatlamış dudakların hızlı iyileşmesini destekler.
- Güneş kremi uygulamak - UV ışınları ciltteki hassas parçalara zarar vererek aşırı kuruluğa neden olabilir. Güneşin etkilerine karşı koruyucu bir nemlendirici krem kullanın.
- Muz püresi - Her gün 15 dakika boyunca kuru alana muz püresi uygulamak ciltteki kuruluk sorununa yardımcı olacaktır.
- Dudak masajı - Dudaklara masaj yaparak dudaklardaki kan dolaşımını artırabilirsiniz. Günlük badem veya zeytinyağı ile dudaklarınıza masaj yaparak bir kaç gün içerisinde pozitif sonuçlar alabilirsiniz.
- Eksfoliye - Eksfoliye ile cildinizin yüzeyindeki ölü hücrelerin pul pul dökülmesini sağlayarak sağlıklı bir cilde kavuşabilirsiniz.
- Yoğurt tedavisi uygulayın - Doğal nemlendirici olan yoğurta taze çilek veya gül püresi ekleyerek dudak çevresindeki kuru alana masaj yaparak uygulayın.
- İlaçlar - Eğer ilaç deneyecekseniz, topikal bir krem tercih edin.
Yasal Uyarı: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm telif hakları magkadin.com ait olup; çalınması, alıntı yapılması, çoğaltılması gibi durumlarda ihtarda bulunmaksızın, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserlerini Koruma Kanunu ve ilgili kanun hükümleri gereği her türlü yasal mecrada haklarımızı sonuna kadar arayacağımızı bilmenizi isteriz. Site kullanım koşulları