Kötü nefes, sabah nefesi, nefes kokusu, ağız kokusu yada halitosis nefes verirken hoş olmayan kokuyu tanımlamak için kullanılan terimlerdir.
Gerçek şu ki çoğu nefes kokusu ağzımızda sıkışan gıda parçacıklarından gelir. Gıda ağızda kalırsa bakteriler için bir üreme alanı haline gelir ve kötü ağız kokusuna neden olabilir. Diğer nedenleri ise kötü ağız sağlığı, yanlış protez temizlik, periodontal hastalık ve tütün ürünleri. Ağız kokusu aynı zamanda mide, akciğer ve kan dolaşımına altında yatan tıbbi durumların bir belirtisi de olabilir.
Ağız Kokusuyla Mücadele Yolları
- Dişlerinizi fırçalayın ve her yemekten sonra ağzınızı çalkalayın.
- Dişlerinizi fırçaladığınız da, aynı zamanda dilinizi de fırçalayın. Dil tüycükleri binlerce tuzak bakteri ile kaplıdır.
- Diş eti hastalıklarını ekarte etmek ve ağızda kalan tuzak gıdaların temizliği için diş hekiminize düzenli check-up gidiniz.
- Tükürük akışını artırmak için şekersiz sakız çiğneyin.
- Bol su için.
- Naneli şeker ve alkol içeren ağız gargaralarından kaçının. Bunlar sadece geçici olarak kokuyu giderir ama bakteriler için daha elverişli bir ortam yaratırlar.
- Beslenmenizde daha fazla çiğ gıdalar tüketin. Bol miktarda çiğ havuç, kereviz ve elma yiyin. Lif açısından zengin olan gevrek meyve ve sebzeler, aynı zamanda kötü nefes ile mücadelede yararlıdır.
- Ağız kurumasına neden olan sigara, alkol ve kafein tüketmekten kaçının.
- Klorofil doğal bir nefes spreyidir. Maydanoz gibi yeşil yapraklı sebzelerde bulunur.
- Nane ya da çay ağacı yağının birkaç damlası nefesi tazelemek için dil ya da diş fırçasına uygulanabilir. Antibakteriyel özellikleri ile ağızda bulunan bakterileri öldürür.
- Kabartma tozu ağız sağlığını korumak ve kötü nefesle mücadele için kullanabilirsiniz.
- % 50 hidrojen peroksit ve % 50 su karışımı ağız gargarası olarak kullanılabilir. Hidrojen peroksit kötü nefes neden olan birçok bakteriyi öldürebilir.
- Kanı arındırmak ve vücuttan toksinleri ortadan kaldırmak için güçlü bir ot olan ısırgan otu, ağız kokusunu gidermeye yardımcı olur.
- Ağız kokusunun nedenlerinden biri de çinko eksikliktir. Kabak ve kabak çekirdeğinde bol miktarda çinko bulunmaktadır.
- Boğaz ve bademcik bakterilerini ortadan kaldırmaya yardımcı olması için tuzlu su (himalaya kristal tuzu ile) gargara yapabilirsiniz.
Yasal Uyarı: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm telif hakları magkadin.com ait olup; çalınması, alıntı yapılması, çoğaltılması gibi durumlarda ihtarda bulunmaksızın, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserlerini Koruma Kanunu ve ilgili kanun hükümleri gereği her türlü yasal mecrada haklarımızı sonuna kadar arayacağımızı bilmenizi isteriz. Site kullanım koşulları