Boğaz ağrısı, boğazda ağrı, kaşıntı, kuruluk veya tahrişi ifade eder. Boğaz ağrısı bir belirtidir ve en sık farenjit (boğaz iltihabı) nedeniyle oluşur. Boğaz ağrısı soğuk algınlığının ilk işareti olabileceği gibi; alerjik bir durumun belirtisi, mide ekşimesinin (reflü) bir belirtisi veya gergin ses tellerinin bir yan etkisi ya da daha ciddi bir şeyin (boğaz enfeksiyonu, HIV enfeksiyonun başlangıcı, boğaz ve gırtlak kanseri vs gibi) bir göstergesi olabilir.
Boğaz ağrısının tedavisi neden göre değişir. Viral enfeksiyona bağlı durumlar (alerjiler, kuru hava, kirlilik, soğuk algınlığı vs gibi) genellikle ev tedavi yöntemleri ile tedavi edilebilmektedir. Ancak, bakteriyel enfeksiyona bağlı durumlar (boğmaca, difteri gibi) ise antibiyotik tedavisi gerektirir.
Boğaz ağrısına ağrı, ateş ve boğazı engelleyen şişmiş bademcikler gibi diğer belirtiler de eşlik ediyorsa, bir uzman doktora görünmelisiniz.
Aşağıdaki ev tedavileri boğaz ağrısı semptomların da muazzam semptomatik rahatlama sağlayabilir. Bunlar viral farenjit ve bakteriyel farenjite bağlı boğaz ağrısına yardımcı tedavi olarak tavsiye edilmektedirler.
Tuzlu su ile gargara: Günde en az 4-6 kez ılık tuzlu suyla (1 tatlı kaşığı tuz ve 1 bardak su). gargara boğaz ağrısında semptomatik rahatlama sağlar. Bu en etkili tedavilerden bir tanesidir.
Çok miktarda sıvı tüketmek: Bol miktarda su almak vücut dehidratasyonunu ve boğazın kurumasını önlemeye yardımcı olur.
Nemli hava solumak: Nemli hava semptomatik rahatlama sağlar, böylece boğaz kurumasını önler. Bunu suyu kaynatarak ve buharını soluyarak yapabilirsiniz.
Sıcak sıvılar içmek: Çorba, çay, kahve gibi sıcak sıvılar da sıvı yedeklemesi sağlayarak ve boğazı nemfli tutarak boğaz semptomlarının hafifletilmesinde yardımcı olur.
Sigara dumanından kaçının: sigara dumanı boğazı tahriş edeceğinden, sigara ve sigara dumanından kaçınılmalıdır.
Dinlenme: yeterli miktarda uyku ve daha az konuşma boğaz ağrısına yardımcı olur.
Diğer Çözümler: Çeşitli bitkisel ilaçlar boğaz ağrısını rahatlatmayı sağlayabilir. Meyan kökü, ipekböceği enzimi, bal, karaağaç kabuğu, papatya çayı, ekinezya ve sarımsak gibi birçok bitkisel ilaçlar boğaz ağrısı için kullanılabilir.
Meyan kökü geçmişten bu yana boğaz ağrılarında kullanılan bir bitkidir. Su ile karıştırılıp gargara yaparak kullanabilirsiniz.
Karaağaç kabuğu içinde mukus benzeri bir maddeye sahiptir. Su ile karıştırıldığında kaygan bir jel oluşturur. Kullanmak için, kaynamış suya toz haline gelmiş kabuğu ekleyip karıştırın ve için.
Üst solunum yolu enfeksiyonları olan 139 çocuk üzerinde yapılan bir çalışmada,
balın öksürüğü baskılayıcı ve iyileştirici özelliği bilimsel çalışma ile kanıtlanmıştır.
Yasal Uyarı: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm telif hakları magkadin.com ait olup; çalınması, alıntı yapılması, çoğaltılması gibi durumlarda ihtarda bulunmaksızın, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserlerini Koruma Kanunu ve ilgili kanun hükümleri gereği her türlü yasal mecrada haklarımızı sonuna kadar arayacağımızı bilmenizi isteriz. Site kullanım koşulları