Cilt Kaşıntısının: Nedenleri, Tıbbi Tedavileri ve Nasıl Geçer

Cilt Kaşıntısının: Nedenleri, Tıbbi Tedavileri ve Nasıl Geçer

pin
Vücutta herhangi bir kızıllık veya kırmızılık gibi lekeler olmadan oluşan kaşıntılar genellikle bir iç durumdan kaynaklanır. Cilde nem ekleyerek veya altta yatan nedeni tedavi ederek deri kaşıntısı yatıştırabilir.

Ciltte kaşıntı, kızarıklık ve kabarma:

Prurit olarak bilinen deri kaşıntıları rahatsız ve tahriş edici bir histir. Kaşıntılı cilt nedenine bağlı olarak normal görünebilir. Ya da kırmızı, pürüzlü, yumrulu veya kabarcıklara sahip olabilir.

Ciltteki kaşıntılar kol veya bacak gibi belirli küçük alanlarda olabilir veya tüm vücudunuzda. Kaşıntılar cilt üzerinde herhangi bir belirti olmadan oluşabilir ya da;

  • Ciltte kırmızılıklı bölgelerin oluşması
  • Yumrulu tümsekler, lekeler veya kabarcıklar
  • Kuru, çatlamış deri
  • Kösele veya pullu doku derisi gibi...

Bazen kaşıntılar uzun bir zaman sürer ve şiddetli olabilir. Ovmak veya kaşımak kaşınan bölgeyi iyicene kızartacağı gibi cildinizde enfeksiyon ve zararlara neden olabilir.

Deri (Cilt) kaşıntısı neden olur?

Kaşıntı neyin habercisidir? Cilt kaşıntısının olası nedenleri ve sebepleri şunlar olabilir:

Cilt kuruluğu - Kaşıntılı alanda parlak, kırmızı yumrular veya çarpıcı bir değişim görmüyorsanız olası nedeni kserozis olarak bilinen cilt kuruluğu hastalığıdır. Kuru cilt genellikle sıcak veya soğuk hava gibi çevresel faktörlerden kaynaklanır.

Cilt koşulları ve yumrulu tümsekler - Egzama (dermatit), sedef hastalığı, uyuz (skabiyez), bit, suçiçeği ve ürtiker dahil olmak üzere birçok cilt koşulları kaşıntıya neden olabilir. Kaşıntı genellikle belirli alanlarda etkiler ve kırmızı, tahriş olmuş cilt veya diken diken ve kabarcıklar gibi diğer işaretler, eşlik ediyor.

İç hastalıklar - Bunlar lösemi ve lenfoma gibi kanserler, karaciğer hastalığı, çölyak hastalığı, böbrek yetmezliği, demir eksikliği anemisi ve tiroid problemlerini içerir. Kaşıntı genellikle tüm vücudu etkiler. Cilt defalarca çizik alanlar dışında normal görünebilir.

Sinir bozuklukları - Sinir sistemini etkileyen durumlar kaşıntıya neden olabilir. multipl skleroz (çoklu skleroz), diyabet, sinirlerin sıkışması ve zona (herpes zoster) hastalığı gibi…

Tahriş ve alerjik reaksiyonlar - Yün, kimyasallar, sabunlar ve diğer maddeler ciltte kaşıntı ve tahriş nedeni olabilir. Bazen zehirli maddeler veya kozmetik ürünler alerjik bir reaksiyona neden olabilir. Gıda alerjileri de kaşıntılı cilt nedeni olabilir.

İlaçlar - Antibiyotikler, antifungal ilaçlar veya narkotik ağrı kesici ilaçlara vücutsal tepkiler yaygın kızarıklık ve kaşıntı nedeni olabilir.

Gebelik - Hamilelik döneminde bazı anne adaylarında özellikle karın, uyluk, meme ve kollarda kaşıntılı cilt sonuçları ile karşılaşabilmektedirler. Ayrıca, dermatit gibi kaşıntılı deri koşulları hamilelik sırasında daha da kötüleştirebilir.

Evsel doğal yöntemler: ciltteki kaşıntıya ne iyi gelir?

1. Uygun bir beslenme - Bolca su tüketmelisiniz veya sulu meyveler, meyve suları ya da çorba tüketmelisiniz. ananas ya da mangonun büyük oranlarda tüketmekten kaçınınız. Bu meyveler kaşıntının daha şiddetli hale gelmesine neden olabilir. Yeşil yapraklı sebze tüketiminizi artırın ve kızarmış, yağlı gıdalar, fast food, yumurta ve kırmızı et tüketiminizi azaltın.

2. Nemlendirici krem kullanmak - Rahatlama sağlamak için kaşıntılı olan alanlara yüksek kaliteli nemlendiricileri bir veya iki kez gün içerisinde uygulayın. EUCERIN, Cetaphil, Vanicream, CeraVe içeren ürünleri kullanmaya çalışın.

3. Anti-kaşıntı krem / losyonlar kullanmak - Hidrokortizon kremler yüzde 1 dozlarda kullanılabilir. Ayrıca kaşıntılı cilti rahatlatmak için bir antihistaminik alabilirsiniz.

4. Kaşıntılı alanı kaşımaktan, tırmalamaktan veya kazımaktan kaçının - Bunlar geçici olarak bir rahatlama sağlasa da, cilt hasarına neden olabilir.

5. Soğuk / Islak Kompres uygulamak - Serin ve ıslak bir sargı ya da bandaj ile kaşıntılı alanI sarabilirsiniz. Bu o bölgeyi kaşımanızı önleyecektir.

6. Serin bir küvet duşu alın - Öğütülmüş çok ince yulaf ezmesi, kabartma tozu veya cildi yumuşatmak için pişmemiş yulaf ezmesi ile serin bir banyo yapın. Küvette kullanılmak üzere tasarlanmış ince öğütülmüş yulaf ezmesi ürünleri seçin.

7. Yulaf banyosu yapın - Küveti su ile doldurun ve küvetteki suya bir fincan yulaf ekleyin. Günlük böyle bir banyo yapmanız kaşıntının git gide azalmasına neden olacaktır.

8. Uygun kıyafetler giyin - Yumuşak pamuklu giysiler cildinizi daha az tahriş edecektir.

9. Yumuşak sabunlar kullanın - Cildinizi tahriş edebilecek parfümlü veya boyalı sabunlar kullanmaktan kaçının.

10. Giysileriniz için yumuşak çamaşır deterjanları kullanın - Kullandığınız giysi ve malzemeleri yıkamak için hafif deterjanlar kullanın.

11. Stresi azaltın - Stres kaşıntıyı kötüleştirebilir.

Cilt kaşıntısının tıbbi tedavisi

Cilteki kaşıntıyı gidermek için oral antihistaminikler ciltteki alerjiye yardımcı olabilir. Ayrıca kortikosteroid kremler uygulanabilir.

Tiroid sorunu, böbrek hastalığı ya da demir eksikliği gibi içsel hastalıklar tespit edildikten sonra, doktorunuz tarafından kaşıntının altta yatan sağlıksal nedenine bağlı olarak tedavi yapılabilir.

Işık Terapisi - Fototerapi süresince cildiniz çeşitli ultraviyole ışık dalgalarına maruz kalır. Bu tedavi kaşıntıyı kontrol etmeye yardımcı olur.

Kısa Vadeli rahatlama - kısa vadeli rahatlama sağlamak için merhem kullanabilirsiniz. Camphor, calamine veya mentol ihtiva losyonlar ile benzocaine veya lidokain ihtiva eden anestetikler rahatlama sağlayabilir.

Ne zaman bir doktora görünmelisiniz?

Kaşıntı herhangi bir iyileşme olmadan iki haftadan fazla sürüyorsa, kaşıntının nedeni açıklayamıyorsanız, kaşıntı bütün vücudu etkilemeye başladı ise ya da son derece rahatsız edici ise, bir doktora başvurmalısınız. Ayrıca kaşıntıya kilo kaybı, aşırı yorgunluk, deri,ateş veya sık sık idrara çıkma ya da barsak alışkanlıklarındaki değişiklikler gibi ek belirtiler eşlik ediyorsa doktorunuza bildirmeniz gerekir.

Yasal Uyarı: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm telif hakları magkadin.com ait olup; çalınması, alıntı yapılması, çoğaltılması gibi durumlarda ihtarda bulunmaksızın, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserlerini Koruma Kanunu ve ilgili kanun hükümleri gereği her türlü yasal mecrada haklarımızı sonuna kadar arayacağımızı bilmenizi isteriz. Site kullanım koşulları

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR