Çinko vücut fonksiyonları için gerekli önemli bir mineraldir. En önemli rollerinden biri bağışıklık sistemini desteklemesidir. Çinko karbonhidratların parçalanıp enerji sağlaması, DNA sentezi, pıhtılaşma, yaraların iyileşmesi, fetüsün gelişmesi, protein sentezi ve ayrıca hücrelerin üremesi, bölünmesi ve çoğalması için gereklidir.
Çinko eksikliği olan insanlar da görme ve işitme kaybı, cinsel olgunlaşmada gecikme (erkeklerde), engellenmiş büyüme, enfeksiyonlara daha yatkın olma, saç dökülmesi, iştah ve kilo kaybı, kuru cilt ve anemi gibi durumlar görülür. Özellikle büyüyen çocukların düzgün çinko almaları büyümeleri açısından önemlidir. Eğer çocuğunuzda gecikmiş bir büyüme, sık sık enfeksiyonlara yakalanma, iştah ve kilo kaybı gibi belirtiler varsa, acil tıbbı destek alınız.
Çinko eksikliği neden olur? Çinko eksikliğine beslenmedeki yetersiz çinko seviyeleri ya da vücut tarafından çinko emilim bozukluğu neden olabilir. Çinko emilim bozukluğu genç çocuklar, hamile kadınlar, emziren anneler ve yaşlılarda yaygındır.
Dengeli ve sağlıklı beslenmek çinko eksikliği riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Çinko beslenme eksikliği çinko takviyeleri alarak ve diyet yoluyla çinko alımının artırılması ile tedavi edilebilir. Protein bakımından zengin gıdalar örneğin fasulye, kırmızı et (sığır ve kuzu), fıstık, fındık, yumurta, istiridye, kabak çekirdeği, süt, bezelye, yulaf ve buğday çinko bakımından zengin besinlerdir.
Çinko eksikliğinin yaygın belirtileri:
- Alopesi (saç dökülmesi veya incelmesi)
- Cinsel olgunlaşmanın gecikmesi (Erkeklerde)
- Cinsel dürtü kaybı
- İshal
- Kuru veya pullu deri ya da döküntülü deri
- İştah kaybı
- Görme kaybı veya görme değişiklikleri
- Yetersiz veya bodur büyüme
- Tekrarlanan enfeksiyonlar
- Koku veya tat duyusunda azalma
- Yaralar ve morlukların yavaş iyileşmesi
- Açıklanamayan kilo kaybı
- Doğurganlığın azalması
- Tırnaklarda lekelenmeler
- Uyku bozukluğu
Bazı durumlarda çinko eksikliği derhal acil bir ortamda değerlendirilmesi gereken ciddi bir durum olabilir. Aşağıdaki belirtiler varsa derhal tıbbı destek alınız.
- Gelişimsel gecikmeler ve gelişme geriliği (çocuklarda)
- Tekrarlanan enfeksiyonlar
- Olağandışı veya aşırı kilo kaybı
Yasal Uyarı: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm telif hakları magkadin.com ait olup; çalınması, alıntı yapılması, çoğaltılması gibi durumlarda ihtarda bulunmaksızın, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserlerini Koruma Kanunu ve ilgili kanun hükümleri gereği her türlü yasal mecrada haklarımızı sonuna kadar arayacağımızı bilmenizi isteriz. Site kullanım koşulları