Bu makalede D vitamini eksikliğinin nedenleri, belirtileri, hangi hastalıklara yol açabileceği ve tedavisi ile ilgili ortak soruların tamamının cevaplarını bulabilirsiniz.
Güneş vitamini olarak da bilinen D vitaminin iki türü vardır: D2 ve D3 . Ergokalsiferol olarak bilinen D2 vitamini güçlendirilmiş gıdalar, bitkisel gıdalar ve takviyelerde bulunur. Cholecalciferol olarak bilinen D3 vitamini ise güçlendirilmiş gıdalar, hayvansal gıdalar (bazı balıklar, yumurta sarısı ve karaciğerde) ve cildiniz güneşten gelen ultraviyole (UV) ışınlarına maruz kaldığında içten yapılabilir. D vitamini yağda çözünen bir vitamindir. Bu da gerektiği zaman kullanılması için yağ hücrelerinde depolanması anlamına gelir. Bu vitamin vücudun kalsiyumu kullanabilmesi ve güçlü kemikler için gereklidir.
D vitamani eksikliği neden olur? D vitamini eksikliği güneş ışığına yetersiz maruz kalma sonucu olabilir veya emilim bozukluğu (Crohn hastalığı, kistik fibrozis, ve çölyak hastalığı) var ise ya da belirli ilaçlar ile yıkımı hızlandırılmış ise oluşabilir. Ayrıca süt alerjisinden müzdarip iseniz, vejeterjan besleniyorsanız, obez iseniz ve koyu bir cilde sahipseniz D vitamini eksikliğinin görülme riski yüksektir. Aynı zamanda yaşlanmayla birlikte böbreklerin D vitamini aktif biçimine dönüştürebilme yeteneği azalır ve neticesinde D vitamini eksikliği görülür. Bebeklerde ise D vitamini eksikliği az miktarda anne sütünün alınmasından kaynaklanabilir.
Araştırmalara göre D vitamini Tip1 ve Tip 2 diyabet, hipertansiyon, glikoz intoleransı, ve multipl skleroz gibi bir sürü hastalıkların önlenmesinde ve tedavisinde önemli bir role sahip olduğunu göstermektedir.
D vitamininin ne kadarına ihtiyacınız vardır? D vitamininin ne kadarına ihtiyacınız olduğu yaş, vücut ağırlığı, vücut yağının yüzdesi, bulunduğunuz yerin enlemi, cilt rengi ve yılın sezonlarına göre değişir.
D vitamini eksikliğinin belirtileri ve işaretleri nelerdir? D vitamini eksikliği genellikle klinik olarak sessizdir. Kemik ağrısı ve kas güçsüzlüğü belirtileri D vitamini eksikliği var anlamına gelebilir. Ancak, birçok kişi için belirtiler hafiftir. Ama belirtileri olmadan da çok az D vitamini seviyesi de sağlık riskleri oluşturabilir. Kardiyovasküler hastalık ölüm riski, yaşlı yetişkinlerde bilişsel bozukluk, çocuklarda şiddetli astım ve bazı kanser türlerine yakalanma risklerini artırmak gibi. D vitamini eksikliğinin işaretleri şunlardır:
- Bebekler genellikle geç yürümeye başlarlar veya uzun süreli oturmayı tercih ederler.
- Yetişkinlerde kronik kas ağrıları görünebilir.
En sık görülen belirtiler ise şunladır:
- Yorgunluk
- Genel kas ağrısı ve halsizlik
- Kas krampları
- Eklem ağrısı
- Kronik ağrı
- Kilo alımı
- Yüksek kan basıncı
- Uyku sorunu
- Kötü konsantrasyon
- Baş ağrısı ve baş terlemesi
- Mesane problemleri
- Kabızlık veya ishal
Aşırı D vitaminin eksikliğinin fiziksel belirtileri şunlardır:
- Çocuklarda bacaklarda eğilme
- Yetişkinler periosteal kemik ağrısı
D Vitamin eksikliği hangi hastalıklara yol açar? - Osteoporoz ve osteopeni
- 17 farklı kanser çeşiti (Meme, prostat ve kolon dahil)
- Kalp hastalığı
- Yüksek kan basıncı
- Şişmanlık
- Metabolik Sendrom ve Diyabet
- Otoimmün hastalıklar
- Multipl skleroz
- Romatoid artrit
- Osteoartrit
- Bursan iltihaplanması
- Gut hastalığı
- Kısırlık
- Parkinson hastalığı
- Depresyon ve Mevsimsel duygu durumu bozukluğu
- Alzheimer Hastalığı
- Kronik yorgunluk sendromu
- Fibromiyalji
- Kronik Ağrı
- Periodontal hastalık
- Sedef hastalığı
D Vitamini Eksikliğinin teşhisi En doğru yolu kan testidir.
D Vitamini Eksikliğinin Tedavisi D vitamini eksikliği tedavisi daha fazla D vitamini almayı içerir: diyet ve takviyeler ile.
Eğer güneşte fazla zaman harcamak istemiyorsanız ya da cildinizi koruyacak şekilde dikkatli değilseniz, D vitamini takviyesi alma konusunda doktorunuzla konuşmalısınız. Unutmayın ki güneş koruyucular D vitamini üretimini engeller. Ayrıca güneş ışınlarına fazla maruz kalma sonucunda vücudunuz çok fazla D vitamini üretmez. Vücudunuz sadece ihtiyaç duyduğu kadarını üretecektir.
Yasal Uyarı: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm telif hakları magkadin.com ait olup; çalınması, alıntı yapılması, çoğaltılması gibi durumlarda ihtarda bulunmaksızın, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserlerini Koruma Kanunu ve ilgili kanun hükümleri gereği her türlü yasal mecrada haklarımızı sonuna kadar arayacağımızı bilmenizi isteriz. Site kullanım koşulları