Demir eksikliği anemisi, kanda kırmızı kan hücrelerinin normalden daha az sayıda olduğu bir anemi durumudur. Kırmızı kan hücrelerinin görevi ise vücut dokularına oksijen taşımak ve vücuttan karbondioksiti çıkarmaktır.
Adından da anlaşılacağı gibi demir eksikliği anemisi, yetersiz demirden kaynaklanmaktadır. Vücutta yeterince demir olmadığında, vücudunuz kırmızı kan hücrelerinde bulunan bir maddeyi yeterli üretemez. Sağlıklı kırmızı kan hücreleri kemik iliğinde yapılmaktadır. Kırmızı kan hücreleri, vücudunuzda 3 ila 4 ay boyunca dolaşır ve vücudunuzun parçaları (dalak gibi) eski kırmızı kan hücrelerini çıkarır.
Günlük alınması gereken demir miktarı yaşa, cinsiyete ve genel sağlık durumlarına göre değişir:
- Bebekler ve küçük çocukların vücutları çok hızlı büyüdüğünden, yetişkinlere göre daha fazla demire ihtiyaç duyarlar.
- Çocukluk döneminde yaşları 4 ile 8 arası olanlar, günlük 10 mg – yaşları 9 ile 13 arası olanlar, günlük 8 mg
- Ergenlik dönemiyle itibaren kadınların alması gereken demir miktarı artar (adet döngüsünden dolayı).
- Yaşları 18 ile 50 arası olan kadınlar; günlük 18 mg
- Yaşları 18 ile 50 arası olan erkekler, günlük 8 mg
- Menopoz sonrası kadınların günlük demir ihtiyacı 8 mg dır.
Vücutta hemoglobin üretmek için yeterli demir olmadığında, demir eksikliği anemisi oluşur.
Demir eksikliği anemisinin nedenleri şunlardır:
- Kan kaybı (özellikle kadınlar adet dönemi sırasında yada kronik kan kaybı hastalıkları: eptik ülser, hiatal herni, bir kolon polip veya kolorektal kanser gibi)
- Beslenmenizde demir eksikliği
- Demir absorbe yetersizliği (bağırsak bozuklukları veya bağırsakların bir bölümünün cerrahi yöntem ile alınması gibi durumları)
- Hamilelik (birçok hamile kadında görülme olasılığı oldukça fazladır)
Demir Eksikliği Anemisi belirtileri: Başlangıçta, demir eksikliği anemisinin belirtileri fark edilmeden hafif oluşur. Ancak vücutta demir eksikliği git gide artarsa; anemi kötüleşir, belirti ve bulgular yoğunlaşır.
Demir eksikliği anemisinin belirtileri şunlar olabilir:
- Aşırı yorgunluk
- Soluk cilt
- Zayıflık
- Nefes darlığı
- Göğüs ağrısı
- Sık sık enfeksiyon görülmesi
- Baş ağrısı veya dönmesi
- Sersemlik
- Soğuk eller ve ayaklar
- Dilde iltihap ve ağrı
- Kırılgan tırnaklar, Kaşık şeklinde tırnaklar
- Soğuğa tahammülsüzlük
- Konsantrasyon güçlüğü
- Hızlı kalp atışı
- Saç dökülmesi
- Ağız köşelerinde çatlaklar
- Yutkunma zorluğu (aşırı demir eksikliğinde)
- Besleyici olmayan maddeler için olağandışı istek; buz emmek veya çiğnemek
- Özellikle demir eksikliği anemisi olan bebeklerde ve çocuklarda iştahsızlık
- Bacaklarda rahatsız edici karıncalanma, merdiven çıkarken kramplar veya emekleme hissi (huzursuz bacak sendromu)
Yukarda ki belirtilerden bir veya birden fazlası siz ve çocuğunuzda gözlemliyorsanız, bir doktora görünmeniz lazım. Demir eksikliği anemisini kendiniz teşhis veya tedavi edemezsiniz. Bu yüzden demir takviyeleri almadan önce tanı için bir doktora görünmelisiniz. Çünkü vücuda aşırı demir yüklenmesi tehlikeli olabilir. Vücutta aşırı demir birikimi karaciğere hasar ve diğer komplikasyonlara neden olabilir.
Hafif demir eksikliği anemisi genellikle komplikasyonlara neden olmaz. Ancak tedavi edilmezse, demir eksikliği anemisi kalp problemlerine, gebe kadınlarda erken doğuma veya düşüğe, bebeklerde ve çocuklarda ise büyüme ve gelişme problemlerine yol açabilir.
Not:
- C vitamini vücuttaki demir emilimini artırır. Yüksek demir içerikli gıdalar ile birlikte C vitaminli gıdaları birlikte alın.
- Bebeklerde demir eksikliği anemisini önlemek için, ilk yıl için bebeğinizi anne sütü veya demir ile güçlendirilmiş formüllerle doyurmaya çalışın. İnek sütü bebekler için iyi bir demir kaynağı değildir ve 1 yaşından küçük bebekler için tavsiye edilmez.
Yasal Uyarı: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm telif hakları magkadin.com ait olup; çalınması, alıntı yapılması, çoğaltılması gibi durumlarda ihtarda bulunmaksızın, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserlerini Koruma Kanunu ve ilgili kanun hükümleri gereği her türlü yasal mecrada haklarımızı sonuna kadar arayacağımızı bilmenizi isteriz. Site kullanım koşulları