Depresyon belirtilerini ilk bakışta fark etmek zor olabilir. Belirtiler kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Bu yüzden depresyon belirtilerinin iyi hissetmeme veya keyifsiz olma ruh haliyle ya da başka bir sağlık sorunun belirtileriyle karıştırılma olasılığı da mevcuttur.
Depresyonun en yaygın iki belirtisi şunlardır:
- Neredeyse her gün üzgün, boş veya ağlamaklı hissetmek
- Neredeyse her gün ilgi kaybetmek ya da günlük faaliyetlerden zevk almamak
En az iki hafta boyunca bu şekilde hissediyorsanız, depresyon yaşıyoruz olmanız mümkündür. Depresyonun en ciddi belirtisi ise ölüm ve intihar hakkında düşünüyor olmaktır. Diğer olası belirtileri ise:
- Kilo almak veya kilo kaybetmek. Her zamankinden daha fazla veya daha az yemek yemeyi istemek.
- Hemen hemen her gün çok fazla uyumak ya da yeterli uyuyamamak
- Tedirgin, kaygılı, üzgün, umutsuz veya huzursuz hissetmek
- Hemen hemen her gün yorgun hissetmek ya da sanki hiçbir enerji yokmuş gibi hissetmek
- Neredeyse her gün değersiz olduğunu ya da suçlu olduğunu hissetmek
- Zor odaklanmak veya zor hatırlamak ya da her gün karar değiştirmek
- Hiçbir şeyden zevk almamak
Kişinin hayatında enerjili, sevinçli ve depresyon dönemlerinin birlikte olması mümkündür. Bu durum bipolar bozukluk olabilir. Depresyon ve bipolar bozukluğunun tedavileri farklıdır.
Depresyon belirtileri değişebilir. Belirtiler hafif, orta veya şiddetli olabilir:
- Hafif depresyon da birkaç belirti görülebilir.
- Orta depresyon da daha çok belirti vardır ve onlar hayatınızı değiştirmeye başlayacaktır.
- Şiddetli depresyonda ise belirtiler hayatınızı, işinizi veya kariyerinizi ya da ilişkilerinizi etkileyerek değiştirecektir.
Depresyon fiziksel sağlığınızı da etkileyebilir. Baş ağrısı veya diğer ağrılar ya da sindirim sorunları (kabızlık, ishal, mide bulantısı...) gibi problemler ortaya çıkarabilir. Cinsel ilişkide problemler veya ilgi kaybına neden olabilir.
Depresyonun yaşlı erişkinlerde semptomları ise: Depresyon yaşlı yetişkinlerde kafa karışıklığı, unutkanlık veya arkadaşları ile görüşmeyi kesmek ya da bir şeyler yapmayı bırakmak gibi belirtiler gösterebilir.
Eğer yukarda ki değişikliklerden herhangi birini kendinizde fark ederseniz, doktorunuzla konuşarak destek almaya çalışın. Eğer tedavi almak istemezseniz, depresyon bir aydan bir yıla kadar veya daha uzun sürerek hayatınızı olumsuz etkileyebilir.
Yasal Uyarı: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm telif hakları magkadin.com ait olup; çalınması, alıntı yapılması, çoğaltılması gibi durumlarda ihtarda bulunmaksızın, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserlerini Koruma Kanunu ve ilgili kanun hükümleri gereği her türlü yasal mecrada haklarımızı sonuna kadar arayacağımızı bilmenizi isteriz. Site kullanım koşulları