Diş eti kanamaları çoğunlukla diş eti hastalığının bir belirtisidir, ama aynı zamanda başka sağlık sorunlarınında işareti olabilir.
Nadir durumlarda diş eti kanamalarının nedeni çok şiddetli bir şekilde dişleri fırçalamaktan veya yanlış protez kullanmaktan kaynaklanabilir. Diş eti kanamasının sık sık meydana gelmesi ise daha ciddi sorunların bir sonucu olabilir. Örneğin; vitamin eksikliği, lösemi (kan kanseri) veya periodontitis (diş eti hastalığının gelişmiş bir formu) gibi.
Diş eti kanamasına neden olabilecek diş sağlığı ile ilgili koşullar Gingivitis (diş eti iltihabı) ve
periodontitis durumları diş etlerinizin hassas ve kanamaya daha yatkın hale gelmesine neden olur.
Plaklar diş eti hattının üzerinde çok uzun süre kalır ise diş eti iltihabının gelişmesi daha olasılıdır. Plaklar dişlerinize yapışan kalıntı ve bakterileri ifade eder. Dişleri doğru fırçalamak plakları ortadan kaldırır.
Diş eti iltihabının belirtileri şunlardır:
- Şişmiş diş etleri
- Ağız ve diş etleri etrafında ağrı
- Diş eti kanaması
Periodontitis ise diş eti ilhabının ilerlemiş aşamasıdır. Periodontal hastalık diş etlerinin, çene kemiğinin ve diş etlerinizi bağlayan destekleyici dokuların enfeksiyon kapmış olması olarak ifade edilir. Periodontitis dişlerin gevşemesine veya düşmesine neden olabilir.
Protez kullananlar da zaman zaman diş eti kanaması ile karşılaşabilirler. Protez çok küçük veya çok sıkıca ise bu olasılık daha yüksektir. Aynı zamanda yanlış diş ipi kullanımı, dişleri çok sert fırçalama ve diş fırçası veya diş eti ile ilişkili olabilen enfeksiyonlar da diş etinin kanamasına sebep olabilir.
Diş eti kanamasına neden olabilecek vitamin eksiklikleri C ve K vitaminleri eksiklikleri de diş etlerinin kolay kanamasına neden olabilir. Eğer yanlış olmayan diş bakımı sonucunda diş etleriniz kanıyor ise C ve K vitamin düzeylerinizi kontrol ettirin.
Diş etleri Kanamasının Diğer Nedenleri Gebelik sırasında meydana gelen hormonal değişiklikler diş etlerinin daha duyarlı hale gelmesine neden olur. Bundan dolayı hamilelik diş etleri kanamasının sık görülen bir nedenidir.
Ayrıca hemofili ve lösemi gibi kanama bozuklukları, kan sulandırıcı ilaçlar ve skorbüt hastalığı gibi durumlarda diş eti kanamalarına neden olabilir.
Diş eti kanaması nasıl önlenir Ne olursa olsun yara olmuş, şişmiş veya ağrıyan diş etleri rahatsızlığını en aza indirmek için atabileceğiniz adımlar vardır. Diş eti kanaması nasıl geçer:
- İyi bir diş hijyeni diş eti kanamalarını yönetmek için ilk adımdır.
- Diş eti kanamalarına neden olan ve bu durumun altında yatan bir sorun olup olmadığını belirlemek için birincil olarak tıbbi destek almaya çalışın.
- Profesyonel temizlik için yılda iki kez diş hekimini ziyaret edin.
- Doğru fırçalama ve doğru diş ipi kullanımı periodontal hastalığa yakalanma riskini azaltarak diş eti hattında oluşacak plaklanmayı ortadan kaldırır.
- Ilık tuzlu su ile gargara kolayca kanayan şişmiş diş etlerini yatıştırmaya yardımcı olabilir.
- Eğer diş fırçalama sonrası kanama ile karşılaşıyorsanız, özellikle iltihaplı diş etleri üzerinde nazik ve yumuşak bir diş fırçası kullanın.
- Bir günde en az iki kez yumuşak tüylü bir diş fırçası ile dişlerinizi fırçalayın. Yemekten sonra fırçalamanız çok daha iyi olur.
- Buzlu su ile ıslatılmış bir gazlı bezle diş etlerine doğrudan baskı uygulayarak diş eti kanamasını kontrol altına alabilirsiniz.
- Diş eti kanamasını şiddetlendirecek tütün ve sigara kullanmaktan kaçının.Kalsiyum, C ve K vitaminini bolca içeren dengeli bir diyet, diş eti kanama olasılığını en aza indirebilir.
Yasal Uyarı: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm telif hakları magkadin.com ait olup; çalınması, alıntı yapılması, çoğaltılması gibi durumlarda ihtarda bulunmaksızın, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserlerini Koruma Kanunu ve ilgili kanun hükümleri gereği her türlü yasal mecrada haklarımızı sonuna kadar arayacağımızı bilmenizi isteriz. Site kullanım koşulları