Dövme Hakkındaki Gerçekler: Sağlık Riskleri, Zehirlik Derecesi ve Fazlası

Dövme Hakkındaki Gerçekler: Sağlık Riskleri, Zehirlik Derecesi ve Fazlası

pin
Gençler ve genç yetişkinlerin arasında; kendilerini ifade etme, benzersiz olduklarını ispat etme ya da farklı amaçlarla sanat adı altında ciltlerinin altına tehlikeli kimyasalları enjekte etme oranı korkunç bir şekilde git gide artmaktadır. 90'lar da başlayan bu trend, medyanın popüler dövmeli ünlüleri yüceltmesiyle de popülaritesini git gide artırmaktadır.

Dövmeler sadece tasarım ya da mesajlar için kullanılmaz. Bazen kalıcı bir makyaj parçası (ruj izi, kaş, allık, sahte saç dövmesi…) olarak da kullanılmaktadır.

Günümüzde birçok dövmenin ana maddesi bilinmeyen metalik tuzlar (oksitler, sülfitler, selenitler) ile bir çözelti içindeki organik boyalar veya plastiklerin birikintisini içerir.

Avrupa Komisyonu'nun dövmelerin sağlık üzerindeki riskleri ile ilgili raporunda, kalıcı dövmelerin % 40'ında organik renklendiricilerin kullanıldığı ve kozmetik katkı maddeleri içermesinden dolayı kansorejen risklerinin olduğundan bahsedilmektedir. Birçok renklendirici kimyasalın üretim amacı yazı yazmak, yazıcı mürekkebi veya otomobilleri boyamak için kullanılması iken, günümüzde bu kimyasalların deri altına enjekte edilmesi ile dövmeler yapılmaktadır.

Amerika Sağlık Bakanlığın açıklaması ise; '' kamusal sağlık öncelikleri ve güvenlik kaygıları belirtisinin eksikliğinden dolayı, geleneksel dövme mürekkeplerinin kullanımları ile ilgili düzenlenmenin yapılmadığını açıklamakta ve enfeksiyon kapma, sonradan çıkarılma problemi, alerjik reaksiyonlar, granülomlar, keloid oluşumu ve kanser risklerin olduğundan bahsetmektedir.''

''dövme mürekkebinin ana malzemesi ile net bir açıklama olmadan kullanılan maddeyi bilmek imkânsızdır. Çünkü her renk ve her mürekkep markası için farklı maddeler kullanılmaktadır.'' Kuzey Arizona Üniversitesi. Taşıyıcı solüsyon denatüre alkol, metanol, antifriz, deterjanlar, formaldehit ve diğer yüksek oranda toksik aldehitler gibi zararlı maddeleri içerebilir.

Alerjik reaksiyon, deri enfeksiyonları, psoriaz, dermatit, kronik deri ile ilgili durumlar ve tümörler dövme ile ilgili oluşabilecek sağlık riskleridir. Ayrıca dövme uygulamada iğne kullanımı nedeniyle, tetanoz, herpes simpleks virüsü, stafilokok, HIV, AİDS, hepatit B ve C, ve hatta Frengi gibi enfeksiyonlu hastalıklara yakalanma riski de vardır.

Yine de dövme yaptırmak istiyorsanız, aşağıdaki koşullara uygun durumları tercih ediniz:

  • Dövme yapılan yerin bir doktor ofisi kadar temiz olmasına dikkat edin.
  • Gelişmiş ülkelerde bu işi profesyonelce yapanlar, genelde sağlık bakanlıklarından lisanlı ve belgeleri olan kişiler. Ülkemizde bu tarz bir izin ve belge alarak bu işi yapmak henüz maalesef mevcut değil.
  • Kullanılan mürekkebin son kullanım tarihi hakkında bilgi isteyin. Süresi dolan mürekkep asla kullanılmamalıdır.
  • Mürekkepler su ile seyreltilebilir. Mürekkebi sulandırmak için kullanılan suyun steril su olduğundan emin olun.
  • Eğer bir enfeksiyon kaptıysanız dövmeciye değil de bir doktora gidip destek alın.
  • Dövme yapan kişinin maske ve eldiven giydiğinden ve dövme için kullandığı cihazın sterilize olduğundan emin olun.
  • MRI (Hastanelerdeki Manyetik Rezonans Görüntüleme cihazlarına) girmeden önce sağlık çalışanlarını dövmeleriniz hakkında bilgilendirin.
  • Eski olan bir dövmeyi kaldırmak istediğinizde profesyonel destek alın.
  • Geçici dövme için kına kullanmayın. Bu bir saç boyasıdır ve dövme için onaylanmamıştır.
  • Bir dövmeyi kendiniz çıkarmaya (silmeye) çalışmayın. Dövme kaldırma sadece bir dermatolog tarafından yapılmalıdır.
  • Diğer kişilerin dövme yaptırmanız gerektiği baskısına izin vermeyin.
  • Bir ben üzerine asla dövme yaptırmayın. Gelecekte ben ile ilgili sağlıksal bir problem oluşursa, dövme teşhisi zorlaştırır.
  • Dövme yaptırdıktan sonra dikkat etmeniz gerekenler ise 24 saat bandajla dövme yapılan bölgeyi sarın ve temiz tutun. Birkaç gün boyunca nemlendirici kulanın ve güneş ışığından korumaya çalışın.


Yasal Uyarı: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm telif hakları magkadin.com ait olup; çalınması, alıntı yapılması, çoğaltılması gibi durumlarda ihtarda bulunmaksızın, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserlerini Koruma Kanunu ve ilgili kanun hükümleri gereği her türlü yasal mecrada haklarımızı sonuna kadar arayacağımızı bilmenizi isteriz. Site kullanım koşulları

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR