Dudak Hastalıkları ve Tedavileri

Dudak Hastalıkları ve Tedavileri

pin
Dudak hastalıkları dudaklarda bir yara ya da ülserli doku oluşumu ile karakterize edilen bir durumdur.

Dudak hastalığının farklı türleri vardır. Herpes simplex virüsünden (aft) kanser çeşitlerine kadar.

Dudak hastalığının belirtileri; dudak kuruluğu, çatlama, ağrı, uyuşma, yaralar ve şişme sayılabilir. Dudak semptomların birçok nedeni vardır ve bu semptomların süresi nedene bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Altta yatan bir hastalık nedeniyle belirtiler zamanla gelişebilir veya tekrarlayabilir. Bu belirtiler soğuk ve kuru hava, enfeksiyon, beslenme eksikliği ya da ilaçların yan etkileri sonucu olabileceği gibi genetiksel de olabilir.

Dudak çatlakları; soğuk veya kuru sıcak gibi çevresel etkenler sonucu olabilmektedir. Dil ile dudağın ıslatılmaması lazım. Bu durum dudağın iyicene kurumasını sağlayabilir. Çevresel etkilerin olumsuzluğu azaltılmalı ve dudağı yumuşatacak ve nemlendirecek ürünler kullanılmalı (vazelin gibi).

Kontakt keilit; kimyasal her hangi bir ürünle temas sonucu oluşabilecek alerjik bir hastalıktır. Dudaklarda kızartı, şişkinlik, kabuklanma veya bazen su dolu kabarcıklar içeren yaralar görülebilir. Hekim kontrolü sonrası korizonlu ilaçlar ve nemlendiriciler kullanılır.

Dudak kanseri; sigara, tütün çiğneme veya aşırı güneş ışığına maruz kalma sonucu olabilmektedir. Nadir görülen bir hastalıktır.

Uçuk; yaygın bir hastalıktır. Kan ile dolu bir kabarcıktır ve herpes olarakda adlandırılmaktadır. Baharatlı ve asidik besinler alınmamamlıve hijyene oldukça dikkat edilmelidir. Antiviral ilaçlar (Zovirax, Famvir ve Valtrex) tedavide oldukça etkilidirler.

Aft; Tedavi edilmesi kolaydır. Travma, stres, alerji ve aşırı aktif bir bağışıklık sistemi gibi faktörlerden kaynaklanabilir. Asidik meyve ve sebzeler aftı kötüleştirebilir. B12, çinko, folik asit veya demir eksikliğine bağlı olarak da aft çıkmaktadır.

Liken Planus, dudakta erozyona neden olan bir başka hastalıktır.

Dudak egzaması; Bir dermatologa görünmeli ve gerekli testleri yaptırmalısınız. Dudaklarınıza organik olmayan hiçbir şey sakın kullanmayın ( makyaj malzemeleri gibi).

İlaca bağlı keilit; Vücudun herhangi bir ilaca karşı tepkisel cevabı sonucu oluşur. Aynı ilacın alınması ile birlikte aynı yerde belirtiler oluşur.

Dudak kenarı çatlağı; vitamin eksikliği, bakteriyel veya mantar enfeksiyonları yada dişlerle ilgili sorunlara bağlı olarak gelişebilir. Tedavisinde altta yatan etken aranmalı.

Dudak tedavilerinde yağlı dudak balsamları ve vazelin gibi ürünler kullanılmalıdır. Alerjiye sebep olacak maddelerden sakınılmalıdır.

Ciddi dudak hastalıklarında; tıbbi testler ve prosedürler koşullara göre geniş bir yelpazede teşhis ve tedavi etmek için kullanılır. Bunu da anlaya bilmek için dermatologa görünmeniz gerekir.

Yasal Uyarı: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm telif hakları magkadin.com ait olup; çalınması, alıntı yapılması, çoğaltılması gibi durumlarda ihtarda bulunmaksızın, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserlerini Koruma Kanunu ve ilgili kanun hükümleri gereği her türlü yasal mecrada haklarımızı sonuna kadar arayacağımızı bilmenizi isteriz. Site kullanım koşulları

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR