Elektrolit serbest iyonları içeren herhangi bir maddedir. Sodyum, potasyum, klorür, kalsiyum, magnezyum, bikarbonat ve fosfat elektrolit örnekleridir.
Elektrolitler temelde bir çözelti içinde iyonlarına ayrılan (sudaki tuz gibi) ve elektrik iletme kapasiteleri bulunan maddelerdir. İnsanlar da dahil olmak üzere yaşamın tüm yüksek formları elektrolitler olmadan var olamaz.
Vücutta çeşitli elektrolitler mevcuttur. Her birinin ise belirli ve önemli bir rolü bulunmaktadır. Hücre içindeki ve dışındaki sıvı dengesinin sağlanması gibi. Bu denge hidrasyon, sinirlerin uyarılması, kasların fonksiyonu ve pH dengesi gibi şeyler için kritik önem taşımaktadır.
Elektrolitlerin vücuttaki rolü nedir? Elektrolit dengesizliği (çokluğu veya azlığı) insan sağlığı için oldukça zararlı olabilir.
Kaslar ve nöronlar vücudun elektrik dokulardır. Bu dokular hücre içi sıvısı ve dış sıvı arasındaki elektrolit etkinliği ile aktive edilir. Örneğin; kalsiyum, potasyum veya sodyum eksikliği kas zayıflığına ya da şiddetli kramplara neden olabilir. Diğer taraftan, çok fazla sodyum ise yüksek kan basıncını tetikleyerek kalp hastalığı riskini artırabilir.
Kalp, kas ve sinir hücreleri hücre zarları arasındaki voltajları korumak ve diğer hücrelere elektriksel uyarıları taşımak için elektrolitleri kullanırlar.
Daha iyi bir fikir edinmek için insan vücudunda bulunan 7 önemli elektrolitlere göz atalım: Sodyum (Na +) - Vücuttaki toplam su miktarını kontrol etmekten sorumludur. Aynı zamanda kan hacmini düzenlenmesi, kas ve sinir fonksiyonlarının korunması için önemlidir. Vücuttaki sodyumun aşırılığı ve azlığı zayıflık, uyuşukluk, koma, ishal, kusma, baş ağrısı, kafa karışıklığı, yorgunluk, halüsinasyonlar ve kas spazmlarına neden olabilir.
Klorür (Cl-) - Vücudun çeşitli bölümlerindeki sıvı basıncının ve dengenin korunması için sodyum ile birlikte yakından çalışır. Ayrıca vücuttaki uygun asiditenin muhafazası ile
kan, doku ve organlardaki pozitif iyonların dengelenmesi için hayati önem taşımaktadır.
Potasyum (K +) - Vücuttaki karbonhidratların parçalanması, doğru büyümenin sürdürülmesi, kalp atışının düzenlenmesi ve kas fonksiyonlarının doğru çalışması için son derece önemlidir.
Magnezyum (Mg ++) - Vücuttaki 300'ün üzerindeki biyokimyasal reaksiyonlar için gerekli olan bu elektrolit, aynı zamanda DNA ve RNA sentezinde önemli bir rol oynar. Ayrıca sinir ve kas fonksiyonlarının korunması, bağışıklık sisteminin güçlenmesi, kalp hızının istikrarını koruması, kan şekerini stabilize edilmesi, kemiklerin ve dişlerin oluşumunu desteklemesi içinde gereklidir.
Kalsiyum (Ca ++) - kemiklerin ve dişlerin oluşumu, sinir uyarılarının iletimi, kan pıhtılaşması
ve kas kasılması için gereklidir. Vücutta en bol bulunan mineraldir.
Fosfat (HPO4-) - Fosfat anyonu kemik ve dişlerin güçlendirilmesi için kalsiyum ile birlikte çalışır. Aynı zamanda hücreler içerisinde enerji üretimi ve doku büyümesi için gereklidir. Hücre zarları ve DNA için önemli bir yapı taşıdır.
Bikarbonat (HCO3-) - Vücudumuzun uygun pH seviyesini koruması için gereklidir.
Yasal Uyarı: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm telif hakları magkadin.com ait olup; çalınması, alıntı yapılması, çoğaltılması gibi durumlarda ihtarda bulunmaksızın, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserlerini Koruma Kanunu ve ilgili kanun hükümleri gereği her türlü yasal mecrada haklarımızı sonuna kadar arayacağımızı bilmenizi isteriz. Site kullanım koşulları