GDO Nedir? GDO En Çok Hangi Ürünlerde Bulunur? Nelere Dikkat Etmeliyiz?

GDO Nedir? GDO En Çok Hangi Ürünlerde Bulunur? Nelere Dikkat Etmeliyiz?

pin
GDO, genetiği değiştirilmiş organizmalar demektir. GDO'nın kullanılma nedenleri ise daha fazla ürünü daha az riskle elde etme isteğidir.

Artan insan nüfusuna bağlı beslenme ihtiyacı, tarım arazilerinin sabit kalması ve tahrip edilmesiyle daha da önemli hale gelmektedir. Tarım arazilerinin artırılamayacağı göz önüne alındığında daha yüksek verim elde etmek için insanlar genetiği değiştirme yoluna giderek daha fazla ürün elde etmişlerdir.

Ülkemizde şu ana kadar 3'ü soya 13'ü mısır olmak üzere toplam 16 GDO çeşidinin ithaline izin verildi. Bu GDO türleri hayvan yemi amacıyla kullanılmaktadır. GDO'lu yemlerle beslenen hayvanlardan elde edilen süt, peynir, yumurta, et gibi temel besinler ne yazık ki doğrudan soframıza gelmektedir.

GDO kullanımına örnek verecek olursak; domates bitkisi suyu sever ve susuz ortamda yetiştirmek istenildiğinde çok az verim vermektedir. Çöl bitkisinden alınan genlerin domatese aktarılmasıyla, susuzluğa dayanabilen çöl bitkisi gibi domateste susuz ortamda yüksek verim vermektedir.

GDO'lu ürünlerin zararları?

GDO'lu ürünler için de henüz yeterli zaman geçmediğinden dolayı insan sağlığı ve çevre üzerine etkileri hala tartışılmaktadır. Dünya sağlık örgütü ve Gıda tarım raporları ile gösterilen, şu an pazarda olan GDO'lu gıdaların tüm testlerinin yapıldığı ve hiçbir alerjik etki gözlenmediğidir. Diğer taraftan bu açıklamaların tersini yani GDO'ların insan sağlığı üzerine önemli etkilerinin olduğunu gösteren akademik çalışmalar da vardır. Bunlardan bazıları, fareler üzerinde yapılan deneyler sonucunda transgenik mısır ile beslenenlerde karaciğer lezyonları görüldüğünü, benzer şekilde transgenik patates ile beslenen farelerde pankreas büyümesinin olduğunu ve bağışıklık sisteminde reaksiyonlar geliştiğini göstermektedir. Bunlara benzer farklı deneysel çalışmalar sürdürülmektedir.

Hangi ürünler GDO'lu olma ihtimali yüksektir?

Son 10 yıllık süreçte GDO'lu bitkilerden en fazla üretilen ve üretimi devamlı artış gösteren soyadır. Soya'dan sonra en çok elde edilen GDO'lu ürünler mısır ve pirinçtir.


Ürün alırken nelere dikkat etmeliyiz?

  • Organik etiketli ve sertifikalı ürünler satın alın. Sertifikalı organik ürünler GDO içeremezler.
  • Şirketler gönüllü olarak ürünlerini "GDO yoktur" etiketi koyabilir. Örneğin "non-GDO" ve "Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar Kullanılmadan Üretilmiştir".
  • Bileşimlerinde genetiği değiştirilmiş tohumlardan üretilmiş olma olasılığı yüksek olan (4 büyükten) Mısır, Soya, Kanola, Pamuk ve ürünleri bulunan gıdalardan kaçının.
  • Taze meyve ve sebzelerin çok az bir bölümünün genetiği değiştirilmiş olabilir. Yeni ürünlerden çekirdeksiz karpuzun genetiği değiştirilmiş değildir. Kabak, yellow crookneck squash ve tatlı mısırların bazıları GDO'lu olabilir.
  • Henüz genetiği değiştirilmiş balık, kümes hayvanı veya çiftlik hayvanı satışa sunulmamıştır. Fakat, Tahıl gibi GDO'lu ürünlerle beslenen hayvanlardan üretilen pek çok organik olmayan ürün vardır. %100 ot/ çimenle beslenen hayvanları ve çiftlik balığı yerine deniz balıklarını tercih edin.
  • Etiketlerde İÇİNDEKİLER bölümünü iyice okuyun.


Yasal Uyarı: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm telif hakları magkadin.com ait olup; çalınması, alıntı yapılması, çoğaltılması gibi durumlarda ihtarda bulunmaksızın, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserlerini Koruma Kanunu ve ilgili kanun hükümleri gereği her türlü yasal mecrada haklarımızı sonuna kadar arayacağımızı bilmenizi isteriz. Site kullanım koşulları

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR