Göğüs ağrısı keskin ve acı verici olabilir. Nedeni kalp ile ilgili hastalıklar olabileceği gibi, bu durum tetikleyebilecek diğer fiziksel hastalıklar da olabilir.
İnsanlar göğüs bölgesinde şiddetli bir ağrı hissetmeye başladıklarında bu yan etkinin genellikle kalp sorunu ile ilişkili olduğunu düşünerek paniğe kapılırlar.
Eğer göğüste keskin bir ağrınız var ise, acil tıbbi müdahale gerekip gerekmediğini belirlemek için ağrıya neden olan belirtileri değerlendirebilmeniz önemlidir.
Göğüs Ağrısının Olası Nedenleri: Kalp sorunları - Birçok durumda göğüsteki keskin ağrı kalp sorunları ile ilişkilidir. Kalbi çevreleyen kesenin iltihabı perikardit olarak bilinir ve ağrının nedeni olabilir. Aynı zamanda kanın katmanlar arasında sıkışması durumu olan aort diseksiyonu da ağrı nedeni olabilir.
Özellikle fiziksel aktiveler sonrası göğüsteki keskin ağrı nedeni anjin de olabilir.
Kalp krizi ya da kalbe kan akışını engelleyen bir pıhtılaşmada ağrı nedeni olabilir.
Sindirim sorunları - Sindirim sorunları da göğüsteki keskin ağrıların nedeni olabilir. Bu rahatsızlığa yol açabilecek en sık karşılaşılan sorunlardan biri mide ekşimesidir.
Yemek borusunun hasar görmesi - Eğer yutkunduğunuzda böyle bir acı hissediyorsanız, nedeni yemek borusundaki hasar olabilir. Bir şey yerken göğüsteki ağrının nedeni safra kesesi veya pankreastaki bir sorundan da kaynaklanabilir.
Akciğer sorunları - Özellikle öksürürken hissedebileceğiniz akciğerlerin iltihaplanması göğüs ağrısının nedeni olabilir. Ayrıca akciğerlere kan taşımaktan sorumlu arterlerin sonucu olan pulmoner hipertansiyonu veya pulmoner emboli ya da akciğerlere kan getiren damarlarda oluşan kan pıhtısı göğüste şiddetli bir ağrının görünmesine neden olabilir.
Kostokondritin - göğüs kafesindeki kıkırdak iltihaplanması durumu olan kostokondritin şiddetli acıya neden olabilir.
Zona hastalığı - Şiddetli ağrıya neden olabilecek hastalıkların biri de zonadır.
Diğer olası nedenler - Göğüsteki kasların ve kaburgaların hasar görmesi veya panik ataklarda göğüs ağrısına neden olabilir.
Şiddetli göğüs ağrısında yapılması gerekenler: Göğüs ağrısının birçok nedeni ciddi tıbbi durumlardan kaynaklanır. Bundan dolayı bir doktor tarafından kontrol edilmesi gerekir. Eğer kilolu, sigara kullanıyor, yüksek kolesterol, yüksek kan basıncı ve diyabetten muzdarip iseniz veya ailenizde kalp hastalığı öyküsü var ise; nedenini belirlemek için en kısa sürede tıbbi destek almanız gerekir.
Ayrıca 3-5 günden fazla göğüs ağrısı çekiyor iseniz, zorlukla yutkunuyor, yeşil sarı balgam tükürüyor veya ateşinizde var ise; hemen doktora görünmeniz gerekir. Aynı zamanda göğüs ağrısına baş dönmesi, mide bulantısı, terleme ve ani keskin acılı bir sıkılaşma eşlik ediyor ise de; tıbbi destek almanız gerekir.
Yasal Uyarı: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm telif hakları magkadin.com ait olup; çalınması, alıntı yapılması, çoğaltılması gibi durumlarda ihtarda bulunmaksızın, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserlerini Koruma Kanunu ve ilgili kanun hükümleri gereği her türlü yasal mecrada haklarımızı sonuna kadar arayacağımızı bilmenizi isteriz. Site kullanım koşulları