Ophthalmalgia olarak da bilinen göz ağrısı rahatsızlık hissettiğiniz yere bağlı olarak iki kategoriye ayrılır:
Oküler göz ağrısı (gözün yüzeyinde oluşur) ve
orbital göz ağrısı (gözün içinde oluşur).
Göz ağrısı yaygındır, ancak nadiren ciddi bir durumun belirtisi olabilir. Çoğu zaman ağrı ilaç ya da tedavi gerek kalmadan kendi başına gider.
Yüzeyde meydana göz ağrısı kızarma, yanma veya kaşıntı hissi oluşturabilir. Yüzey ağrısı genellikle bir yabancı nesnenin tahrişi, enfeksiyon veya travmaya bağlı bir nedenden olur. Genellikle, bu tür göz ağrısı kolayca göz damlaları ya da dinlenme ile tedavi edilir.
Gözün içinde daha derin bölgede oluşan göz ağrısı; ağrıma, bıçaklanma hissi veya zonklama ya neden olabilir. Bu tür daha göz ağrıları tedavi gerektirebilir, ancak nadiren ciddi bir durumun işaretidir.
Ancak, görme kaybına eşlik eden göz ağrısı acil tıbbi bir sorunun belirtisi olabilir. Eğer göz ağrısıyla birlikte görme kaybı başlar ise hemen göz doktoruna görünmeniz gerekir.
Oküler göz ağrısının Nedenleri?
- Yabancı bir nesne
- Gözün konjonktiva iltihabı - Konjonktiva gözün önü ve göz kapağının altında uzanan dokudur. Konjonktiva enfekte ve iltihaplı olabilir. Çoğu zaman buna bir alerji veya enfeksiyon neden olur. Ağrı genellikle hafif olmasına rağmen iltihap gözde kaşıntı, kızarıklık ve akıntıya neden olur. Konjonktivit göz nezlesi olarak da bilinir.
- Kontakt lens tahrişi
- Kornea aşınması - Eğer kornea aşınması varsa gözünüzde bir şey var gibi hissedeceksiniz.
- Yaralanma - Genellikle tahriş edici maddelere maruz kalma sonucunda oluşan göz ağrılarıdır. Örneğin; çamaşır suyu, güneş, bronzlaşma kabinleri, yoğun ışık kaynakları gibi.
- Blefarit - Blefarit göz kapağı kenarında ki yağ bezlerinin enfekte olması veya iltihaplandığı zaman oluşur ve ağrıya neden olur.
- arpacık – Eğer blefarit enfeksiyonu göz kapağında bir nodül veya yükseltilmiş bir yumru oluştursa, buna arpacık veya şalazyon denir.
Orbital göz ağrısı nedenler?
- Glakom - Intraoküler basınc (göz içi basıncı) arttıkça bu durum oluşur. Bulantı, baş ağrısı ve görme kaybı gibi belirtiler oluşur. Basınçtaki ani yükselme akut açı kapanması glukomu olarakta bilinir. Acil bir durumdur ve kalıcı görme kaybını önlemek için acil tedavi gerektirir.
- Optik nörit - Eğer Optik sinir (beyin gözün arkasına bağlayan sinir) iltihaplı hale gelirse, görme kaybına eşlik eden göz ağrısı ile karşılaşabilirsiniz. Buna otoimmün bir hastalık yada bir viral veya bakteriyel enfeksiyon iltihabı neden olabilir.
- Sinüzit – Sinüslerde ki bir enfeksiyon gözlerin arkasında basınca neden olabilir. Buda bir veya her iki gözünde ağrı oluşturabilir.
- Migren - Migren baş ağrısının sık görülen bir yan etkisi göz ağrısıdır.
- Yaralanma - Kaza ile bir nesnenin gözde hasar oluşturması
- İritis - Nadir olmakla birlikte, iris iltihabı gözün içinde derin bir acıya neden olabilir.
Eğer göz ağrısının yanı sıra görme kaybı yaşıyorsanız, bu acil bir durumun işareti olabilir.
Acil tıbbi müdahale gereken diğer göz ağrıları belirtileri de şunlardır:
- Olağandışı şiddetli göz ağrısı
- Travma veya kimyasallara maruz kalma ya da ışığa maruz kalmanın neden olduğu göz ağrısı
- Göz ağrısına eşlik eden karın ağrısı ve kusma
- Ağrı çok şiddetli ve göze dokunmak imkansız ise
- Ani ve dramatik görme değişiklikleri
Yasal Uyarı: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm telif hakları magkadin.com ait olup; çalınması, alıntı yapılması, çoğaltılması gibi durumlarda ihtarda bulunmaksızın, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserlerini Koruma Kanunu ve ilgili kanun hükümleri gereği her türlü yasal mecrada haklarımızı sonuna kadar arayacağımızı bilmenizi isteriz. Site kullanım koşulları