Göz içi basıncı olarak adlandırılan oküler hipertansiyon ya da tıbbi adıyla glokom terimi, gözün içindeki basıncın normalden daha yüksek olduğu herhangi bir durumu ifade etmektedir. Göz basıncı milimetre cıva (mmHg) olarak ölçülür. Normal göz tansiyonu 10-21 mm Hg arasında değişir. Göz basıncı 21 mm Hg'den fazla ise göz tansiyonuna neden olur.
Göz tansiyonunun nedenleri: Gözün içindeki yüksek basınç göz içindeki sıvının yetersiz drenajından kaynaklanır. Göz içindeki sıvıyı boşaltan kanallar düzgün çalışmaz ve göz içindeki sıvı miktarının artmasını sağlayarak basıncın yükselmesine neden olurlar.
Göz tansiyonu genelde diyabetli hastalarda, miyoplu insanlarda ve aile öyküsü olan kişilerde çok sık görülür.
Göz tansiyonu belirtileri Göz tansiyonu çoğu kişilerde herhangi bir belirti göstermez. Bu nedenle bir göz doktoruna düzenli göz muayenesi yaptırmak, yüksek basıncın optik sinirlere hasarlarını ekarte etmek için çok önemlidir. 40 yaşından daha genç olan kişilerin 3-5 yılda bir göz muayenesi olması, 40 yaşından büyük kişilerin ise daha sık göz muayeneleri olmaları gerekir.
Göz tansiyonunun tedavisi Eğer göz içindeki basınç çok yüksek ise, göz uzmanları genellikle göz damlası reçete ederler.
Lazer ve cerrahi tedavi genellikle yapılmamaktadır. Eğer göz ilaçları tedaviye iyi gelmez ise, lazer cerrahisi bir seçenek olabilir.
Göz tansiyonu önlenemez. Ancak bir göz uzmanına düzenli göz muayeneleri ile glokom ilerlemesi önlenebilir. Tedavi edilmeyen göz tansiyonu hastalığı optik sinirlere hasar vererek görme duyusunun kaybolmasına neden olabilir.
Yasal Uyarı: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm telif hakları magkadin.com ait olup; çalınması, alıntı yapılması, çoğaltılması gibi durumlarda ihtarda bulunmaksızın, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserlerini Koruma Kanunu ve ilgili kanun hükümleri gereği her türlü yasal mecrada haklarımızı sonuna kadar arayacağımızı bilmenizi isteriz. Site kullanım koşulları