Gut eklemlerde ürik asit kristallerinin birikmesi nedeniyle meydana gelen artiritin bir türüdür. Ayrıca "gut artriti" olarak da adlandırılır.
Ani ağrılar ayak başparmağında yoğunlaşacağı gibi dizler, ayaklar, dirsekler ve bileklerde şişme ve ağrıya neden olabilir. Ani ağrılar başlangıçta günler içerisinde geçer. Ancak giderek daha uzun sürecektir. Gut hastalığı tedavi edilmez ise böbrek ve eklemlerde kalıcı hasara neden olur.
Gut hastalığı yaygın bir hastalıktır ve en yaygın olarak 40 ve 50 yaşları arasındaki erkeklerde görülmektedir.
"Gut hastalığı inflamatuar (iltihaplı) artritin en sık görülen şeklidir. Eklemlerde kristallerin birikmesi sonucu serum ürik asit seviyelerinde bir artış olur ve buda gut hastalığa neden olur.''
Gut hastalığı nedenleri Ürik asit pürinin (doğal olarak karaciğer, mantar, hamsi, uskumru ve kuru fasulye gibi besinlerde bulunur) normal parçalanması esnasında oluşturulan bir atık üründür. Ürik asit normalde böbrekler yoluyla kanı temizler ve idrar ile birlikte vücut dışına atılır. Ancak vücut çok fazla ürik asit ürettiği zaman ya da böbrekler çok az ürik asit salgıladığı zaman, vücutta yüksek ürik asit seviyesi birikir. Bu durum hiperürisemi olarak bilinir.
Birçok faktör kişinin gut hastalığına daha duyarlı hale gelmesini sağlar. Birkaç nedeni şudur:
- Ailesinde gut öyküsü olan kişiler
- Şişmanlık
- Böbrek sorunları yaşayanlar
- Hipertansiyon, şeker hastalığı, damar sertliği ve kanlarında yüksek kolesterol ve yağ düzeyi olan kişilerde
- Çok fazla kurşuna maruz kalma
- Çok fazla alkol
- Diüretik veya niasin gibi belirli ilaçları kullanma
Gut hastalığı belirtileri:
- Gut hastalığının belirtileri uyarı olmadan ve aniden ortaya çıkan (özellikle geceleri) keskin ağrılardır.
- Ağrı başladıktan sonra ilk 12-24 saat içinde yoğun eklem ağrısı olarak kendini gösterir
- Birkaç gün ile birkaç hafta arasındaki süreçte geçen ağrılar, zamanla daha uzun süreli ve daha çok eklemleri etkiler.
- Eklemlerde kızarıklık, hassasiyet ve şişmeye neden olur.
Ne zaman bir doktora görünmelisiniz? Bir eklemde ani ve şiddetli bir ağrı yaşıyorsanız, doktorunuzu arayın. Tedavi edilmeyen gut ağrı ve eklem hasarının kötüleşmesine yol açabilir.
Gut hastalığı tedavisi Gut hastalığı için tedavi genellikle ilaçlar ile yapılır. Gut hastalığı için kullanılacak ilaçlar akut atak tedavisinde ve gelecekteki saldırıları önlemeye yardımcı olur. Doktorunuzun önereceği steroidal olmayan anti-inflamatuar ilaçlar veya kortikosteroidler ve beslenmenizde yapacağınız değişiklikler (günlük 2 lt su, orta miktarlı proteinli yemekler tüketerek ya da et, balık ve kümes hayvanlarının günlük alımını sınırlayarak) ile gut hastalığını tedavi edebilirsiniz.
Yasal Uyarı: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm telif hakları magkadin.com ait olup; çalınması, alıntı yapılması, çoğaltılması gibi durumlarda ihtarda bulunmaksızın, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserlerini Koruma Kanunu ve ilgili kanun hükümleri gereği her türlü yasal mecrada haklarımızı sonuna kadar arayacağımızı bilmenizi isteriz. Site kullanım koşulları