Helikobakter pilori (H. pilori) insanlarda mide (gastrit) iç astarında kronik enflamasyona neden olan bir bakteridir.
Bakteri çoğu durumda ülser, gastrit ve mide inflamasyonu gibi bir çok sağlıksal sorunun sorumlusudur. En etkili tedavi yöntemi antibiyotikler olmasına rağmen, düzgün bir beslenme h. pilorinin neden olduğu yetersizlikleri ve noksanlıkları düzeltebilir.
Optimum beslenmeye dayalı bir diyet H. pylorinin genetik yatkınlığını değiştirilebileceği gibi, aynı zamanda hem bakterinin oluşmasını önlemeye hem de enfekte olanları hastalık sonuçlarından koruyabilir.
Turpgillerden Sebzeler ve Taze Meyveler - Turpgillerden sebzeler mide ve ince bağırsak astarındaki gastrik mukozasının korunmasını sağlar. Bu sebzeler A, C, E ve K vitamini, folat, kalsiyum ve diğer mineraller açısından zengin ve aynı zamanda kansere karşı koruyucu etkiye sahiptirler. Örnek sebzeler brokoli, lahana, Brüksel lahanası, karnabahar, şalgam bitkisi ve roka…
Demir ve B12 Vitamini - H. pylori vücutta demir ve B12 vitamininin kötü emilimine neden olur. Ve neticesinde demir eksikliği anemisi ve pernisiyöz anemi ortaya çıkar. H. pylori bakterisi antibiyotiklere tarafından temizlendikten sonra, vücut tekrar demir ve B12 vitamini absorbe edebilir. Bununla birlikte, doktorunuz demir düzeylerinizin normale gelebilmesi için takviyeler veya demir yönünden zengin besinler tüketmenizi önerebilir.
Tuz tüketimini kısıtlayın - H. pylori ile birlikte tuz tüketimi gastrik kanserine yakalanma riskini artırabilir.
C Vitamini - C vitamini mide zarının iyileşmesini hızlandırabileceği gibi, aynı zamanda bakteriden kurtulmak için tedavinin yan etkilerini azaltabilir. H. pylori sisteminizden temizlendikten sonra, C vitamini midedeki prekanseröz değişikliklerinin sayısını azaltabilir. C vitamini portakal, greyfurt, limon ve ıhlamur gibi narenciyelerde bolca bulunur.
Yüksek lifli besinler ve tam tahıllar - Yüksek lifli diyet de gastrit semptomları azaltılabilir.
Yağsız Protein Bakımından Zengin Gıdalar - Yağlı gıdalar mide gastrit ağrısı ve iltihap riskini artıran besinlerdir. Bu risklerden kaçınmak için düşük yağlı süt ürünleri, balık, fasulye ve mercimek gibi gıdaları tercih edin. Bu gıdaları hazırlarken de düşük yağlı pişirme yöntemlerini uygulayın.
Sakınılması gereken gıdalar - Tuz, şeker, çikolata, kahve, yağlı süt ürünleri, yağlı kırmızı et, işlenmiş et, salamura ürünler, rafine tahıllar, gazlı içecekler, baharatlı gıdalar ve alkollü içkilerden sakının.
Aşırı yemekten kaçının. Not: Ülser semptomları olan bir kişinin diyetindeki herhangi bir kısıtlamaya gitmeden önce tıbbi destek alması gerekir.
Helikobakteri nedir, nasıl bulaşır, belirtileri ve tıbbi tedavisi ile ilgili bu yazımızı okuyabilirsiniz.Yasal Uyarı: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm telif hakları magkadin.com ait olup; çalınması, alıntı yapılması, çoğaltılması gibi durumlarda ihtarda bulunmaksızın, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserlerini Koruma Kanunu ve ilgili kanun hükümleri gereği her türlü yasal mecrada haklarımızı sonuna kadar arayacağımızı bilmenizi isteriz. Site kullanım koşulları