İdrar yolu enfeksiyonu genelde kadınlarda sık rastlanan ağrılı ve rahatsız edici bir hastalıktır. Genelde birkaç gün içerisinde geçer ya da kolayca antibiyotiklerle tedavi edilebilmektedir.
Kadınlarda idrar yolu enfeksiyonu erkeklere göre 8 kat daha fazla görülmektedir. Kadınların %60 ı hayatların en az bir kez bu hastalığı geçirmektedirler.
İdrar Yolu Enfeksiyonunda Tanı: Laboratuar testleri ve idrar kültürü tanı için çoğu zaman yeterli olur.
İdrar yolu enfeksiyonunun kadınlarda ve erkeklerde nedenleri: - Bakteriler
- Böbrek taşları
- Kabızlık
- Mesanenin tamamen boşalmaması
- Genital hijyen
- Havuz, deniz,sauna gibi ıslak ortamlar
- Cinsel ilişki
- Genital akıntı
- Mesanenin boşaltmasını engelleyen tıkanıklıklar (prostat büyümesi, böbrek taşları
ve bazı kanser türleri neden olabilir.) - Spermizid (Bazı kadınlarda ciltte tahrişe neden olabilir. Neticesinde
mesane içine giren bakteri riskini arttırır.) - Lateks prezervatifler
- Diyaframlar
- Diyabet (şeker hastalığı)
- Menopozdan sonra östrojen kaybı
- Mesane kateterlerinin uzun süreli kullanımı
İdrar yolu enfeksiyonunun kadınlarda ve erkeklerde belirtileri: - Titreme
- Ateş
- Mide bulantısı
- Bel Ağrısı
- Birden bire başlayan kusma
- İdrarda bulanıklık ve kan görülmesi
- Göbek altında ağrı
- İdrar miktarında değişim
- Sık sık idrar çıkma
Alt İdrar Yolu Enfeksiyonları: Üretra ve mesanenin enfeksiyonu durumudur.
Belirtileri erkelerde rektal ağrı, kadınlarda
pelvik ağrı, sık sık idrara çıkma, idrar yaparken yanma hissi, kokulu, bulutlu, kanlı, kola veya çay gibi görünen idrar.
Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları: Tedavisi geç kalmış alt idrar yolu enfeksiyonları zamanla mesaneden yukarı doğru çıkarak farklı alanlarda enfeksiyona neden olabilir. Enfeksiyonun böbreklere kadar ulaşması durumu daha da ağırlaştırır. Bu hasta gruplarının acil tedavi olması gerekir. Çünkü çok ciddi boyutlara ulaşabilen bir hastalıktır.
Yineleyen idrar yolu enfeksiyonları: Relaps ve reenfeksiyon olmak üzere ikiye ayrılır. İdrar yolu enfeksiyonu antibiyotik tedavisinin sonlanmasından sonra 1-2 hafta içinde aynı patojene bağlı oluşursa relaps, ilk altı ay içinde ve yeni bir patojene bağlı oluşursa reenfeksiyon adını alır. Relaps gelişen hastalara 6 haftalık uzun süre antibiyotik tedavisi gerekliyken, reenfeksiyon geçiren hastalara yıldaki atak sayısına göre profilaktik antibiyotik tedavisi önerilir.
Belirtileri ise: - Üst sırt ve yanlarda ağrı ve hassasiyet
- Titreme
- Ateş
- Mide bulantısı
- Kusma
İdrar Yolu Enfeksiyonu Tedavisi İdrar yolu enfeksiyonu tedavisinde antibiyotik tedavisi ile hastaların %80'inde iyileşme sağlanabilir. Ağrıyı hafifletmek için spazm çözücü ve ağrı kesici ilaçlar reçete edilir. Bol sıvı tüketilerek mekanik hijyen sağlanır ve tedavinin başarı oranı arttırılabilir.
Üst idrar yolu enfeksiyonu vakalarında hasta hastaneye yatırılarak antibiyotik tedavisi uygulanır. Nükseden enfeksiyon problemlerinde ilk olarak altta yatan sorunun çözümü için cerrahi gerekebilir. Kasık bölgesinde hakim olan ağrı için sıcak su torbasından yararlanılabilir. Uygulanan sıcak su torbası ile idrarın daha ağrısız bir şekilde dışarı atılması sağlanabilir.
İdrar yolu enfeksiyonlarının tıbbi tedavisi, doğal ve bitkisel çözüm yöntemleri ve nelerin iyi geleceği ile ilgili olarak bu yazımızı okuyabilirisniz. Güncellendi: 3 Şubat 2015
Yasal Uyarı: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm telif hakları magkadin.com ait olup; çalınması, alıntı yapılması, çoğaltılması gibi durumlarda ihtarda bulunmaksızın, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserlerini Koruma Kanunu ve ilgili kanun hükümleri gereği her türlü yasal mecrada haklarımızı sonuna kadar arayacağımızı bilmenizi isteriz. Site kullanım koşulları