İdrarda Kan Gelmesinin Nedenleri Ve Tedavisi

İdrarda Kan Gelmesinin Nedenleri Ve Tedavisi

pin
Tıbben hematüri olarak bilinen idrarda kan gelmesi ciddi tıbbi bir durumun belirtisi olabilir ve göz ardı edilmemelidir. İdrarda kan gelmesinin bütün durumları alta yatan nedenin anlaşılması açısından bir doktor tarafından değerlendirilmelidir.

İdrarda kan için spesifik bir tedavi yoktur. Tedavi altta yatan nedene göre yapılır. Birçok durumda ise herhangi bir tedavi gerekmeyebilir.

İdrardaki kan idrarın yapıldığı böbrekten geleceği gibi diğer uriner sistemlerden de gelebilir. Bazı durumlarda idrarda kan çıplak gözle görünmeyebilir ve yalnızca laboratuar testleriyle tespit edilebilir.

İdrarda Kan Gelmesinin Nedenleri

İdrarda kana yol açabilecek birçok neden vardır. Rengi, miktarı, konsantrasyonu ve diğer faktörler tanı konulmasında yardımcı olabilir. İdrar rengi genelde kanama derecesine göre değişir ve kırmızı, pembe veya kahverengi arasında değişebilir.

Genellikle idrarda kan gelmesi ağrısız bir durumdur, ancak zamanla kan pıhtısı idrarda görünmeye başlayınca ağrılı hale gelebilir.

Hematüriye pancar, çilek ve ravent vb gıdalar neden olabileceği gibi bazı laksatifler de neden olabilir. Böyle bir durum birkaç gün içerisinde iyileşir.

İdrarda kan gelmesinin en sık nedenleri şunlardır:

1. İdrar Yolu Enfeksiyonları

Bakteriler üretra yoluyla üriner sisteme girer ve yan tarafta ağrı, idrara çıkma sıklığında artış, idrar yaparken yanma hissi ve ağrı gibi çeşitli belirtilere neden olur. Ama yaşlılarda ise mikroskopik kan testiyle belirtiler anlaşılır.

2. Böbrek Enfeksiyonu

Pyelonefrit olarak da adlandırılır ve belirtileri idrar yolu enfeksiyonundaki belirtilere benzer.

3. Mesane veya Böbrek Taşı

Dehidratasyon (susuzluk) veya doğuştan metabolizma hataları gibi durumlar böbrek veya mesane duvarlarında taşların gelişme riskini artırabilir. Genellikle kanama ağrısızdır ama böbrek taşları keskin kenarlara sahip ise, şiddetli ağrı ve kanamaya neden olur.

4. Prostat Büyümesi

Prostat bezinin büyümesi (çoğunlukla yaşlanan erkeklerde) kan damarları üzerindeki baskıyı artırabilir ve kanamaya neden olabilir. Buna ek olarak idrar yapmada zorlanma, sıkışma ve artan idrar sıklığı gibi semptomlara neden olabilir. Tedaivisi ilaçlar ve diyet ile yapılmaktadır.

5. Yorucu Egzersizler

Yorucu egzersiz veya faaliyetler idrarda kana neden olabilir. Koşucularda yaygın olan bir durumdur.

6. Trombositopeni

Trombositler kan pıhtılaşmasında önemli bir rol oynayan kanın önemli bir bileşenidir. Trombositopeni trombosit sayısının düşüklüğü ile ilgili bir durumdur.

7. Kanser veya Malign Patolojisi

Böbrek, mesane ve prostat kanseri erkeklerde hematüriye neden olabilir. Ayrıca kadın genital sistemi de idrarda kanamaya neden olabilir.

8. Cinsel ilişki

Güçlü cinsel aktivite idrarda kan görülmesine neden olabilir. Hiçbir ciddi iç yaralanma meydana gelmişse bir kaç saat içinde geçer.

9. Kalıtsal Hastalıklar

Alport sendromu ve orak hücreli anemi (kırmızı kan hücrelerinde hemoglobin kusuru) gibi kalıtsal hastalıklar da idrarda kana neden olabilir.

10. İlaçlar

Anti kanser ilaçları, kan inceltici heparin, aspirin, penisilin ve laksatifler idrarda kana neden olabilir.

Yasal Uyarı: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm telif hakları magkadin.com ait olup; çalınması, alıntı yapılması, çoğaltılması gibi durumlarda ihtarda bulunmaksızın, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserlerini Koruma Kanunu ve ilgili kanun hükümleri gereği her türlü yasal mecrada haklarımızı sonuna kadar arayacağımızı bilmenizi isteriz. Site kullanım koşulları

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR