İrritabl barsak sendromu yaygın bir bağırsak hastalığıdır. IBS belirtileri daha erken bir aşamada tespit edilir ise, bu hastalık kolaylıkla yatıştırılabilir.
İrritabl Bağırsak Sendromu ya da IBS bağırsaklar ile ilgili bir durumdur. Bu durum kabızlık, ishal, şişkinlik ya da kramp ve mide ağrısına neden olur. Bu bozukluğun kesin nedeni bilinmemektedir ve hastalığın gelişimindeki nedenleri kişiden kişiye farklılık gösterebilir.
Belirli gıdaların sindirimi, anksiyete, stres veya sindirim sistemi ve beyin arasındaki sinyallerin işlenmesindeki bir düzensizlik bu durumun nedenleri olabilir. Bu hastalıktan muzdarip kişilerin bağırsak kaslarının hareketi sorunlu ve çok hassas bir gastrointestinal sisteme sahiptirler.
IBS dünyada en sık görülen bağırsak bozuklukları arasında yer almaktadır ve dünya çapındaki insanların yaklaşık %7 ila % 10'unu etkilemektedir. Kadınlarda bu durumun görülmesi erkeklere göre iki kat daha yüksektir.
İrritabl Barsak Sendromu Belirtileri Nelerdir? - Bağırsak hareketlerinde değişim (ishal veya kabızlık sonucu dışkısal değişimler…)
- Aşırı gaz ve şişkinlik
- Göbek alt kısmında hissedilen ağrı
- Mukus ihtiva eden dışkı
Ayrıca aşağıdaki işaretlerde görülebilir;
- Anksiyete veya depresyon
- Yorgunluk
- Baş ağrısı
- Ağızda hoş olmayan bir tat
- Sırt ağrısı
- Uyku problemleri (uykusuzluk)
- Seks sırasında ağrı veya azalmış cinsel istek gibi cinsel sorunlar
- Kalp çarpıntısı
- Üriner semptomlar
Eğer en az 6 ay süreyle yukarıda belirtilen IBS semptomlarından muzdarip iseniz, İrritabl Bağırsak Sendromu hastası olma ihtimaliniz çok yüksek. Semptomlar genellikle yemekten sonra, stresli zamanlarda ya da adet döneminde etkisini gösterirler.
Tedavi edilmeyen IBS'nin kolan kanseri riskini artırdığını unutmayın. Eğer aşağıdaki belirtilerden birini gözlemlerseniz, tıbbi destek almaya çalışın.
- Gece boyunca artan karın ağrısı
- Ani kilo kaybı
- Rektal kanama
Evde IBS belirtilerini nasıl rahatlatabilirsiniz? - Lifli besin tüketimini artırarak
- Bazı gıdalardan kaçınarak -
Çikolata, gazlı içecekler, kahve, süt ürünleri, alkol, şekersiz tatlandırıcılar. Gaz sorununuz var ise, gaz yapacak gıdalardan kaçınmanız gerekir. Örneğin; fasulye, brokoli gibi… - Düzenli yemek alışkanlıkları edinmeye çalışın
- Bolca su içmeye ve düzenli egzersiz yapmaya özen gösterin.
Yasal Uyarı: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm telif hakları magkadin.com ait olup; çalınması, alıntı yapılması, çoğaltılması gibi durumlarda ihtarda bulunmaksızın, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserlerini Koruma Kanunu ve ilgili kanun hükümleri gereği her türlü yasal mecrada haklarımızı sonuna kadar arayacağımızı bilmenizi isteriz. Site kullanım koşulları