K vitamini yağda çözünen önemli bir vitamindir ve eksikliği her yaş grubunu etkileyebilir. Ancak bebeklerde K vitamini eksikliğinin ortaya çıkma olasılığı daha sıktır.
K vitamini temelde K1 ve K2 vitaminlerini içeren bir bileşikler grubudur. K vitamini kanın pıhtılaşmasında ve aşırı kanamaların önlenmesinde önemli bir rol oynar. Aynı zamanda, doğru kemik yoğunlupunun korunması ve kırıkların iyileşmesinde önemli oranda katkıda bulunur.
K vitamini Japonya'da osteoporoz ve romatoid artrit tedavilerinde popüler bir seçenek haline gelmiştir.
Günlük ne kadar K vitamini almalıyız? Vitaminler için günlük alınması gereken miktar yaş ve cinsiyete göre değişir. Emzirme, hamilelik, hastalık ve diğer bazı faktörlerde günlük alınması gereken miktarı değiştirebilir. Buna göre alınması gereken günlük K vitamini yaş gruplarına göre;
- Yaş 19 yaşın üzerindeki erkekler günlük en az 90mcg ve 19 yaşın üzerindeki üzerinde kadınlarllar ise 120mcg almalı. Bu hamile kadınlar için aynıdır.
- 18 yaşın altındaki kızlar için alınması gereken günlük miktar 75 mcg.
- 14 ve 18 yaş arası gençler için günlük en az 75mcg.
- 9 ve 13 yaş arası çocuklar günlük en az 60 mcg.
- 4-8 yaş arası çocuklar için günlük en az 55mcg.
- 1-3 yaş arası çocuklar için günlük en az 30mcg.
- 7-12 aylık bebekler için günlük en az 2.5 mcg
- 0-6 aylık bebekler için günlük en az 2 mcg
K vitamini eksikliğinin nedenleri nedir? Düşük K vitamini seviyelerine aşırı kanama yol açabilir. K vitamini eksikliği genelde yeni doğan bebeklerde yaygın görülen bir durumdur. Doktorlar yeni doğan bebeklerde sorunun ortadan kaldırılması için K vitamini enjeksiyonu tavsiye edebilir.
Bazen yetişkinlerde birçok farklı nedenden dolayı K vitamini eksikliği ile karşı karşıya kalabilirler. Bazı insnaların vücudu sağlıksal problemlerden dolayı yağları absorbe edemez. Örneğin; siroz hastalığı gibi. Bu kişilerin uzun süre antibiyotik tedavileri görmeleri gerekir. Aşırı alkol tüketimi de vücutta K vitamini seviyesini azaltabilir.
K vitamini eksikliğinin belirtileri nelerdir? K vitamini eksikliği genellikle nadirdir. Çünkü K vitamini bir çok baharat ve yeşil yapraklı sebzelerde bol miktarda bulunmaktadır. Ayrıca bağırsaktaki bazı bakteriler de K vitamini yapabilir. Ne yazık ki, antibiyotiklerin aşırı kullanımı vücut için yararlı olan bu bakterileri öldürmektedir.
K vitamini eksikliğinin en yaygın belirtisi kanama ve kan pıhtılaşması (uzun süreli pıhtılaşma) ile ilgilidir. Diş etlerinin kanaması , idrardan kan gelmesi (hematuri), ciddi adet kanamaları, burun kanamaları, göz kanamaları,hematom, yumurtalık kanamaları veya sindirim sistemindeki kanamalar gibi. Kıkırdak kalsifikasyonu, anemi, purpura hastalığı, kolay cilt morarmaları, osteopeni, osteoporoz, kırıklar, yeni doğanlarda beyin kanaması ve yumuşak dokuların kireçlenmesi de K vitamini eksikliğinin diğer bazı işaretlerinden olabilir.
K vitamini eksikliği nasıl teşhis edilir? Aşırı veya beklenmeyen kanamalar genellikle K vitamini eksikliğinin bir işaretidir, ama bazen ek laboratuvar testlerinin bunu doğrulaması gerekir.
K vitamini eksikliği nasıl tedavi edilir? K vitamini eksikliğinin tedavisinde enjeksiyonlar ve oral takviyeler kullanılabilir. Bu tedavilerin etkileri 2-5 gün içerisinde belli olur. Eğer altta yatan neden kronik bir durum değilse etkiler pozitif olacaktır.
Hangi besinler yüksek K vitamini içerirler? Enjeksiyonlar ve oral takviyeler yoluyla vitamin K alabilirsiniz. Başka bir seçenek ise diyete K vitamini yönünden zengin gıdalar ekleyerek vücudunuzun K vitamini düzeyini korumaya çalışabilirsiniz.
- Yeşil yapraklı sebzeler - Kale (en çok kalede bulunur), ıspanak, pazı, pancar, yeşil Marul, Bahçe Tere, roka, hindiba, brokoli, lahana ve karnabahar ...
- Acılı baharatlarda - acı biber, kırmızı biber ,,,
- Bu gıdalara ek olarak K vitamini aynı zamanda turşu, soya fasulyesi, bitkisel yağlarda (kanola, soya, zeytin ve susam yağı) ve kurutulmuş meyvelerde (armut, yaban mersini, vs.) bolca bulunur.
Yasal Uyarı: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm telif hakları magkadin.com ait olup; çalınması, alıntı yapılması, çoğaltılması gibi durumlarda ihtarda bulunmaksızın, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserlerini Koruma Kanunu ve ilgili kanun hükümleri gereği her türlü yasal mecrada haklarımızı sonuna kadar arayacağımızı bilmenizi isteriz. Site kullanım koşulları