Meme kanseri genellikle meme dokusunda bir kitle şeklinde ortaya çıkar, ancak memedeki kitlelerin çoğu kanserli değildir.
BelirtilerIki memenizden birinde kitle, kalınlaşmış bir bölge, göğüs ucu akıntısı (kanla karışık da olabilir), koltuk altlarınızdan birinde kitle veya şişlik, memeleriniz üzerindeki deride çökmeler gibi bir değişiklik hissettiğinizde GP'nize görünün.
Dikkat etmeniz gereken diğer değişiklikler meme ucunuzda veya etrafında kızarıklık, meme ucunuzda memenin içine doğru çökme gibi değişiklikler veya memelerinizde ya da koltuk altlarınızda regl döneminizle ilgili olmayan ağrılardır.
Memelerinizin normalde nasıl göründüklerini ve dokunduğunuzda nasıl hissedildiklerini bilmeniz herhangi bir değişiklik meydana geldiğinde bunu fark etmenizi kolaylaştırır. Memelerinizi banyoda veya giyinmeden önce kontrol edin.
Memelerinizde herhangi bir değişiklik fark ederseniz, bunun mutlaka meme kanseri demek olmadığını unutmayın. Ancak, yine de emin olmak için GP'nizi en kısa zamanda bilgilendirmeniz gerekir.
NedenleriMeme kanserinin neden meydana geldiği bilinmemekle birlikte, hastalığın meydana gelmesi ihtimalini artıran bazı risk faktörleri tespit edilmiştir. Meme kanserine yakalanma riskiniz yaşınız ilerledikçe artar. Ailenizde meme kanseri olması da hastalığa yakalanma riskinizi artırır.
Eğer daha önce meme kanseri geçirmişseniz, diğer memenizde de kanser görülme ihtimali yüksektir. Ayrıca, memenizde iyi huylu kitle olması veya yoğun dokulu (meme hücrelerinin yüksek konsantrasyonlu olması) memelere sahip olmak da meme kanserine yakalanma riskinizi bir miktar artırabilir.
Bazen, meme kanseri hücreleri östorojen hormonu tarafından tetiklenir. Bu nedenle, regl kanamalarınız küçük yaşta başlamış ve menopoza geç girmişseniz, östorojene daha uzun sure maruz kalmış olduğunuzdan meme kanseri riskiniz de artar.
Meme kanseri riskini artıran diğer faktörler arasında fazla kilolu veya obez olmak, uzun boylu olmak, çok fazla alkol tüketmek ve hormon eksikliği tedavisi (HRT) görmüş olmak da sayılabilir.
Meme kanseri ameliyatıMeme kanseri olan kadınların çoğunun cerrahi operasyon geçirmesi gerekebilir ve bu genellikle göreceğiniz ilk tedavi biçimidir.
Diğer meme kanseri tedavileri Meme kanseri ameliyatından sonra, kalan kanser hücresi varsa bunların da yok edilebilmesi için kemoterapi veya radyoterapi ya da her ikisini de almanız gerekir. Memenin korunduğu ameliyatların ardından, kalan kanser hücresi varsa bunların da yok edilebilmesi için radyoterapi almanız gerekir.
Mastektomi operasyonunda ise meme ucu da dâhil olmak üzere tüm meme alınır. Ancak, olguların çoğunda mastektominin ardından alınan memeyi yeniden oluşturmak üzere rekonstrüktif cerrahi de uygulanır.
Meme kanseri ameliyatından sonra, kalan kanser hücresi varsa bunların da yok edilebilmesi için kemoterapi veya radyoterapi ya da her ikisini de almanız gerekir.
Korunma ve tarama - Sağlıklı ve dengeli beslenmek meme kanserinin engellenmesine yardımcı olabilir. Düzenli egzersiz de meme kanseri riskini azaltabilir.
- Ayrıca, emziren kadınlarda meme kanseri riski emzirmeyenlere göre daha azdır. Bebeğinizi ne kadar uzun süre emzirirseniz risk o kadar azalır.
- Ayrıca meme kanseri için tarama yöntemleri de mevcuttur. 50 - 70 yaş arası kadınlar NHS Breast Screening Programme'ın bir parçası olarak üç yılda bir mamografi çektirebilir.
- Ailenizde meme kanseri varsa 50 yaşından önce de meme kanseri taraması için uygun olabilirsiniz. Ailenizde aynı tarafta iki veya daha fazla yakın akrabanızda meme kanseri varsa veya yakın bir akrabanıza 40 yaşından önce meme kanseri tanısı konmuşsa GP'nizle görüşün.
- Ayrıca ailenizde erkeklerde meme kanseri olgusu olması halinde de GP'nizle görüşmeniz gerekir. GP'niz aile geçmişinize göre sizi değerlendirme için bir meme kliniğine sevk edebilir.
Yasal Uyarı: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm telif hakları magkadin.com ait olup; çalınması, alıntı yapılması, çoğaltılması gibi durumlarda ihtarda bulunmaksızın, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserlerini Koruma Kanunu ve ilgili kanun hükümleri gereği her türlü yasal mecrada haklarımızı sonuna kadar arayacağımızı bilmenizi isteriz. Site kullanım koşulları