Sabah duş sırasında, saçı kurularken veya hızlıca saçları taradığımızda saçlar dökülür. Yada demir eksikliği, stres ve hormon bozukları neticesinde de saçlarımızı kaybedebiliriz.
Ortalama günde 50 ile 100 saç arası kaybederiz. Bu normal bir saç kaybıdır.
Ama saç dökülmelerinin kaynağı ciddi tıbbi hastalıklarda olabilir. Bunun değerlendirmesini bir dermatolog yapabilir.
Telogen effluvium; Telogen effluvium hamilelik, majör cerrahi, ciddi kilo kaybı, aşırı stres sonucunda saç kaybolmasına neden olan bir fenomendir. Aynı zamanda, anti depresanlar, beta blokerler ve steroid olmayan anti-inflamatuar gibi bazı ilaçların bir yan etkisi sonucu da saç dökülebilir.
Kalıtsal Saç Dökülmesi: Genetik saç dökülmesi androgenetik alopesi olarak bilinmektedir. Saç dökülmesinin en sık nedenidir.
Saç dökülmelerinin sebepleri nelerdir ve nasıl durdurabiliriz? Günde iki kez kafa derisine
minoksidil (Rogaine) uygulayarak saç dökülmesi yavaşlatabilirsiniz (Hamile kadınların bu ilacı kulanmaması lazım).
Milyonlarca insan, çoğu kadın,
tiroid hastalığından muzdarip. Tiroid bezi tüm vücut fonksiyonlarının düzenleyicisidir. Örneğin; saçların büyümesi, tırnakların büyümesi gibi. Yetersiz veya çok fazla iyot tüketimi bunun sebebi olabilir.
Lupus: Lupus kronik bir otoimmün hastalıktır. Vücudun kendi bağışıklık sistemi sağlıklı dokulara saldırmaktadır. Özellikle doğurganlık çağındaki kadınlarda görülmektedir. Ramatoluğunuza görünün. Prednizon gibi ilaçlarla tedavisi mümkün.
Demir eksikliği anemisi: Balık, yeşil yapraklı sebzeler, güçlendirilmiş tahıllar ve fasulye demir açısından zengindir. Kadınların vücudu günlük 18 mg demir e ihtiyaç duyar. demir içeriği yüksek besinler tüketin.
Polikistik över Sendromu: Yumurtalıkların çok fazla erkek hormonu üretmesi sonucu oluşan bu hastalık kısırlığa sebep olmaktadır. Bu hastalık genellikle 11 yaşında başlamaktadır. Doğum kontrol hapları ile tedavi edilebilmektedir. Örneğin; Yasmin veya aldactone.
Sağlıksız bir saç derisi iltihaplanmaya neden olabilir. İltihaplanma hem saç kaybı hem de saçların uzamasını engelleyebilir. Kepek, sedef hastalığı, saç kıran ve mantar gibi. Medikal şampuanlarla tedavi edilebilir.
Alopesi Areata: Alopesi areata otoimmün bir hastalıktır. Bağışıklık sistemi saç köklerinin saldırmaktadır. Nedeni tam olarak bilinmeyen bu hastalığın stres tetiklemesi sonucu ortaya çıktığı düşünülmektedir. Stresten uzak durmalı ve minoxidil(rogaine) ilacıda kullanılabilir.
Çok fazla şampuanlama, şekillendiriciler ve boyama sonucunda saçlar zarar görebilmektedir. Isı ve kimyasallar saçları zayıflatır. Saçınıza aşırı aletler kullanmaktan kaçının. Saç kurutma makinesini serin ve düşük olarak ayarlayın. Çok fazla renk değişikliği çok fazla kimyasal demektir. Saçınıza mola verin. Eğer saç jölesi ve spreyi kullanıyorsanız, bunların kurumasını beklemeden saçınıza şekil verin. Aksi taktir de sertleşen saçın kırılması daha kolay olacaktır.
Yasal Uyarı: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm telif hakları magkadin.com ait olup; çalınması, alıntı yapılması, çoğaltılması gibi durumlarda ihtarda bulunmaksızın, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserlerini Koruma Kanunu ve ilgili kanun hükümleri gereği her türlü yasal mecrada haklarımızı sonuna kadar arayacağımızı bilmenizi isteriz. Site kullanım koşulları