Kansızlık ve Kırmızı Kan Hücresi (Alyuvarlar) Sayısını Artıran Gıdalar

Kansızlık ve Kırmızı Kan Hücresi (Alyuvarlar) Sayısını Artıran Gıdalar

pin
Oksijen vücuttaki her hücre için önemlidir ve o olmadan hücrelerin fonksiyonu olamaz, Temel görevi vücuda oksijen taşımak olan kırmızı kan hücreleri 1mm3 kanda, kadınlarda 4.8 milyon erkeklerde 5.4 milyon alyuvar içermektedir.

Anemi (kansızlık), kırmızı kan hücrelerinin sayısının veya oksijenin taşıma kapasitesinin vücudun temel fizyolojik ihtiyaçlarını karşılamak için yetersiz olduğu bir durumdur. Bundan dolayı günlük beslenmenize aşağıdaki gıdaları ekleyerek kırmızı kan hücreleri sayısını artırabilirsiniz.

Kırmızı kan hücreleri ve demir eksikliği:

aneminin en sık nedeni demir eksikliği olduğuna inanılmaktadır.Vücut içinde yeterli demiri üretemezse, yeterli hemoglobini de üretemez. Hemoglobin vücuttaki oksijen taşıyan kan proteini içeren Heme biçiminde bir demirdir.

Anemi nedenleri:

Düşük hemoglobin sayısı (folik asit, vitamin B12 ve C eksikliği) kansızlığa neden olur. Diğer nedenleri ise kaza sonucu kan kaybı, kemik iliği bozuklukları, kanser, böbrek enfeksiyonları, aşırı ağrı kesici kullanımı ya da ağır adet akışıdır.

Aneminin belirtileri:

Genel belirtileri demir eksikliğine bağlı soluk cilt, halsizlik, açıklanamayan yorgunluk, nefes darlığı, konsantrasyon kaybı. kan testi ile demir eksikliği kolayca anlaşılabilir.

Düşük RBC ve Hastalık:

Düşük demir sayısı veya hemoglobin sayısı eksikliği hemen vücudun metabolizmasını etkiler. böbrek hastalığı, talasemi, hemolitik anemiden dolayı Orak hücreli anemi yada kronik anemiye tıbbi müdahale gerekir.

B Vitamini:

Yeterli kırmızı kan hücreleri üretmek için folik asit ve B12 vitamine ihtiyaç vardır. Folat eksikliğini gidermek için yeşil yapraklı sebzeler açısından zengin bir beslenme tercih edilmelidir. Örneğin; ıspanak, çemen, fasulye ve mercimek. Aynı zamanda sebzeleri aşırı pişirmekten ve uzun bir süre boyunca oda sıcaklığında bırakmaktan kaçınılmalıdır.

B12 Vitamini:

B12 Vitamin eksikliği vejetaryenler görülür çünkü B12 hayvansal ürünlerde bulunur. Karaciğer, ton balığı, yumurta ve vejetaryenler için süt, peynir ve yoğurt tüketerek B12 vitamini eksikliğini giderebilirsiniz.

Demir:

Kuşkonmaz, susam, badem, incir ve siyah üzüm demir açısından zengin kaynaklarıdır. demir mutfak eşyaları kullanarak yemek pişirme gıdalardaki demir içeriğini artırır.

Bahçe teresi:

Bahçe tere tohumu çok iyi bir demir kaynağıdır. Hemoglobin düzeylerini geliştirmek için salatalara ekleyerek en az günde iki kez tüketin.

C Vitamini:

Çilek, tatlı ıhlamur, guava, brokoli, dolmalık biber gibi gıdalar ile C vitamini alımını artırarak demir emilimini kolaylaştırabilirsiniz.

Aşırı baharat tüketmekten kaçının:

Demir emilimini etkileyecek oksalik asit içeren baharatları aşırı tüketmekten kaçının.

Kahve, çay, alkol tüketimini sınırlamak:

Kahve, çay ve alkol tüketiminizi azaltın çünkü bunlar demir emilimini engellerler.

Yasal Uyarı: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm telif hakları magkadin.com ait olup; çalınması, alıntı yapılması, çoğaltılması gibi durumlarda ihtarda bulunmaksızın, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserlerini Koruma Kanunu ve ilgili kanun hükümleri gereği her türlü yasal mecrada haklarımızı sonuna kadar arayacağımızı bilmenizi isteriz. Site kullanım koşulları

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR