Kokulu kulak akıntısı veya geçici işitme kaybı gibi kolesteatom belirtileri ortaya çıkarsa, derhal kontrol edilmelidir. Tedavi edilmezse, kolesteatom nihayetinde kalıcı sağırlığa yol açabilir!
Kolesteatoma orta kulağı etkileyen farklı bir hastalıktır. Orta kulakta kanserli olmayan bir dokunun büyümesi ile karakterize edilir. Kanserli olmamasına rağmen, doku boyutu büyür ve kulak içinde komşu dokuları tahrip edebilir. Bu kistin büyümesi denge ve işitmeden sorumlu diğer yapılar da dahil olmak üzere kulak yapılarına zarar verebilir.
Kolesteatom Belirtileri Nelerdir? Enfeksiyonun başlangıcında semptomları hafiftir. Ancak kist büyümeye devam ettikçe belirtiler daha şiddetli olur. Bu durumun ilk belirtileri arasında kulakta kokulu deşarj akıntı görülür. Zamanla kulak içinde basınç inşa edilecek ve rahatsızlıklar başlayacaktır. Bu belirtilere kulak içinde veya arkasında acılı ağrılar da eşlik edebilir. Kulak içerisinde ki basıncın artması sağırlığa yol açabilir. İhmal edilmesi durumunda, kist büyüyerek yüzü de etkilemeye başlar. Örneğin; yüz kaslarının zayıflatması veya yüz felci gibi. Kist büyümeye başladıkça hastalar da baş dönmesi hissi de başlayabilir.
Diğer olası kolesteatom belirtileri şunları içerebilir:
- Kulak enfeksiyonu, kötü kokuya neden olan
- Geçici veya kalıcı işitme kaybı
- Vertigo, etrafındaki şeylerin dönüyor duygusu
- Tinnitus, kulak çınlaması
- Yüz bölgesinin yarısında yüz kaslarının zayıflaması
- Labirentler, iç kulak boşluğu
- Beyin apsesi
- Sürekli kulak drenajı
- Menenjit
- Kist beyne yayılabilir
Kolesteatom neden olur? Kolesteatom oluşumu ile ilgili çeşitli teoriler mevcuttur. Bugüne kadarki teorilerin çoğunluğu bu durumun östaki tüpünün düzgün çalışmamasından kaynaklı olduğunu düşündürmektedir.
Yaygın mıdır? İstatistikler her 10.000 kişiden sadece bir kişinin bu durumdan muzdarip olduğunu göstermektedir.
Cholesteatoma nasıl teşhis edilir? Bu durumun teşhis için kullanılan yöntemler semptomlara bağlıdır. Örneğin, doktor kulak içini incelemek için bir otoskop kullanır veya doktorunuz bir bilgisayarlı tomografi (BT) taraması isteyebilir.
Kolesteatom nasıl tedavi edilir? Ön tedavi kistin büyümesini ve kulak içindeki drenajı durdurmak için antibiyotik, kulak damlaları ve kulak temizliğini içerebilir. Kolesteatom komplike ise cerrahi tedavi ciddi komplikasyonları önlemek için gerekli olabilir. Nadir durumlarda, uzun süreli hastanede kalarak doktor gözetiminde bir antibiyotik tedavisi gerekli olabilir.
Yasal Uyarı: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm telif hakları magkadin.com ait olup; çalınması, alıntı yapılması, çoğaltılması gibi durumlarda ihtarda bulunmaksızın, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserlerini Koruma Kanunu ve ilgili kanun hükümleri gereği her türlü yasal mecrada haklarımızı sonuna kadar arayacağımızı bilmenizi isteriz. Site kullanım koşulları