Kolesterol vücudun bütün hücrelerinde bulunan balmumumsu ve yağ benzeri bir maddedir. Aynı zamanda süt ürünleri, yumurta ve et gibi bazı gıdalarda da bulunur.
Vücudunuzun düzgün çalışması için biraz kolesterol gerekir. Membran (zar) olarak bilinen hücre duvarlarının hormonlar, D vitamini ve safra asitleri üretebilmesi için kolesterol gerekir. Fakat vücudun kolesterole sınırlı bir miktarda ihtiyacı vardır. Çok fazla olduğu zaman, kalp hastalığı gibi sağlık sorunları gelişebilmektedir.
Kolesterol Çeşitleri Kolesterol bir proteine bağlı kan yoluyla hareket eder. Protein ve kolesterolün birleşimi lipoprotein olarak adlandırılır. Kanda lipoproteinlerin üç tipi vardır: Yüksek yoğunluklu, düşük yoğunluklu ve çok düşük yoğunluklu.
- Düşük yoğunluklu lipoproteinler (LDL) – Kötü kolesterol: Damar duvarlarında plak birikimine neden olur. Kandaki fazla LDL, kalp hastalığı riskini artırır.
- Yüksek yoğunluklu lipoproteinler (HDL) - İyi kolesterol: Vücudun LDL kurtulmasına yardımcı olurlar. HDL'in yüksek seviyesini korumak iyidir. HDL düzeyi düşük ise kalp hastalığı riski artar.
- Çok düşük yoğunluklu lipoproteinler (VLDL): Düşük yoğunluklu lipoproteinlere benzerler. Çok fazla yağ ve az miktarda protein içerirler.
- Trigliserid: Yağın başka bir türüdür ve VLDL ile kanda taşınır. Fazla kalori, alkol veya vücuttaki şeker trigliserid haline dönüştürülür ve vücuttaki yağ hücrelerinde depolanır.
Yüksek kolesterol belirtileri ve işaretleri nelerdir? Ne yazık ki, yüksek kolesterol için herhangi bir belirti çoğu durumda görülmemektedir. 20 yaşın üzerindeki herkesin kolesterol düzeylerini en az beş yılda bir kontrolünü yaptırmaları gerekir. Buda kan testiyle mümkündür.
Ne gibi Faktörler Kolesterol Seviyelerini Etkiler ve kolesterole neden olur?
- Diyet: Kolesterol düzeylerini yediğiniz gıdalardaki doymuş yağlar ve kolesteroller artırır. Kolesterol düzeyini düşürmek için beslenmenizde doymuş yağ ve kolesterolü azaltmaya çalışın.
- Kilo: Aşırı kilolu olma kalp hastalığı için bir risk faktörü olmasının yanı sıra kolesterolü de artırabilir. Kilo kaybetmek kötü kolesterol (LDL) ve total kolesterolü düşürmeye yardımcı olur. Ve aynı zamanda iyi kolesterol (HDL) seviyesini arttırır.
- Egzersiz: Düzenli egzersiz LDL düşürmeye ve HDL yükseltmeye yardımcı olur. günde en az 30 dakika fiziksel olarak aktif olarak çalışmalısınız.
- Yaş ve cinsiyet: Yaşlandıkça kolesterol düzeyleri yükselir. Menopozdan önce kadınlar erkeklere göre total kolesterol düzeyleri azalma eğilimindedir. Menopoz sonrası da, kadınların LDL düzeyleri yükselmektedir.
- Diyabet: Kötü kontrollü diyabet kolesterol düzeylerini artırır. Şeker hastalığı kontrolü yaptırmak kolesterol düzeylerinin düşmesine neden olur.
- Yüksek kan basıncı.
- Kalıtım: Genleriniz kısmen vücudunuzun ne kadar kolesterol yapacağını belirler. Yüksek kan kolesterolü ailelerde genetiksel olabilmektedir.
- Diğer Faktörler: Bazı ilaçlar ve tıbbi durumlar yüksek kolesterole neden olabilir.
20 yaşın üzerindeki herkesin kolesterol düzeylerini en az beş yılda bir kontrolünü yaptırmaları gerekir.
Kolesterol ve Kalp Hastalığı Riskini nasıl azaltabilirsiniz?
- Düşük kolesterollü gıdalar yiyin (Örneğin; düşük yağlı garnitürler ve soslar kullanın ve doymuş yağ oranı yüksek gıdalardan kaçının. Sebze, meyve ve lif açısından zengin kepekli tahıllar tüketmeye çalışın). Günlük kolesterol alımının 300 miligram az olması önerilmektedir. Eğer kalp hastalığınız varsa bunun 200 mg dan az olması gerekir.
- Sigarayı bırakın. Sigara HDL "iyi" kolesterolü düşürür.
- Egzersiz yapın. Egzersiz bazı kişilerde HDL artırır.
- Doktor reçetesi ile ilaç kullanmak.
Yüksek Kolesterol Nasıl Tedavi Edilir? Kolesterolü düşürmek için iki temel yol vardır
: Kalp- sağlıklı bir diyet ve kolesterol düşürücü ilaçlar.
Hangi İlaçlar Yüksek kolesterol tedavisinde kullanılır? Kolesterol düşürücü ilaçlar şunlardır:
- Statinler
- Niasin
- Safra asidi reçineleri
- fibratlar
Kolesterolü düşüren doğal (bitkisel) tedaviler; Bazı doğal ürünlerin kolesterolü düşürmek için yararlı olabileceği kanıtlanmıştır.
- Enginar
- Arpa
- Beta-sitosterol (oral takviyeler ve bazı margarinlerde bulunur)
- Sarı Psyllium (Sinirliot yada Karnıyarık otu)
- Sarımsak
- Yulaf kepeği (yulaf ezmesi ve kepekli yulaf bulunur)
- Sitostanol (oral takviyeler ve bazı margarinlerde bulunur)
Yasal Uyarı: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm telif hakları magkadin.com ait olup; çalınması, alıntı yapılması, çoğaltılması gibi durumlarda ihtarda bulunmaksızın, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserlerini Koruma Kanunu ve ilgili kanun hükümleri gereği her türlü yasal mecrada haklarımızı sonuna kadar arayacağımızı bilmenizi isteriz. Site kullanım koşulları