Aşırı terleme (hiperhidroz) hayatı tehdit edici değildir, ancak yaşam kalitesini tehdit edebilir.
Aşırı terleme, terleme miktarına göre sıkıntı ve sorunların nedeni olarak tanımlanır. Kesin nedeni bilinmemektedir, ancak insanların % 1 ila % 3'ü aşırı terlemeden muzdariptir. Hiperhidroz genellikle ergenlik ya da genç erişkinlik döneminde başlar.
Terleme vücudun kendisini soğutma yöntemidir. Vücudumuzda terlemeyi ayarlayan, sempatik sistemdeki ayar bozukluğudur. Kol altı aşırı terlemesi olan kişilerde sempatik sistem aşırı duyarlı ve aşırı aktif çalışmaktadır.
Hiperhidrozun türleri vardır.
Genelleştirilmiş hiperhidroz geçmişte hiperhidroz yaşamamış insanlarda aniden ortaya çıkar ve genellikle tanımlanabilir bir nedeni vardır. Endokardit veya lenfoma, ilaçlar, obezite ve düşük kan şekeri nedenleri gibi. Alta yatan neden sonrasında tedavi edilebilir.
Fokal hiperhidroz'da aşırı terleme vücudun bir kısmında odaklanmıştır. Örneğin avuç içi, ayaklar veya koltuk altları gibi. Fokal hiperhidrozun nedeni bilinmemekte ve genetik olduğu düşünülmektedir.
Aşırı terleme kişinin yaşantısını etkileyecek derecede ise;
- Geçici tedavi; krem, losyon, botoks, iyontoforez
- Kalıcı tedavi; klipsli ETS yapılabilir (20-25 dak bir işlem ve başarı oranı %97)
Alüminyum klorürden yapılmış bir antiperspirant reçeteli deodoran, jel oluşturarak çalışır. Son zamanlarda yapılan çalışmalar da alüminyum klorid jelin yan etkileri olmadan etkili bir şekilde terlemeyi önlediğini göstermiştir.
Aşırı terlemeyi önlemek içim doğal ve topikal tedaviler: Diyetisyenlere göre ise sindirimi zor olan besinlerin (çiğ sebze, meyve, süt ürünleri ve kırmızı et), baharatlı yemeklerin, şekerli tatlıların ve kafein gibi ağır içeceklerin metabolizmayı gerektiğinden fazla efora sarf ettirdiğinden terleme nedeni olarak görmektedirler.
Cildin pH düzeylerine yardımcı olacak topikal tedaviler ( toz olarak koltuk altına uygulanan mısır nişastası, elma sirkesi veya limon suyu) terlemeyi kontrol altına alabilir.
Doğal liflerden yapılmış nem emen elbiseler aşırı terlemeyi önlemeye yardımcı olabilir.
Yasal Uyarı: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm telif hakları magkadin.com ait olup; çalınması, alıntı yapılması, çoğaltılması gibi durumlarda ihtarda bulunmaksızın, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserlerini Koruma Kanunu ve ilgili kanun hükümleri gereği her türlü yasal mecrada haklarımızı sonuna kadar arayacağımızı bilmenizi isteriz. Site kullanım koşulları