Korku stresli bir uyaran ile beyinde başlayan ve kimyasalların serbest bırakılması ile biten bir zincir reaksiyonudur. Savaş ya da kaç tepkisi olarak da bilinen korku tepkisi tamamen otonomiktir yani istem dışıdır.
Korku yaratma süreci korkutan uyarıcı ile başlar ve savaş ya da kaç ile biter. Ancak, başlangıç ve bitiş süreci arasında iki yol vardır. Bu yolardan birinde olayların gelişimi hızlı ve dağınıkken diğerinde ise daha uzun ve daha kesin yorumlar içerir.
Bütün korkular kötü değillerdir. Hiçbir şeyden korkmayan bir insanın uzun süre hayatta kalması da imkansızdır. Hayvanlarda ve insanlarda bazı doğru korkuların amacı hayatta kalmaya teşvik etmektir. Ama korkular çok şiddetli oldukları zaman veya büyük endişelere ve kaygılara neden oluyorsa ya da normal hayatınıza müdahale ediyor ise, bu korkulara fobi denilmektedir. Ya tedavi ettirmelisiniz ya da korkularla yüzleşip nasıl yenebileceğiniz ile ilgili stratejileri denemelisiniz.
Korkuları yenmeyle ilgili uygulayabileceğiniz teknik ve stratejiler ise: 1. Korkularınızı analiz edin. Bu durum size kontrol kazanma yolunda ilk adımı artıracaktır. Buna kabul ederek veya tanıyarak başlayın ve korkularınızı adlandırın. Sonrasında bir yere yazın. Yazdığınız korkular isterseniz üstesinden gelebileceğiniz bir sorunun varlığını kabul etmektir ve size rehber hizmeti sağlayacaktır.
Korkunuzun şeklini tanımlamaya çalışın. Eğer açıkça korkunuzun şeklini görebilirsiniz, onun sizi ne zaman etkileyeceğini ve nasıl üstesinden gelebileceğinizi anlamanıza yardımcı olacaktır.
Arzuladığınız sonuçları hayal edin. Eğer korkularınızı aşmak istiyorsanız, tamamen neyi değiştirmek istediğinizi düşünün ve küçük somut hedefler belirleyin.
2. Korkularınızın kontrolünü ele alın. Kademeli duyarsızlaştırmayı deneyin. Örneğin; köpekten korkuyorsanız, ilk köpek fotoğraflarına bakarak, sonrasında videosunu seyrederek ve daha sonrasında küçük bir köpeğe 10 m yaklaşmak gibi…
Korkunuzla doğrudan karşı karşıya geldiğinizi düşünün. Bazen korkular ile karşı karşıya kalmak, onları aşmak için en iyi yoldur.
3. Korkunuz hakkında düşünürken yolunu veya yöntemini değiştirin. Olumlu bir bakış açısıyla heyecanını kabul etmeye çalışın. Örneğin korku filmi seyrederken veya herhangi bir extreme spor yaparken verdiği heyecanı ve tutkuyu yaşamak gibi…
Korkularınızı bir fırsat olarak görmeye başlayabilirsiniz. Korku sorunlarınızın tespitine ve onları nasıl çözmeye yardımcı olacağınız ile ilgili bir araç görevi görebilir.
4. Eğer korkulu hissetmeye başlarsanız; durun ve nefesinize odaklanın. İçinizden 7'e kadar sayarak nefes almaya çalışın ve sonrasında içinizden 11'e kadar sayarak yavaş yavaş nefes vermeye çalışın. 7/11 nefes egzersizi olarak bilinen bu teknik, sakinleşmenize yardımcı olacaktır.
5. Korkularınıza hayatınızda bir yer verebilirsiniz. Tamamen hayatınızdan korkuyu ortadan kaldırabilmenin hiçbir yolu yoktur. Bu bir duygudur, sevinç ya da üzüntü gibi. Korku karakteri geliştirir ve nasıl cesaretle hareket etmemizi bize öğretir.
Yasal Uyarı: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm telif hakları magkadin.com ait olup; çalınması, alıntı yapılması, çoğaltılması gibi durumlarda ihtarda bulunmaksızın, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserlerini Koruma Kanunu ve ilgili kanun hükümleri gereği her türlü yasal mecrada haklarımızı sonuna kadar arayacağımızı bilmenizi isteriz. Site kullanım koşulları