Kronik yorgunluk sendromu altta yatan tıbbi nedeni açıklanamayan kalıcı ve aşırı yorgunluk ile karakterize komplike bir durumdur.
Kronik yorgunluk sendromu miyaljik ensefalomiyelit (ME) olarakta bilinen yaygın bir hastalıktır. Bu yorgunluk fiziksel veya zihinsel aktivite ile kötüleşirken, dinlenme ile de düzelmez.
Psikolojik stresten viral enfeksiyonlara kadar pek çok teori olmasına rağmen, kronik yorgunluk sendromunun nedeni bilinmemektedir. Kronik yorgunluk sendromunun tanısını doğrulamak için basit bir test yoktur. Tedavisi semptomlarını rahatlama üzerine dayanmaktadır.
Belirtileri altı aydan uzun sürmekte ve aynı zamanda aşağıdaki belirtilerden en az dört tanesi kişilerde görülmektedir. Bu ayırt edici belirtiler ile depresyon belirtilerinden ayırt edilebilir.
- Uzun vadeli yorgunluk - herhangi bir sağlık sorunundan kaynaklı olmayan
- Hassas veya büyümüş lenf düğümleri - boyun ve koltuk altındaki
- Boğaz ağrısı
- Kas ağrıları
- Çoklu veya birinden diğerine geçen eklem ağrıları - hiçbir şişlik / kızarıklık olmadan
- Şiddetli baş ağrısı - önceki baş ağrılarına benzemeyen
- Uyuduktan sonra bile yorgunluk hissi
- Egzersiz ya da efor sonrası 24 saatten fazla süren aşırı yorgunluk
- Bellek veya konsantrasyon kaybı
İnsanlar farklı şekillerde ve yoğunluklarda kronik yorgunluk sendromu belirtileri ile karşılaşabilirler. Kronik yorgunluk sendromu her yaştaki kişide ortaya çıkabilir. Ancak en yaygın 40'lı ve 50'li yaşlardaki insanlarda etkisini gösterir. Kadınlarda görülme olasılığı ise erkeklere göre daha fazladır.
Doktor ne zaman görünmelisiniz? Belirtilerde bir iyileşme yok ise ve bu belirtiler yaşam kalitenizi etkiliyor ise, tıbbi yardım almaya çalışın.
Kronik yorgunluk sendromu nasıl geçer? Kronik yorgunluk sendromunun tedavisi yoktur. Tedaviler genelde belirtilerin rahatlatılması üzerine dayanmaktadır. Bu tedaviler antidepresanları, uyku haplarını, terapileri, yaşam tarzınızda yapacağınız stresi azaltma ve uyku alışkanlığını geliştirme gibi yöntemleri içerebilir.
Yasal Uyarı: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm telif hakları magkadin.com ait olup; çalınması, alıntı yapılması, çoğaltılması gibi durumlarda ihtarda bulunmaksızın, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserlerini Koruma Kanunu ve ilgili kanun hükümleri gereği her türlü yasal mecrada haklarımızı sonuna kadar arayacağımızı bilmenizi isteriz. Site kullanım koşulları