Kulak Arkası Şişmiş Lenf Düğümleri Nedenleri ve Yapılması Gerekenler

Kulak Arkası Şişmiş Lenf Düğümleri Nedenleri ve Yapılması Gerekenler

pin
Şişmiş lenf düğümleri bir enfeksiyondan muzdarip olduğunuzun göstergesidir. Kulak arkasındaki şişmiş lenf düğümleri uzun süreli geçmiyor ise, o zaman bu durum tıbbi bakım gerektiren ciddi bir durumun işareti olabilir.

Lenf düğümleri vücutta bulunan bezlerdir. Özellikle kulakların arkasında, koltuk altında, kasık ve boyun bölgesinde bulunurlar. Küçük ve fasulye şeklindeki bu bezler besin ve sıvıların saklanması ile birlikte kan dolaşımındaki ve vücut dokusundaki atık malzemelerin filtrelenmesine yardımcı olur. Ayrıca bu bezler kan dolaşımındaki zararlı maddelerin, bakterilerin ve virüslerin defedilmesine yardımcı olmak için antikorlar üretirler.

Fasulye şeklindeki ve lökosit içeren bu düğümler küçük dokusal yumrulardır.
Kulak çevresindeki lenf düğümleri ön ve arka kulak bölgesinde bulunabilir.

Kulak arkasındaki şişmiş lenf düğümleri ile bağlantılı belirtiler şunlardır:

  • Ağrı ve hassasiyet
  • Ateş
  • Yutma güçlüğü
  • Kulak ağrısı
  • Kızarıklık
  • Boğaz ağrısı ve burun akıntısı

Kulak arkasındaki bölgede şişkin yumru, beze veya diğer adı ile şişmiş lenf nodları neden olur?

1. Enfeksiyon - Bir üst solunum yolu enfeksiyonu, kafa derisi ya da göz enfeksiyonu kulak arkasında şişmiş lenf düğümlerine neden olabilir. Benzer şekilde, kulak arkasında şişmiş lenf düğümleri HIV / AIDS veya parazitik ve fungal enfeksiyonlar ile ilişkili olabilir.

Tedavisi - Eğer bir bakteriyel enfeksiyon varsa, tedavi antibiyotik uygulanmasını içerecektir.

2. Grip ve Soğuk algınlığı - Grip ve soğuk algınlığı da şişmiş lenf düğümleri neden olabilir.

Tedavi - Grip ve soğuk algınlığı tedavi edildikten sonra, lenf düğümleri normal boyutuna geri döner.

3. Kızamıkçık virüsü - Bu virüs pembe veya kırmızımsı bir döküntü üreten viral enfeksiyondur. İlk döküntü yüz bölgesinde görüntülenir ve sonrasında kollar, gövde ve bacaklara yayılır. Ayrıca bu virüs kulak bölgesinde, boyun, sırt ve kafa bölgesinde hassas ve şişmiş lenf düğümlerine neden olabilir.

Tedavi - İlaç tedavisi gerekir.

4. Kanser - Lenf dokusu kanseri, lenf düğümleri kanseri, gırtlak kanseri ve lösemi de lenf düğümlerinin şişmesine neden olabilir.

Tedaviler - Kemoterapi, radyasyon ve kök hücre nakli kanser hücrelerini öldürmek için kullanılan tedaviler arasındadır. Kanser ile gelen rahatsızlıkları ile başa çıkmak için kullanılan bazı alternatif tedaviler aromaterapi, masaj, gevşeme teknikleri, akupunktur ve meditasyon olabilir.

5. Alerji - Bazı ilaçların kullanılması bir alerjik reaksiyona neden olabilir. Sonuç olarak, kulağınızın arkasına lenf düğümleri şişebilir.

Tedavi - Eğer alerjik bir reaksiyon sonucu kulak arkasında şişmiş lenf düğümleri oluşmuş ise, doktorunuz antihistaminikler kullanmanızı tavsiye edebilir.

6. Fiziksel Travma - Fiziksel travmaların belirtilerden biri şişmiş lenf düğümleri olabilir.

Tedavi - Ciddi fiziksel travma nedeniyle oluştuğunu düşündüğünüz şişmiş lenf düğümleri için tıbbi destek almaya çalışın.

7. Boğaz enfeksiyonu - Boğazdaki bir enfeksiyonda şişmiş lenf düğümlerine neden olabilir.

Tedavi - Antibiyotikler genellikle boğaz enfeksiyonları için kullanılmaktadır.

8. Diş apsesi - Enfekte olan bir diş özellikle sıcak gıdalar yenildiğinde ağrılı ve hassas olacaktır. Sonrasında, ateş ve lenf düğümlerinin şişmesine neden olacaktır.

Tedavi - Tuzlu, ılık su kullanarak ağız durulama yapabilirsiniz. Ayrıca ibuprofen ve asetaminofen gibi reçetesiz ağrı kesiciler alabilirsiniz. Abse şiddetine bağlı olarak, diş hekiminiz antibiyotik veya kök kanal tedavisi önerebilir.

9. Diğer Nedenler - Herpes, zona ve bazı cinsel yolla bulaşan hastalıklar da lenf düğümlerinin şişmesine neden olabilir. Ayrıca tüberküloz, lupus ve mononükleoza ve romatoid artrit. gibi hastalıklarda bu durumun nedeni olabilir.

Kulak arkasındaki şişmiş lenf düğümleri için ev tedavileri:

Hint yağı ile masaj, günde bir kez elma sirkesi içmek, şişmeyi azaltmak için sıcak kompres ve ısı pedleri uygulamak şişliği geçirmeye yardımcı olabilir.

Doktor ne zaman görünmelisiniz?

Aşağıdaki durumlarda derhal tıbbi yardım almaya çalışın:

  • Şişkin bezelere kilo kaybı, gece terlemeleri ve ateş eşlik ediyor ise
  • 2-3 hafta boyunca kulak arkasında şişmiş bezeler geçmiyor ise
  • Uzun süreli ateşiniz var ise
  • Cildinizde kırmızılık ve iltihaplanma var ise
  • Boyun veya köprücük kemiği yakınında şişme var ise
  • Kanser hastası iseniz ve kanserli bölgede şişmeler var ise


Yasal Uyarı: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm telif hakları magkadin.com ait olup; çalınması, alıntı yapılması, çoğaltılması gibi durumlarda ihtarda bulunmaksızın, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserlerini Koruma Kanunu ve ilgili kanun hükümleri gereği her türlü yasal mecrada haklarımızı sonuna kadar arayacağımızı bilmenizi isteriz. Site kullanım koşulları

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR