Kulaklarda basınç hissi neden olur? Kulaktaki basınca çeşitli faktörler neden olabilir ve genellikle başka belirtilerde eşlik eder.
Kulak basıncını rahatlatmak için bazı basit ev tedavileri olmasına rağmen, düzgün tedavi edilmezse komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Kulaktaki basınç iki günden uzun sürüyor ise veya basınca ağrıda eşlik ediyor ise tıbbi yardım almaya çalışın.
Östaki borusu orta kulağı burunun arkasına ve üst boğaza bağlayan küçük bir kanaldır. Amacı orta kulaktaki hava basıncı ile dışarıdaki hava basıncını dengelemektir. Yutkunma veya esneme sırasında boru açılmaz ise östaki borusu disfonksiyonu oluşur. Bu da orta kulağın içindeki ve dışındaki hava basınçları arasında bir farka neden olur. Neticesinde kulaklarda basınç hissi oluşur.
Kulak basıncı tıbben barotitis media, barotravma, kulak ağrısı ile ilgili basınç ya da östaki borusu disfonksiyonu olarak bilinir ve adlandırılırlar.
Kulak basıncı nedenleri ve kulaklarda basınç hissi nasıl geçer 1. Kulak barotravması - Östaki borusunun bloke olması neden olur. Buna da arka kulak ve kulak zarının dış kısmındaki hava dengesizliği sebep olur. Rakım değiştirildiğinde (tüple suya dalış, dağlık alnlarda araba kulanma veya uçakta olma) yaygın bir durumdur. Ayrıca doğum öncesinde yaygındır ya da boğaz şişmeside neden olabilir.
Tedavisi - Nefes Egzersizleri - Nefes almak ve sonrasında yavaş yavaş burundan nefes vermek.
- Esnemek
- Şeker emmek ve sakız çiğnemek
- Sıcak kağıt havlu uygulamak. Sıcak suya birkaç ıslak kağıt havlu batırın ve yan yatarken kulağınıza üzerine koyun. Etkilenen kulak yukarı bakmalıdır.
- Steroidler, antihistaminikler veya oral ya da burun spreyi önerilen ilaçlardandır.
2. Kulak tıkanıklığı - Östaki borusu iltihabı neden olur. Enfeksiyon veya alerji sonucu orta kulakta sıvı veya mukus birikimi ile karakterizedir.
Belirtileri işitme zorluğu, kulaklarda basınç veya dolgunluk hissi, kulaklarda atlama veya çatlama hissi, zil sesi, dengeyi koruma zorluğu ve tıkanıklığı içerebilir.
Kulak tıkanıklığı yetişkinlere göre çocuklarda daha yaygındır. Sigara ve obezite gibi durumlar ise kulak tıkanıklığına neden olabilecek diğer risk faktörleridir.
Tedavisi - Bu durum normalde kendiliğinden kaybolur. Ancak, kulak barotravma ile ilgili ilaçların yanı sıra tıkanıklığı hafifletmek için bu stratejileri deneyebilirsiniz.
- Östaki borusu içinde sıkışan sıvıların neden olduğu tıkanıklık da yerçekimi kullanın. Tek ayak üzerinde durmak veya zıplamak yada bloke taraf aşağı gelecek şekilde 1 saat uzanmak.
- Tıbbi yardım. Tıkanıklık iki günden fazla sürer ise tıbbı destek alın.
- Soğuk algınlığı, grip veya sinüs enfeksiyonlarını gibi durumunuz var ise iyileşmeye çalışın. Aksi taktirde mukus üretimi östaki borularını etkileyebilir.
3. Östaki borusu disfonksiyonu Bu durum normal olarak soğuk algınlığından kaynaklanır. Aynı zamanda başka nedenlere de bağlı olabilir.
Östaki borusu disfonksiyonunun ana belirtisi duyma sesini engeleyen bir örtü hissidir. Kulak ağrısı, baş dönmesi, kulak çınlaması veya kulak dolgunluğu diğer belirtileridir.
Tedavisi Tedavisi disfonksiyonun nedenine bağlıdır. Sakız çiğneme, yutkunma ve esneme sorunun düzeltilmesine yardımcı olabilir. Burun damlaları veya spreyler, antihistaminik tabletler gibi steroidler doktorunuz tarafından reçete edilebilir.
4. Sinüs enfeksiyonu Bu duruma sinüs astarlarının şişmesi neden olur. Sinüsler sıvı ile dolduğunda ve bloke edildiğinde, enfeksiyona neden olacak mikropların büyümesini teşvik edebilmektedir. Genel soğuk algınlığı, nazal polip, septum sapması ve alerjik rinit gibi durumlar da sinüs enfeksiyonlarına neden olabilir.
Burun tıkanıklığı, yüz ağrısı, koku kaybı, burun akıntısı, ateş, tıkanıklığı, yorgunluk ve kötü nefes gibi belirtiler görülebilir. Akut sinüzit kalın sarı akıntı ve başka belirtiler ile karakterizedir.
Tedavisi - İlaçlar - Oral antihistaminikler, ağrı kesiciler ve burun açıcı olabilir.
- Bal kullanın - Öksürük var ise bitki çayları ile balı karıştırarak boğazınızı yatıştırmaya çalışın.
- Nemlendirme. Uykudayken nemlendirici bir ortamda olmak veya suya okaliptüs ekleyebilirsiniz. Bu tıkanıklığı azaltacaktır.
- Su tüketiminizi artırın.
Yasal Uyarı: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm telif hakları magkadin.com ait olup; çalınması, alıntı yapılması, çoğaltılması gibi durumlarda ihtarda bulunmaksızın, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserlerini Koruma Kanunu ve ilgili kanun hükümleri gereği her türlü yasal mecrada haklarımızı sonuna kadar arayacağımızı bilmenizi isteriz. Site kullanım koşulları